Съдържание

Посетители

В момента има 285  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2017

Съобщение №836/2017

Писмо изх. №3710(1)/28.11.2017

Уведомление за инвестиционно предложение “Повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на гр. Сандански, община Сандански с административен адрес: ж.к. „Спартак“, бл.21, бл.22 и бл. 23; ул. „Солидарност“ №3; ж.к. „Спартак“ бл. 8, вх.А и вх.Б; ул. „Петър Берон“ №14 (блок „Еделвайс“); ж.к. „Спартак“, бл.9.вх.А и вх.Б; ул. „Асен Златарев“, бл.1, бл.2, бл.3, бл.4; ул. „Марица“ №12 (блок „Бистрица“)

Възложител: ОБЩИНА САНДАНСКИ

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 3710/ 22.11.2017 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомявам за следното:
Инвестиционно предложение “Повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на гр. Сандански, община Сандански с административен адрес: ж.к. „Спартак“, бл.21, бл.22 и бл. 23; ул. „Солидарност“ №3; ж.к. „Спартак“ бл. 8, вх.А и вх.Б; ул. „Петър Берон“ №14 (блок „Еделвайс“); ж.к. „Спартак“, бл.9.вх.А и вх.Б; ул. „Асен Златарев“, бл.1, бл.2, бл.3, бл.4; ул. „Марица“ №12 (блок „Бистрица“)“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Настоящето инвестиционно предложение предвижда изпълнение на инженеринг – проектиране, упражняване на авторски надзор и изпълнение на СМР във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на община Сандански.
С инвестиционното предложение се предвижда основен ремонт на седем броя многофамилни жилищни сгради в гр. Сандански: Ремонтните дейности включват: топлинно изолиране на външни стени; подмяна на старата дървена дограма с нова; топлоизолиране на покрив; топлоизолиране на под; подмяна на осветление в общите части.
Така заявено инвестиционното предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на процедура по реда на глава шеста от ЗООС.
Територията, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най-близо са разположени границите на защитени зони BG0002098 “Рупите” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 51/2010 г.) и BG0001028 “Среден Пирин - Алиботуш” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ, бр. 107/2007 г. изм. и доп.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности, както и че при реализирането им не се предполага засягане, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове в зоните, не се създава преграда, която да възпрепятства миграция на видове, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, считаме, че при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата Натура 2000. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение “Повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на гр. Сандански, община Сандански с административен адрес: ж.к. „Спартак“, бл.21, бл.22 и бл. 23; ул. „Солидарност“ №3; ж.к. „Спартак“ бл. 8, вх.А и вх.Б; ул. „Петър Берон“ №14 (блок „Еделвайс“); ж.к. „Спартак“, бл.9.вх.А и вх.Б; ул. „Асен Златарев“, бл.1, бл.2, бл.3, бл.4; ул. „Марица“ №12 (блок „Бистрица“) “ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,
АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград