Съдържание

Посетители

В момента има 222  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2017

Съобщение №814/2017

Писмо изх. №2643(6)/24.11.2017

Уведомление за изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на автоцентър в поземлен имот с идентификатор 17395.180.299, находящ се в местността Текето по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“

Възложител: М. Х. Х.

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №2643/10.08.2017 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение и допълнителна информация към него с Вх. 2643(2)/02.10.2017 г. и с Вх. №2643(4)/27.10.2017 г, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Изграждане на автоцентър в поземлен имот с идентификатор 17395.180.299, находящ се в местността Текето по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Инвестиционно предложение предвижда изграждане на автоцентър в поземлен имот с идентификатор 17395.180.299, находящ се в местността Текето по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград, с площ 1970 кв. м, представляващ урбанизирана територия с начин на трайно ползване „За складова база“. Предвижданията са свързани с изграждане на следните сгради и съоръжения – автоцентър, каломаслоуловител, изгребна яма, пожарен хидрант, паркинг. Основните процеси, които се предвиждат след реализиране на инвестиционното предложение са свързани с предоставяне на комплексни услуги в автоцентъра: диагностика; периодично обслужване - пълна техническа проверка и смяна на масла и филтри; ремонт на двигатели и всички горивни системи; монтаж, демонтаж и баланс на гуми; вътрешно почистване на автомобили; монтаж, демонтаж и ремонт на автомобилни газови уредби; продажба на авточасти. В автоцентъра са предвидени съответни складови помещения за търговската част, санитарно помещение и съблекалня.
Водоснабдяването на обекта е предвидено да се осъществи чрез изграждане на външен водопровод с дължина 120 м от съществуващ водопровод. Образуваните битови и промишлени отпадъчни води е предвидено да се включат в изгребна яма, която се предвижда да се изгради в северната част на имота. Преди отвеждане на промишлените отпадъчни води в изгребната яма е предвидено същите да преминават през каломаслоуловител. Електроснабдяването е предвидено да се осъществи чрез дизел генератор от който ще се захранва от разпределително табло разположено в работната сграда на залата.
С инвестиционното предложение не се предвижда изграждане на нова и/или изменение на съществуващата пътна инфраструктура.
Настоящото инвестиционно предложение се явява изменение на първоначалното
Така заявено, инвестиционното предложение за „Изграждане на автоцентър в поземлен имот с идентификатор 17395.180.299, находящ се в местността Текето по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“ не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което не подлежи на процедура по реда на глава шеста от ЗООС.
От извършената проверка по отношение местоположението на имота, в който е предвидено да се реализира гореописаното инвестиционно предложение, спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи, че инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, но попада в границите на една защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, а именно: защитена зона BG0002076 „Места” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51/2010 г.).
При извършената проверка за допустимост в съответствие с разпоредбата на чл. 12, ал. 2 във връзка с чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС се установи, че реализацията инвестиционното предложение за изграждане на автоцентър в поземлен имот с идентификатор 17395.180.299, находящ се в местността Текето по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград е допустима с режимите на защитена зона BG0002076 „Места” за опазване на дивите птици, определени със заповедта за обявяването ѝ.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на инвестиционното предложение, както и обстоятелствата, че с осъществяването му не се създават условия и предпоставки за пряко или косвено унищожаване, фрагментиране, увреждане и/или трансформация на размножителни, хранителни и/или гнездови местообитания или места за укритие и почивка на видовете птиците, предмет на опазване в защитена зона BG0002076 „Места”, както и за създаване на трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитената зона. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за гореописаното изменение на инвестиционно предложение „Изграждане на автоцентър в поземлен имот с идентификатор 17395.180.299, находящ се в местността Текето по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград“, преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания на възложителя за изграждане на автоцентър в поземлен имот с идентификатор 17395.180.299, находящ се в местността Текето по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев, област Благоевград, представляващ към момента УПИ с променено предназначение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните, посочени в уведомлението по чл. 10, ал. 1 от Наредбата за ОС или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград