Съдържание

Посетители

В момента има 139  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2017

Съобщение №807/2017

Писмо изх. №3321(3)/21.11.2017

проект за „Подробен устройствен план (ПУП) - план за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на новообразуван имот №77.923 по плана на новообразуваните имоти на местност Габеро, землище на с. Рилци, община Благоевград, област Благоевград от „нива“ за „жилищно строителство“

Възложител: Д. Д. П.

Във връзка с внесеното от упълномощеното от Вас лице уведомление с Вх. №3321/20.10.2017 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитирания ПУП, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Проектът за „Подробен устройствен план (ПУП) - план за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на новообразуван имот №77.923 по плана на новообразуваните имоти на местност Габеро, землище на с. Рилци, община Благоевград, област Благоевград от „нива“ за „жилищно строителство“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация ПУП е изработен въз основа на Решение на Общински съвет – Благоевград №298/25.08.2017 г.
В обхвата на плана е включен новообразуван имот №77.923 по плана на новообразуваните имоти на местност Габеро, землище на с. Рилци, община Благоевград, област Благоевград, с площ 500 кв. м, представляващ земеделска земя с начин на трайно ползване „Нива“, собственост на възложителя.
Проектът на ПУП – ПЗ се инициира с цел промяна на предназначението на имота от от „нива“ за „жилищно строителство“ при спазване на следната устройствена зона и устройствени показатели: устройствена зона - „Жм“; височина на застрояване до 10.00 м; максимална стойност на Кинт. - 1.2; плътност на застрояване - максимум 60 %; плътност на озеленяване - 40 %. Предвижданията на ПУП са свързани с изграждане на еднофамилна жилищна сграда.
Питейно-битовото водоснабдяване на имота е предвидено да се осъществи от предвиден за изграждане сондажен кладенец с дълбочина до 10 м, с необходими водни количество до 8 куб. м/ден, предвид изразено становище от „ВиК“ ЕООД – Благоевград с Изх. №ТО-09-168/27.09.2017 г. за невъзможност дружеството да осигури водоснабдяването и отвеждането на отпадъчните води от имота, поради липса на изградена ВиК структура, към която имота може да се присъедини. Отпадъчните води е предвидено да се отвеждат в предвидена за изграждане водоплътна изгребна яма.
Електрозахранването се предвижда да се осъществи от фотоволтаични панели, монтирани върху покрива на сградата.
На този етап не са налични данни, че с ПУП-ПЗ се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на ЗООС. Също така, не намираме основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането на плана.
Предвид гореизложеното, за проекта за Подробен устройствен план (ПУП) - план за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на новообразуван имот №77.923 по плана на новообразуваните имоти на местност Габеро, землище на с. Рилци, община Благоевград, област Благоевград от „нива“ за „жилищно строителство“ не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
От извършената проверка по отношение местоположението на имота, предмет на ПУП, спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи, че плана не попада в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР. Най-близо са разположени следните защитени зони:
 защитена зона BG0002107 „Бобошево” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-781/29.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 104/2008 г.);
 защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 102/2008 г.).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията на чл. 12, ал. 5 от Наредбата за ОС установи, че реализацията на ПУП-ПЗ е допустима с Плана на управление на речните басейни на „Западнобеломорски район“ за басейново управление (ПУРБ на „ЗБР“ за БУ) (2016 – 2021 г.) приет с Решение №1108/29.12.2016 г. на Министерски съвет и Плана за управление на риска от наводнения (ПУРН) на „ЗБР“ за БУ (2016 – 2021 г.) приет с Решение №1108/29.12.2016 г. на Министерски съвет, при спазване разпоредбите на Закона за водите и условията, описани в т. 3, т. 4, т. 7 и т. 9 от становище на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” с Изх. № П-01-394/13.11.2017 г., постъпило в РИОСВ – Благоевград с вх. №3321(2)/15.11.2017 г., копие от което прилагаме.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с ПУП дейности, както и обстоятелствата, че е предвидено същите да се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за проекта за „Подробен устройствен план (ПУП) - план за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на новообразуван имот №77.923 по плана на новообразуваните имоти на местност Габеро, землище на с. Рилци, община Благоевград, област Благоевград от „нива“ за „жилищно строителство“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописания ПУП и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми компетентния орган за промените, в срок до 14 дни от настъпването им.
Приложение: съгласно текста.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград