Съдържание

Посетители

В момента има 27  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2017

Съобщение №759/2017

Писмо изх. №3320(1)/03.11.2017

уведомление за Подробен устройствен план – План за застрояване (ПУП – ПЗ) за имот с идентификатор 04279.36.32 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград с цел отреждането му за „склад за промишлени стоки и заведение за обществено хранене“

Възложител: В. А. Ш., М. Ж. Ш.

Във връзка с внесена от Вас документация с вх. №3320/20.10.2017 г. на РИОСВ – Благоевград, която приемаме като уведомление по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 2007 г., изм. и доп.,) за горецитирания план, предвид чл. 6а, т. 2 от същата наредба, Ви уведомявам за следното:
ПУП-ПЗ за имот с идентификатор 04279.36.32 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград с цел отреждането му за „склад за промишлени стоки и заведение за обществено хранене, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно приложената документация с Решение №291/25.08.2017 г. на ОбС – Благоевград е разрешено изработване на ПУП – ПЗ за промяна на предназначението на имот с идентификатор 04279.36.32 по КК и КР на гр. Благоевград от „нива“ за „склад за промишлени стоки и заведение за обществено хранене“.
Съгласно представена информация проектът на ПУП – ПЗ се инициира с цел промяна на предназначението на имот с идентификатор 04279.36.32 по КК и КР на гр. Благоевград с площ 1100 м2 от „земеделска земя - нива“ в за „склад за промишлени стоки и заведение за обществено хранене“.
С плана е предвидено в имота да се изгради склад за строителни материали и промишлени стоки. Ще бъде изграден и обект за обществено хранене с капацитет около 30 места. Електрозахранването се предвижда да се осъществи от фотоволтаични панели, монтирани върху покрива на сградата. Водоснабдяването е предвидено да се осъществи от чрез изграждане на отклонение от водопровод, преминаващ по улицата пред имота, а отпадъчните води да се заустват във водоплътна изгребна яма.
На този етап не са налични данни, че с плана се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на ЗООС. Също така, не намираме основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането на плана.
Предвид гореизложеното за ПУП – ПЗ за имот с идентификатор 04279.36.32 по КК и КР на гр. Благоевград с цел отреждането му за „склад за промишлени стоки и заведение за обществено хранене“ не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.
Имотът, предмет на плана не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Най – близо e разположена границата на защитена зона BG0001022 «Орановски пролом - Лешко» за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони приет с Решение № 122/02.03.2007 г. на Министерски съвет.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените дейности, както и че при реализирането им не се засягат природни местообитания и местообитания на видове, не се предполага увреждане и трансформация на местообитания и местообитания на видове в зоната, не се създава преграда, която да възпрепятства миграция на видове, а възможните шумови и антропогенни въздействия са временни и обратими, считаме, че при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0001022 «Орановски пролом - Лешко». В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеният „ПУП-ПЗ за имот с идентификатор 04279.36.32 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград с цел отреждането му за „склад за промишлени стоки и заведение за обществено хранене“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С УВАЖЕНИЕ,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград