Съдържание

Посетители

В момента има 318  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2016

Съобщение №135/2016

Изменение на Подробен устройствен план – частично изменение на плана за регулация (ПУП-ЧИПР) за УПИ ХVІІ-659 в кв. 55 по плана на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград с цел промяна на конкретното предназначение на имота от „за жилищна сграда - Жм“ в „Жм за временно обитаване - къща за гости“

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №561(1)/15.02.2016 г. на РИОСВ – Благоевград по чл. 10, ал. 1 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп., бр. 81 от 2010 г., бр. 3 от 2011 г., бр. 94 от 2012 г.) за гореописания ПУП-ЧИПР, на основание чл. 6а, т. 2 от същата наредба, Ви уведомяваме следното:
Подробен устройствен план – частично изменение на плана за регулация (ПУП-ЧИПР) за УПИ ХVІІ-659 в кв. 55 по плана на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград с цел промяна на конкретното предназначение на имота от „за жилищна сграда - Жм“ в „Жм за временно обитаване - къща за гости“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съобразено с представената информация и документация УПИ ХІ е с площ 340 м2 и отреждане „за жилищно строителство височина до 10 м“. Със Заповед №146/01.02.2016 г. кмета на община Кресна е разрешено изготвяне на комплексен проект за инвестиционна инициатива по части: ПУП-ЧИПР за УПИ ХVІІ-659 в кв. 55 по плана на гр. Кресна за промяна на конкретното предназначение на имота от „за жилищна сграда - Жм“ в „Жм за временно обитаване - къща за гости“ и Инвестиционен проект за строеж „Къща за гости“.
ПУП-ЧИПР се инициира с цел промяна на конкретното предназначение на УПИ ХVІІ-659 от „Жм“ в за „Жм за временно обитаване - къща за гости“ по реда по чл. 95 на Наредба № 7 от Правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони (ПНУОВТУЗ). С проекта се предвижда в имота да се изгради двуетажна къща за гости, в която на първия етаж да се обособят дневна, кухненски бокс, сервизни помещения и санитарен възел, а на втория – 4 бр. спални помещения. Имотът е с изградена техническа инфраструктура – захранен с електроенергия и вода, отпадъчните води се отвеждат в канализация.
От извършената проверка по отношение на местоположението на имота предмет на ПУП се установи, че не се засягат защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000” по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо са разположени следните две защитени зони:
 защитена зона BG0000366 „Кресна - Илинденци“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, в списъка от защитени зони приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21/2007 г., изм. и доп.);
 защитена зона BG0002003 „Кресна” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-748/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 97/2008 г.).
На този етап не са налични данни, че с гореописания ПУП-ЧИПР се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), както и не са налични основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането на плана, поради което за същия не следва да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на предвидените дейности с така заявения ПУП, както и обстоятелствата, че не се засягат природни местообитания и местообитания и популации на видове, в т. ч. и птици, предмет на опазване в защитените зони, не се очаква да се нарушат целостта и кохерентността на защитените зони, както и да се създаде трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални и в незначителна степен, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони, включително и върху най-близо разположените. В тази връзка на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за „Изменение на Подробен устройствен план – частично изменение на плана за регулация (ПУП-ЧИПР) за УПИ ХVІІ-659 в кв. 55 по плана на гр. Кресна, община Кресна, област Благоевград с цел промяна на конкретното предназначение на имота от „за жилищна сграда - Жм“ в „Жм за временно обитаване - къща за гости“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и предвижданията на плана, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.