Съдържание

Посетители

В момента има 103  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2016

Съобщение №132/2016

инвестиционно предложение “Изграждане на жилищна сграда в поземлен имот с идентификатор 04279.39.6 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №308/28.01.2016 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по нататък „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение “Изграждане на жилищна сграда в поземлен имот с идентификатор 04279.39.6 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“ попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение се предвижда в земеделска земя с площ 1.880 дка и начин на трайно ползване „нива“ да бъде изградена двуетажна жилищна сграда със застроена площ 160 м2. Електроснабдяването на сградата ще бъде осъществено чрез фотоволтаични панели с мощност 30 kW. Снабдяването на жилищната сграда с вода за питейно - битови нужди ще бъде осъществено от собствен водоизточник с прогнозна дълбочина до 10 м и координати 42ᵒ00'33.445'; 23ᵒ03'33.364''. Отпадъчните води ще бъдат зауствани в изгребна яма. Имотът е достъпен по полски пътища.
С Решение № 62/11.12.2015 г по протокол № 4 на Общински съвет - Благоевград е разрешено изработване на Подробен устройствен план - план за застрояване (ПЗ) за промяна предназначението на имот с идентификатор 04279.39.6 в местността „Герено - БКС“ по кадастралната карта на гр. Благоевград от „нива“ за „жилищно строителство“.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена следната защитена зона:
 защитена зона BG0002107 „Бобошево” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-781/29.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 104/2008 г.).
Така заявеното инвестиционно “Изграждане на жилищна сграда в поземлен имот с идентификатор 04279.39.6 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“ не може да бъде отнесено към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид това не се очертава рамка на бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на ЗООС. Също така не намираме основания и за предполагане на значително въздействие върху околната среда и човешкото здраве при прилагането му.
Съобразено с горното инвестиционно предложение не подлежи на регламентираните по реда на глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Извършената проверка по реда на чл. 12, ал. 5, във връзка с чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС установи, че реализацията на инвестиционното предложение е допустима спрямо Плана на управление на речните басейни на ЗБР за БУ (2010 – 2015 г.) при спазване разпоредбите на Закона за водите, съобразено с писмо на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” (БД ЗБР) с изх. № П-01-16/15.02.2016 г заведено с вх. №308 (2)/17.02.2016 г. на РИОСВ-Благоевград.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на заявеното инвестиционно предложение, както и обстоятелствата, че осъществяването му не засяга природни местообитания и местообитания на видове, в т. ч. и птици в защитените зони, не нарушава целостта и кохерентността им, не създава условия за фрагментация и прекъсване на биокоридорни връзки от значение за видовете, предмет на опазване в защитените зони, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение “Изграждане на жилищна сграда в поземлен имот с идентификатор 04279.39.6 по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените предвиждания на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и предвижданията на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.