Съдържание

Посетители

В момента има 369  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2016

Съобщение №103/2016

Горскостопанска програма за поземлен имот с номер 455015 в землището на с. Ковачевица, община Гърмен, област Благоевград - собственост на физически лица

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №443/08.02.2016 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираната горскостопанска програма в качеството Ви на наследник и упълномощен да представлява наследниците на Коста Стоянов Дрянков, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомяваме за следното:
Горскостопанската програма за поземлен имот с номер 455015 в землището на с. Ковачевица, община Гърмен, област Благоевград - собственост на физически лица попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Предмет на горскостопанската програма е поземлен имот с номер 455015 в землището на с. Ковачевица, община Гърмен, област Благоевград с площ 5.500 дка. Горскостопанската програма е изработена в съответствие с разпоредбите на Закона за горите, на основата на горскостопанските карти, картата на възстановената собственост и/или КККР и извършената през 2009-2010 г. инвентаризация на горите на ТП „Държавно горско стопанство Гърмен“, съгласно която в имота попадат част от насаждението обособяващо отдел, подотдел 44 „л“.
Съобразно представената информация и документация, таксационните показатели характеризиращи насаждението в имота са както следва: иглолистно семенно насаждение със състав ела 10 на възраст 60 години; пълнота – 0.8; височина – 17 м; диаметър – 22 см; бонитет – 2; стопански клас „Елов високобонитетен“; състояние – добро; строеж – равномерен. Наличен е втори етаж със състав ела 8, бук 2 на 30 години, пълнота – 0.3, височина – 8 м и подлес със състав смърч 8, ела 1, бял бор 1, на възраст 7 години, пълнота – 0.1, височина – 1 м.
С горскостопанската програма се предвижда за период от 10 години да се изпълнят следните горскостопански мероприятия: извеждане на отгледна сеч – пробирка с процент на ползване 15-20% с цел подпомагане растежа по височина и диаметър, както и за подобряване на индивидуалната им стабилност и механична устойчивост и за осигуряване растежни условия за втория етаж. Предвиденият за отсичане стъблен обем (с клони) в срока на действие на горскостопанската програма общо за имота е около 236 куб. м. Не се предвиждат дейности по залесяване. Залегнали са и изисквания при проектирането и извеждането на мероприятията да се оставят единични хралупести и надлесни дървета и до 10 куб. м/ха мъртва или гниеща дървесина с цел осигуряване на подходящи местообитания за птици, насекоми и бозайници, както и да не се допуска ерозия при извоза на добитата дървесина и увреждане на подраста, оставащите дървета и почвената повърхност.
Така заявената програма и предвидените в нея дейности не попадат/не могат да бъдат отнесени към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежат на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
От извършената проверка по отношение на местоположението на имота, предмет на горско-стопанската програма, се установи, че имотът не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, но попада в границите на две защитени зони от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, а имено:
 защитена зона BG0002063 „Западни Родопи” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-835/17.11.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 108/2008 г.), изменена със Заповед № РД-890/26.11.2013 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 107/2013 г.) с обща площ 333 847.816 дка;
 защитена зона BG0001030 „Родопи - Западни” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №661/16.10.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 85/2007 г., изм. и доп.) с обща площ 2719092.2 дка. Горскостопанските мероприятия е предвидено да бъдат извършени в част (около 0.18 ха) от границите на природно местообитание 91ВА Мизийски гори от обикновена ела, заемащо площ от 7266.07 ха, или в 0.0024% т площното му покритие. С извеждането на така предвидената сеч не се създават условия и предпоставки за загуба, фрагментиране, увреждане и трансформация на природното местообитание, както и до промяна на природозащитното му състояние.
Извършената проверка по реда на чл. 12, ал. 2, във връзка с чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС установи, че реализацията на предвидените с план-извлечението дейности е допустима спрямо режимите на защитена BG0002063 „Западни Родопи” за опазване на дивите птици, въведени със заповедта за обявяването ѝ.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с горскостопанската програма дейности, както и обстоятелствата, че заложените горскостопански дейности са в съответствие с утвърдените от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите „Системата от режими и мерки за стопанисване на горите, попадащи в горските типове природни местообитания, включени в европейската екологична мрежа Натура 2000“, не се очаква унищожаване и/или увреждане на природни местообитания и местообитания на видове, в т. ч. и птици, предмет на опазване в гореописаните защитени зони, не се създава трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявената „Горскостопанска програма за поземлен имот с номер 455015 в землището на с. Ковачевица, община Гърмен, област Благоевград - собственост на физически лица“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на програмата и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на програмата или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.