Съдържание

Посетители

В момента има 253  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2016

Съобщение №90/2016

План-извлечение за промяна вида на сечта през 2016 г. в гори, собственост на държавата от териториалния обхват на дейност на ТП „Държавно горско стопанство Първомай” – отдел, подотдел 45 „к“

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №421/05.02.2016 г. на РИОСВ – Благоевград за горецитираното план-извлечение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп., бр. 81 от 2010 г., бр. 3 от 2011 г. и бр. 94 от 2012 г.), наричана по нататък „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
План-извлечението за промяна вида на сечта през 2015 г. за гори, собственост на държаната от териториалния обхват на дейност на ТП „Държавно горско стопанство Първомай” – отдел, подотдел 45 „к“ попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съобразно представената информация и документация отдел, подотдел 45 „к“ попада в землището на с. Крънджилица, община Петрич, област Благоевград и е с площ 17.5 ха. Основните таксационни показатели характеризиращи насаждението са както следва: състав – бук 10 на възраст 70 години; пълнота – 0.7; средна височина – 20 м; среден диаметър – 26 см; бонитет – 2; стопански клас – „Буков високобонитетен“. Наличен е подраст от бук със семенен произход на възраст 20 години, пълнота 0.7 и височина 3 м.
С план-извлечението се предвижда в гореописания отдел, подотдел да се изведе техническа сеч върху площ 0.06 ха с процент на ползване 100% с цел прокарване на 5 бр. просеки с обща дължина 300 м и широчина 2 м. Прогнозният обем за ползване е около 17 куб. м стояща маса.
Отдел, подотдел 45 „к“ от териториалния обхват на дейност на ТП „Държавно горско стопанство Първомай“ не попадат в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, но попада в границите на една защитена зона по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, а именно: защитена зона BG0000224 „Огражден - Малешево” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №661/16.10.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 85/2007 г., изм. и доп.). При анализа на местоположението на отдела, подотдела се установи, че е предвидено сечта да се извърши в границите на природно местообитание 9130 - Букови гори от типа Asperulo-Fagetum, предмет на опазване в защитена зона BG0000224 „Огражден - Малешево”. Природното местообитание заема площ от 3648.52 ха в границите на защитената зона, като уреждането на площ от 0.06 ха от него с цел обособяване на просеки представлява незначителна загуба от 0.0016% от площното му покритие. Местообитанието в границите на зоната е в благоприятно природозащитно състояние. С извеждането на така предвидената сеч не се създават условия и предпоставки за загуба, фрагментиране, увреждане и трансформация на природното местообитание, както и до промяна на природозащитното му състояние.
Така заявеният план и предвидените с него горскостопански дейности не попадат/не могат да бъдат отнесени към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежи на регламентираните по реда на глава шеста от него процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с план-извлечението дейности, както и че с осъществяването им се засяга незначителна площ от природно местообитание 9130 - Букови гори от типа Asperulo-Fagetum и не се засягат местообитания на видове, предмет на опазване н защитена зона BG0000224 „Огражден - Малешево”, и че не се създава трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху засегнатата защитена зона. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за „План-извлечение за промяна вида на сечта през 2016 г. в гори, собственост на държавата от териториалния обхват на дейност на ТП „Държавно горско стопанство Първомай” – отдел, подотдел 45 „к“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените предвиждания на гореупоменатото план-извлечение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна на предвижданията на плана или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.