Съдържание

Посетители

В момента има 316  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2016

Съобщение №65/2016

инвестиционно предложение “Ремонт на читалище и площадно пространство в с. Илинден, община Хаджидимово, област Благоевград“

Във връзка с внесено от Вас уведомление с вх. № 247/25.01.2016 г. на РИОСВ - Благоевград за гореописаното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73/11.09.2007 г., изм. и доп., бр. 81/15.10.2010 г., изм. ДВ, бр. 3/2011 г., изм. и доп. ДВ, бр. 94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение “Ремонт на читалище и площадно пространство в с. Илинден, община Хаджидимово, област Благоевград“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение се предвижда цялостен ремонт на сградата на читалището, разположена в поземлен имот планоснимачен № 105 по сега действащия план на с. Илинден, който включва:
По отношение на интериора:
1. Подмяна на всички материали по под, стени и тавани.
2. Подмяна на всички вътрешни стени с нови MDF врати.
3. Подмяна на осветителните тела с нови.
4. Подмяна на всички санитарни уреди с нови.
5. Подмяна на столовете в салона и балкона с нови.
6. Ново обзавеждане на помещенията според функционалното им предназначение.
7. Нови дървени стационарни стъпала към сцената.
8. Обособяване на информационен кът с постоянна експозиция за Кръстьо Сарафов в библиотеката.
9. Разширяване на съществуващ санитарен възел към фоайето с цел използването му от хора с увреждания.
По отношение на екстериора:
1. Подмяна на съществуващата дървена и метална дограма с нова PVC дограма с троен стъклопакет.
2. Възстановяване на обрушените места по фасадата на сградата. Полагане на топлоизилация и довършителни работи.
3. Подмяна на съществуваща компроментирана дървена покривна конструкция. Подмяна на съществуващата покривна изолация с нова изолация с каменна вата. Полагане на нова хидроизолация върху дъсчена обшивка над ребрата, като счупените керемиди ще бъдат подменени с нови.
4. Подмяна на съществуващите олуци и водосточни тръби с нови безшевни РVC.
5. Подмяна на съществуващи тротоарни плочи по югоизточната и североизточната фасада на сградата с нови. Полагане на тротоарна настилка покрай другите две фасади на сградата.
6. Ново външно осветление около сградата и вградено в тротоарната настилка.
7. Изграждане на нови метални парапети към стъпалата пред централния вход и стъпалата пред магазина. Към тях е предвидено монтиране на механизми за инвалидни колички, като по този начин се осигури достъпа на хора с увреждания до сградата.
По отношение на инсталациите:
1. Цялостна подмяна на електроинсталацията на сградата, на осветителните тела и ново външно осветление.
2. Цялостна подмяна на ВиК тръбната мрежа на сградата и на санитарното оборудване.
Сградата е снабдена с вода и електроенергия, а отпадъчните води се заустват в съществуващата канализация на с. Илинден. Имотът, в който е разположена сградата е достъпен по улици.
Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Същият попада в границите на защитена зона от мрежата „Натура 2000“ - BG0002078 „Славянка“ за опазване на дивите птици, обявена със заповед № РД -751/24.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 97/2008 г.).
При извършена проверка за допустимост по реда на чл. 12, във връзка с чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС се констатира, че реализацията на предвидените с инвестиционното предложение дейности не противоречат на режима на защитена зона BG0002078 „Славянка“ за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването й.
Инвестиционно предложение самостоятелно не попада в Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), не би могло да се счита и за изменение или разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 3 от ЗООС, което може да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда, тъй като:
- ще се реализира само в рамките на горепосочения имот и няма да се усвояват нови терени;
- не се предвижда изграждане на нова техническа инфраструктура, ще се използва съществуващата такава;
- в резултат от реализацията на инвестиционното предложение не се очаква увеличаване на въздействието върху компонентите на околната среда,
предвид което същото не подлежи на процедура по реда на глава шеста, раздел трети от ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитена зона BG0002078 „Славянка“. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно намерение “Ремонт на читалище и площадно пространство в с. Илинден, община Хаджидимово, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето произнасяне се отнася само за инвестиционното предложение в заявените параметри и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ - Благоевград за промените.