Съдържание

Посетители

В момента има 261  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2016

Съобщение №64/2016

инвестиционно предложение „Аварийно укрепване на банкета и откоса на пътя на три участъка от км 2+150 до км 2+490 на пътя Разлог - Долно Драглище, община Разлог, област Благоевград“

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №242/25.01.2016 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по нататък „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Аварийно укрепване на банкета и откоса на пътя на три участъка от км 2+150 до км 2+490 на пътя Разлог - Долно Драглище, община Разлог, област Благоевград“ попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съобразено с представената от възложителя документация, инвестиционното предложение е за възстановяване и укрепване нарушения банкет и откос на три участъка от км 2+150 до км 2+490 на пътя Разлог - Долно Драглище (I-ви участък с дължина 8 м при км 2+150, II-ри участък с дължина 24 м при км 2+335 и III-ти участък с дължина 16 м при км 2+490) с цел осигуряване стабилност на пътя срещу подравяне от река Драглишка, преминаваща в непосредствена близост до разглежданите участъци. Предвижда се във всеки един от участъците да бъде изпълнено укрепващо надлъжно съоръжение откъм реката с 2 реда габиони запълнени с камък с размери 2х1х1 м, покрити отгоре с бетонова шапка изпълнена от филцов бетон с височина 0.2 м и фундирани на края на откоса на дълбочина 0.40 м по дъното на реката.
Инвестиционното предложение се предвижда да бъде реализирано в имот с номер 000058 в землището на с.Баня, община Разлог, област Благоевград – общинска публична собственост и начин на трайно ползване „Път ІV клас“.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена една защитена зона, а именно: защитена зона BG0001021 „Река Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, в списъка от защитени зони приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107/2007 г., изм. и доп.).
Така заявеното инвестиционно предложение не попада самостоятелно в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), не са налични основания, че същото следва да се счита за разширение или изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от ЗООС, което може да доведе до значително въздействие върху околната среда (предвидени са малък обем монтажни дейности, които няма да доведат до увеличаване на въздействието върху компонентите на околната среда, предвидения за укрепване участък от банкета е с малка дължина и не се налага усвояване на допълнителни площи), предвид което инвестиционното предложение за „Аварийно укрепване на банкета и откоса на пътя на три участъка от км 2+150 до км 2+490 на пътя Разлог - Долно Драглище, община Разлог, област Благоевград“ не подлежи на регламентираните с глава шеста, раздел трети от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на заявеното инвестиционно предложение, както и обстоятелствата, че осъществяването му не засяга природни местообитания и местообитания на видове в защитените зони, не предполага увреждане и трансформация на видове в защитените зони, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Аварийно укрепване на банкета и откоса на пътя на три участъка от км 2+150 до км 2+490 на пътя Разлог - Долно Драглище, община Разлог, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените предвиждания на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и предвижданията на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.