Съдържание

Посетители

В момента има 532  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2016

Съобщение №46/2016

инвестиционно предложение „Изграждане на магазин за продажба на мотопеди втора употреба, магазин за моточасти, офиси, склад за мотопеди, открит навес за мотопеди и паркинг в УПИ ХІ-104, кв. 10 по плана на с. Дрангово, община Петрич, област Благоевград“

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 26/06.01.2016 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп.), Ви уведомявам за следното:
Инвестиционно предложение „Изграждане на магазин за продажба на мотопеди втора употреба, магазин за моточасти, офиси, склад за мотопеди, открит навес за мотопеди и паркинг в УПИ ХІ-104, кв. 10 по плана на с. Дрангово, община Петрич, област Благоевград“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация в УПИ ХІ-104 с площ 1287 м2 е изградена жилищна сграда със застроена площ 50 м2, която ще бъде запазена. Предвижда се в същия да се изградят магазин за продажба на мотопеди (втора употреба), магазин за моточасти (нови), офиси, склад за мотопеди, открит навес за мотопеди и паркинг с 5 бр. паркоместа. Предвидено е ниско свободно застрояване, застроената площ ще бъде около 50 % от площта на имота. Имотът е захранен с ел. енергия и вода. Отпадъчните води ще се отвеждат в изгребна яма.

С Разрешение №43/16.12.2015 г. на кмета на община Петрич е допуснато внасяне на комплексен инвестиционен проект, съдържащ проект за изменение на ПУП-ПРЗ за УПИ ХІ, кв. 10 по плана на с. Дрангово и инвестиционни проекти за обект: „Магазин за продажба на мотопеди и части втора употреба, складове, открит навес за мотопеди“
Така заявено инвестиционното предложение не може да бъде отнесено към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид това и свързаният с него проект за изменение на ПУП – ПРЗ не очертава рамка на бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на ЗООС. Също така не намираме основания и за предполагане на значително въздействие върху околната среда и човешкото здраве при прилагането им.
Съобразено с горното инвестиционното предложение и свързаният с него проект за изменение на ПУП – ПРЗ не подлежат на регламентираните по реда на глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или екологична (ЕО).
Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. В близост са разположени защитени зони BG0001023 “Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ бр. 107/2007 г.) и BG0002098 “Рупите” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ бр. 51/2010 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на инвестиционното предложение при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000“, включително и върху най-близко разположените защитени зони BG0002098 «Рупите» и BG0001023 “Рупите - Струмешница” . В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на магазин за продажба на мотопеди втора употреба, магазин за моточасти, офиси, склад за мотопеди, открит навес за мотопеди и паркинг в УПИ ХІ-104, кв. 10 по плана на с. Дрангово, община Петрич, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.