Съдържание

Посетители

В момента има 216  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2016

Съобщение №39/2016

инвестиционно предложение “Повече бизнес и конкурентноспособност в общините Македонска Каменица и Белица“

Във връзка с внесено от Вас уведомление с вх. № 59/08.01.2016 г. на РИОСВ - Благоевград за гореописаното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн. ДВ, бр. 73/11.09.2007 г., изм. и доп., бр. 81/15.10.2010 г., изм. ДВ, бр. 3/2011 г., изм. и доп. ДВ, бр. 94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение “Повече бизнес и конкурентноспособност в общините Македонска Каменица и Белица“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение е предвидено създаване на бизнес информационен център в гр. Белица, ул. „Георги Андрейчин“ № 14, в сграда с идентификатор 03504.403.365.2, представляваща едноетажна сграда със застроена площ 120 м2 с предназначение “друг вид обществена сграда“ и партерния етаж с площ 140 м2 на сграда с идентификатор 03504.403.365.1, представляваща „административна, делова сграда“. Предвидено е бизнесцентъра да разполага със зала за обучения, зала за експозиции и офис помещения за екипа на информационния център. С инвестиционното предложение са предвидени текущи ремонтни дейности на помещенията, свързани с боядисване на стени и тавани, подмяна на съществуващата дървена дограма с PVC двоен стъклопакет, подмяна на врати и прозорци, топлоизолиране на едно помещение, предназначено за офис, доставка на необходимото оборудване за центъра, съдържащо офис обзавеждане, столове и маси за зала за обучения, компютърни конфигурации, проектор, екран за проектор, монтаж на климатици и др. Помещенията, които ще се обособят за бизнес информационен център за захранени с електроенергия и вода за питейно - битови нужди. Отпадъчните води ще се заустват в съществуващата канализация за сградата. Имотът, в който са разположени сградите е достъпен по улици.
Имотът, предмет на инвестиционното предложение, не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони от мрежата „Натура 2000“. Най-близо до местоположението на предвиденото за реализиране инвестиционно предложение е разположена защитена зона BG0001021 „Река Места“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Mинистерски съвет № 802/04.12.2007 г. (обн. ДВ бр. 107/2007 г.).
Така заявеното инвестиционно предложение “Повече бизнес и конкурентноспособност в общините Македонска Каменица и Белица“ самостоятелно не попада в Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), не би могло да се счита и за изменение или разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 3 от ЗООС, което може да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда тъй като:
- ще се реализира само в рамките на горепосочения имот и няма да се усвояват нови терени;
- не се предвижда изграждане на нова техническа инфраструктура, ще се използва съществуващата такава;
- в резултат от реализацията на инвестиционното предложение не се очаква увеличаване на въздействието върху компонентите на околната среда,
предвид което същото не подлежи на процедура по реда на глава шеста, раздел трети от ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на заявеното инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000“, включително и върху най - близко разположената защитена зона BG0001021 „Река Места“. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно намерение “Повече бизнес и конкурентноспособност в общините Македонска Каменица и Белица“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето произнасяне се отнася само за инвестиционното предложение в заявените параметри и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ - Благоевград за промените.