Съдържание

Посетители

В момента има 234  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2016

Съобщение №26/2016

Проект „Засилване на туристическия потенциал чрез мобилно приложение и 3D прожекции в трансграничния регион България Македония“

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №50/08.01.2016 г. за горецитирания проект, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по нататък „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Проектът „Засилване на туристическия потенциал чрез мобилно приложение и 3D прожекции в трансграничния регион България Македония“, разработен по Програма за трансгранично сътрудничество (ТГС) по Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) между България и Бивша Югославска Република Македония 2014 - 2020 г., попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация с проекта се предвижда в южната част на имот с номер 000472 в местността Пещерата, землище на с. Старчево, община Петрич, област Благоевград, с площ 1.927 дка, да бъде поставен преместваем обект с площ около 100 кв. м, който ще бъде използван за Туристически информационен център на територията на местността Рупите. Предвидено е информационния център да бъде оборудван с електронни и статични информационни табла с информация за туристическите обекти в района, както и да се събират, съхраняват и предоставят данни от теренното проучване, точни географски координати, снимков и видео материал, вкл. създаване на виртуални 3 - D турове на ключови избрани обекти. За целта се предвижда да бъдат реализирани следните дейности: създаване на уеб-портал и презентационен интерфейс и интегриране на база данни; доставка на мобилно туристическо приложение и необходимия хардуер за осигуряване работата на туристическия информационен център; доставка и конфигуриране на Киоск устройства (електронни информационни табла); доставка на софтуерна система за дистанционен контрол на Киоск устройствата; закупуване и разработка на 3D анимации представящи ключови обекти в транс-граничния регион; теренно проучване. Захранването на туристическия информационен център с електроенергия е предвидено да се осъществи от трафопост изграден в имот с номер 000420 (помпена станция), собственост на „ВиК“ ЕООД – Петрич, чрез подземно положен електропровод с дължина 130 м и трасе през имот № 000471 - полски път, общинска собственост. Снабдяването на предвидения обект с вода за питейно-битови нужди е предвидено да се осъществи чрез изграждане на довеждащ водопровод с дължина 130 м и трасе през имот № 000471 - полски път, общинска собственост. Отпадъчните води ще бъдат зауствани във временна изгребна яма (пластмасов съд вкопан в земята). Не се предвижда изграждане на нова и/или изменение на съществуващата в района техническа и пътна инфраструктура, както и обособяване на паркоместа. Съобразено с издадената от главния архитект на община Петрич виза за проектиране, поставянето на премесваемия обект се допуска без промяна предназначението и начина на ползване на имота.
Имотът, в които е предвидено да се реализират гореописаните дейности, не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии. Имотът попада в границите на следните две защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, а именно:
- защитена зона BG0002098 „Рупите” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 28/2010 г.);
- защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включени в списъка от защитени зони приет с Решение №802/04.12.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 107/2007 г., изм. и доп.).
Предвидените с проекта дейности не могат да бъдат отнесени към някоя от позициите на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предвид което проект „Засилване на туристическия потенциал чрез мобилно приложение и 3D прожекции в трансграничния регион България Македония“ не подлежи на регламентираните с глава шеста, раздел трети от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда.
При извършената проверка за допустимост по смисъла на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, се установи, че реализирането на гореописания проект с обхват южната част на имот с номер 000472 в местността Пещерата, землище на с. Старчево, община Петрич, област Благоевград с площ около 100 кв. м, е допустимо спрямо режима на дейностите в защитена зона BG0002098 „Рупите” за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването ѝ.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с проекта дейности, както и че при реализирането им не се засягат природни местообитания и местообитания и популации на видове, в т. ч. и птици, предмет на опазване в защитените зони, не се очаква да се нарушат целостта и кохерентността на защитените зони, както и да се създаде трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални и в незначителна степен предвид, че в района целогодишно има присъствие на туристи, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони от мрежата „НАТУРА 2000“. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за проект „Засилване на туристическия потенциал чрез мобилно приложение и 3D прожекции в трансграничния регион България Македония“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените предвиждания на гореописания проект и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и предвижданията на проекта или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.