Съдържание

Посетители

В момента има 237  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2016

Съобщение №25/2016

инвестиционно предложение „Изграждане на фотоволтаична инсталация за производство на енергия с обща инсталирана мощност до 30 kW върху покрива на съществуваща сграда с идентификатор 04279.601.31.45 в имот с идентификатор 04279.601.31 по одобрената кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №53/08.01.2016 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по нататък „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Изграждане на фотоволтаична инсталация за производство на енергия с обща инсталирана мощност до 30 kW върху покрива на съществуваща сграда с идентификатор 04279.601.31.45 в имот с идентификатор 04279.601.31 по одобрената кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“ попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение се предвижда върху 220 кв. м от покрива на съществуваща сграда с идентификатор 04279.601.31.45 в имот с идентификатор 04279.601.31 по одобрената кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград с предназначение „сграда за образование“, която се ползва от Югозападен университет „Неофит Рилски“, да бъде изградена фотоволтаична инсталация за производство на енергия с обща инсталирана мощност до 30 kW, за собствени нужди. Не се предвижда промяна в съществуващата или изграждане на нова техническа и пътна инфраструктура.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо са разположени следните защитени зони: защитена зона BG0001022 „Орановски пролом - Лешко“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, в списъка от защитени зони приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 21/2007 г., изм. и доп.) и защитена зона BG0002107 „Бобошево” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-781/29.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 104/2008 г.).
Така заявеното инвестиционно предложение не би могло да се счита и за изменение или разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 3 от закона за опазване на околната среда (ЗООС), което може да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда, тъй като ще се реализира само в рамките на горепосочения имот и няма да се усвояват нови терени, не се предвижда изграждане на нова техническа инфраструктура и в резултат от реализацията му не се очаква увеличаване на въздействието върху компонентите на околната среда, предвид което същото не подлежи на процедура по реда на глава шеста, раздел трети от ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на заявеното инвестиционно предложение, както и обстоятелствата, че осъществяването му не засяга природни местообитания и местообитания на видове, в т. ч. и птици в защитените зони, не нарушава целостта и кохерентността им, не създава условия за фрагментация и прекъсване на биокоридорни връзки от значение за видовете, предмет на опазване в защитените зони, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на фотоволтаична инсталация за производство на енергия с обща инсталирана мощност до 30 kW върху покрива на съществуваща сграда с идентификатор 04279.601.31.45 в имот с идентификатор 04279.601.31 по одобрената кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените предвиждания на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и предвижданията на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.