Съдържание

Посетители

В момента има 265  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2016

Съобщение №23/2016

Проектно предложение „Използване на природните ресурси за енергийна ефективност на фасадата на ОУ „Св. Климент Охридски“

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №101/13.01.2016 г. за горецитираното проектно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по нататък „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Проектното предложение „Използване на природните ресурси за енергийна ефективност на фасадата на ОУ „Св. Климент Охридски“, разработено по Програма за трансгранично сътрудничество между Република България и Бивша Република Македония по инструмента за присъединителна помощ, бюджетна линия № 2014ТС1615СВ006-2015-1 като партньор на Общинско основно училище „Ванчо Прке“, община Щип (Бивша Югославска Република Македония), попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С проектното предложение се цели подобряване на енергийната ефективност сградата на ОУ „Св. Климент Охридски“, находяща се в УПИ ІІ, пл. № 524 от кв. 9 по плана на с. Дебрен, община Гърмен, област Благоевград. Предвижда се да бъдат изпълнени следните дейности: подмяна на дограмата на сградата на ОУ „Св. Климент Охридски“; направа на външна топлоизолация на сградата; полагане на изолация на под покривното пространство; поставяне на слънчеви колектори на покрива на сградата на училището.
Инвестиционното предложение на попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена една защитена зона, а именно: защитена зона BG0002076 „Места” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51/2010 г.).
Описаните по–горе дейности не попадат самостоятелно в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), не са налични основания, че същите следва да се считат за разширение или изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от ЗООС, което може да доведе до значително въздействие върху околната среда (предвидените строително-монтажни дейности, не се очаква да доведат до увеличаване на въздействието върху компонентите на околната среда; ще се подобри енергийната ефективност на сградата на ОУ „Св. Климент Охридски“), предвид което проектното предложение „Използване на природните ресурси за енергийна ефективност на фасадата на ОУ „Св. Климент Охридски“ не подлежи на регламентираните с глава шеста, раздел трети от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с проектното предложение дейности, както и обстоятелствата, че: няма вероятност от пряко увреждане, включително унищожаване и фрагментиране на природни местообитания и местообитания и популации на видове, в т. ч. и птици, предмет на опазване в защитените зони; не се очаква да се нарушат целостта и кохерентността на защитените зони, както и да се предизвика фрагментация и прекъсване на биокоридорни връзки от значение за видовете, предмет на опазване в тях; не се очаква генериране на емисии и отпадъци във вид и количества, които да окажат значително отрицателно въздействие върху предмета на опазване в защитените зони, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, включително и върху най-близо разположените. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така разработеното проектно предложение „Използване на природните ресурси за енергийна ефективност на фасадата на ОУ „Св. Климент Охридски“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените предвиждания на гореописаното проектно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и предвижданията на проектното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.