Съдържание

Посетители

В момента има 224  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2015

Съобщение №75/2015

Инвестиционно предложение „Изграждане на едноетажен лабораторен блок в поземлен имот с идентификатор 65334.301.2618 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград"

Във връзка с внесено от Вас уведомление с вх. №649/20.02.2015 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение „Изграждане на едноетажен лабораторен блок в поземлен имот с идентификатор 65334.301.2618 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград" попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
В поземлен имот с идентификатор 65334.301.2618 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград е изградена производствена база на "Медика"АД, в която се произвеждат превързочни и санитарно – хигиенни материали и готови лекарствени форми. Във връзка с ограничените площи на съществуващия лабораторен блок и изискванията на добрата производствена практика, недопускане на кръстосано замърсяване на проверяваните фармацевтични продукти с инвестиционното предложение се предвижда в имота да бъде изграден лабораторен блок - сграда със застроена площ 720 кв.м, в която ще бъдат обособени микробилогична лаборатория, химическа лаборатория, складови и битови помещения, и санитарни възли. В микробиологичната лаборатория ще се извършват стандартни микробиологични тестове, тестове за стерилност на изходни суровини, опаковъчни материали, медицински изделия, лекарствени продукти, шампоани и др. В химическата лаборатория ще се извършват газохроматографски анализи, течна хроматография, спектрофотометрични анализи и др. С инвестиционното предложение не се предвижда изграждане на нова техническа инфраструктура, ще се използва съществуващата такава.
Предвид изложеното по-горе така заявеното инвестиционно предложение за „Изграждане на едноетажен лабораторен блок в поземлен имот с идентификатор 65334.301.2618 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград" не следва да се разглежда като разширение или изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), което може да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда, тъй като:

  • инвестиционното предложение ще се реализира само в рамките на производствената площадката и няма да се усвояват нови терени;
  • не се предвижда изграждане на нова техническа инфраструктура, ще се използва съществуващата такава;
  • в резултат от реализацията на инвестиционното предложение не се очаква увеличаване на въздействието върху компонентите на околната среда,

предвид което същото не подлежи на процедура по реда на глава шеста, раздел трети от ЗООС.
Имотът, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най - близо e разположена защитена зона BG0002098 "Рупите" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 51/2010 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на инвестиционното предложение при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000", включително и върху най-близко разположената защитена зона BG0002098 "Рупите". В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Изграждане на едноетажен лабораторен блок в поземлен имот с идентификатор 65334.301.2618 по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Сандански, община Сандански, област Благоевград" е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.

Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.