Съдържание

Посетители

В момента има 95  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2015

Съобщение №50/2015

Инвестиционно предложение „Водовземане на минерална вода от Сондаж №1хг от находище на минерална вода „Гулийна баня", с. Баня, общ. Разлог с цел захранване на съществуваща къща за гости, находяща се в УПИ VІІ, пл. номер 475, кв. 38 по плана на с. Баня, община Разлог"

Във връзка с внесено от Вас уведомление с Вх. №233/24.01.2015 г. за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по нататък „Наредбата за ОС", Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение за „Водовземане на минерална вода от Сондаж №1хг от находище на минерална вода „Гулийна баня", с. Баня, общ. Разлог с цел захранване на съществуваща къща за гости, находяща се в УПИ VІІ, пл. номер 475, кв. 38 по плана на с. Баня, община Разлог" попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
С инвестиционното предложение се предвижда в УПИ VІІ, пл. номер 475, кв. 38 по плана на с. Баня, община Разлог с площ 720 кв. м да се изгради плувен басейн с кубатура 90 куб. м и джакузи с цел осигуряване на пълноценни условия за рекреация на посетителите на къщата. Предвижда се басейна и джакузито да бъдат захранвани с минерална вода от Сондаж №1хг от находище на минерална вода „Гулийна баня", с. Баня, общ. Разлог, който се експлоатира на самоизлив чрез каптажно съоръжение. За осъществяване на водовземането се предвижда да бъде изграден нов напорен тръбопровод с дължина около 220 м от Сондаж №1хг до обекта на инвестиционното предложение с трасе преминаващо изцяло в регулационните граници на с. Баня. Необходимото водно количество е в размер до 4727.50 куб. м. В резултата от функционирането на басейна и джакузито се очаква да се формират отпадъчни води в размер еквивалентен на предвиденото за ползване годишно водно количество минерална вода, което се предвижда да бъде зауствано в изградената канализация.
Имотите, предмет на инвестиционното предложение, не попадат в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000". Най-близо са разположени следните защитени зони:
 защитена зона BG0001021 „Река Места" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет № 802/04.12.2007 г. (обн. ДВ бр. 107/2007 г., изм. и доп.);
 защитена зона BG0000209 „Пирин" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №122/02.03.2007 г. на Министерски съвет (ДВ бр. 21/2007 г., изм. и доп.) и защитена зона BG0000209 „Пирин" за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-572/08.09.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 84 от 2008 г.), чийто граници се припокриват изцяло.
Така заявеното инвестиционно предложение не попада в обхвата на Приложения № 1 и № 2 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), включително не може да се разглежда като изменение или разширение на обект, попадащ в обхвата на тези приложения към закона и не подлежи на процедура по реда на глава шеста от ЗООС.
При направена проверка за допустимост по смисъла на чл. 12, ал. 2 от Наредбата за ОС се установи, че гореописаното инвестиционно предложение е допустимо спрямо Плана за управление на речните басейни (ПУРБ) в Западнобеломорски район за басейново управление (2010 – 2015 г.), предвид писмо с Изх. № П-01-18/12.02.2015 г. на Басейнова дирекция Западнобеломорски район – Благоевград, заведено в РИОСВ – Благоевград с Вх. №233(2)/16.02.2015 г. Приложено представяме Ви копие от писмото с оглед запознаване с дадените указания за последващи действия от Ваша страна относно изискванията на Закона за водите.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на инвестиционно предложение, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000", включително и върху най-близо разположените защитени зони BG0001021 „Река Места" и BG0000209 „Пирин". В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за инвестиционно предложение за „Водовземане на минерална вода от Сондаж №1хг от находище на минерална вода „Гулийна баня", с. Баня, общ. Разлог с цел захранване на съществуваща къща за гости, находяща се в УПИ VІІ, пл. номер 475, кв. 38 по плана на с. Баня, община Разлог" е, че не е необходимо да се провежда процедура по оценка за съвместимост по реда на глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето произнасяне се отнася само за инвестиционното предложение в заявените параметри и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.