Съдържание

Посетители

В момента има 198  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2015

Съобщение №12/2015

Изменение на Подробен устройствен план – План за застрояване (ПУП – ПЗ) за поземлен имот с идентификатор 04279.607.32 с площ 18 858 кв. м , местност «Бачиново» по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград за «Изграждане на комплекс предназначен за две зони с отделен независим достъп – зона за спортен център и зона за курортно жилищно обитаване»

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. №3864/16.12.2014 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитирания план, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Изменение на ПУП – ПЗ за поземлен имот с идентификатор 04279.607.32, местност «Бачиново» по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград за «Изграждане на комплекс предназначен за две зони с отделен независим достъп – зона за спортен център и зона за курортно жилищно обитаване» попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Със Заповед №719/22.06.2011 г. на кмета на община Благоевград е допуснато изработване на ПУП-ПЗ за поземлен имот с идентификатор 04279.607.32, местност «Бачиново» по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград „за ново свободно застрояване на жилищни сгради за постоянно обитаване, хотелски комплекс с ресторант, СПА център, плувен басейн, тенис кортове, подземни и надземни гаражи", със следните устройствени параметри: Н до 10 м; П.застр. – до 30 %; Кинт – до 1.5; П.озел. – мин. 50%.
От директора на РИОСВ - Благоевград е издадено Решение №БД-04-ЕО/2012 г. за преценяване на необходимостта от екологична оценка за ПУП-ПЗ за поземлен имот с идентификатор 04279.607.32, местност „Бачиново" по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград с характер „да не се извършва ЕО".
Предвижданото с ПУП-ПЗ застрояване включва комплекс от 15 бр. жилищни сгради за постоянно обитаване, едноетажни постройки за обществено обслужване – рецепция, СПА център, фитнес, 3 бр. игрища за тенис на корт, паркинги, трафопост и др. спомагателни съоръжения, свързани с нормалното функциониране на комплекса.
Захранването на имота с вода за питейно-битови нужди ще се осъществи от съществуващото до сега в имота захранване на сграда/съблекални. През имота преминават два водопровода, които ще бъдат изместени извън границите на имота и ще бъде изградена новопроектирана водопроводна мрежа.
С ПУП-ПЗ се предвижда изграждане на разделна улична канализация за битови отпадъчни води и дъждовни води. Битовите отпадъчни води ще се включат в съществуваща канализация чрез изграждане на праг през р. Благоевградска Бистрица. Дъждовните води ще се заустват в р. Благоевградска Бистрица.
Изменението на ПУП-ПЗ за поземлен имот с идентификатор 04279.607.32, местност «Бачиново» по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград е на основание Заповед №719/22.06.2011 г. на кмета на община Благоевград и във връзка с Протокол №52/03.12.2013 г. на Общински експертен съвет по устройство на територията при община Благоевград, след издадено съдебно решение по Административно дело №20137030700306 за отмяна на Заповед №302/22.03.2013 г. на кмета на община Благоевград, в която е обективиран изричен отказ за одобрение на ПУП-ПЗ.
С изменението на ПУП-ПЗ се предвижда:
- комплексът да бъде разделен на две зони с отделен независим достъп – зона за спортен център и зона за курортно /жилищно/ обитаване;
- намаляване на броя на жилищните сгради от 15 бр. на 11 бр.;
- увеличаване на броя на тенис кортовете от 3 на 4;
- изграждане на сграда за спортен център, открит басейн, покрит плувен комплекс, апартаментен хотел;
- изграждане на два входа към комплекса, във връзка с функционалното отделяне на имота на две зони. За входа към жилищната част ще се използва съществуващия такъв към имота. Предвижда се затваряне на югозападния вход и изграждане на нов подход към спортната зона, чрез който ще бъде решен и достъпа до съседния имот отреден за «Бейзболно игрище, клуб, офиси, съблекални, фитнес».
Битовите отпадъчни води ще се заустят в съществуваща канализация чрез изграждане на праг през р. Благоевградска Бистрица.
С изменението на ПУП-ПЗ се запазват предвидените с първоначалния ПУП–ПЗ:
- изграждане едноетажни постройки за обществено обслужване – рецепция, СПА център, фитнес, паркинги, трафопост;
- начин за водоснабдяване на имота и заустване на битовите отпадъчни и дъждовни води;
- устройствени параметри - Н до 10 м; П.застр. – до 30 %; Кинт – до 1.5; П.озел. – мин. 50%.
Предвид горе изложеното не са налични данни, че с изменението на ПУП-ПЗ се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позиции на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Също така, не намираме основания за предполагане на значително въздействие върху околната среда при прилагането на изменението на плана, предвид което не е необходимо провеждане на нова процедура по преценяване на необходимостта от екологична оценка.
Имотът, предмет на плана не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена защитена зона „Кочериново" с идентификационен код BG0002099 за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД-770 от 26 октомври 2008 г. на министъра на околната среда и водите (обн. ДВ, бр. 102 от 2008 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на плана при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000", включително и върху най-близко разположената защитена зона BG0002099 „Кочериново". В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното „Изменение на ПУП – ПЗ за поземлен имот с идентификатор 04279.607.32, местност «Бачиново» по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград за «Изграждане на комплекс предназначен за две зони с отделен независим достъп – зона за спортен център и зона за курортно жилищно обитаване», е че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.
Настоящето писмо да се счита за неразделна част от Решение №БД-04-ЕО/2012 г. за преценяване на необходимостта от екологична оценка.