Съдържание

Посетители

В момента има 266  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2015

Съобщение №922/2015

Инвестиционно предложение „Повишаване на енергийната ефективност на основно училище „Никола Вапцаров“, разположено в УПИ II, пл. № 326 от кв. 36 по сега действащия план на с. Копривлен, община Хаджидимово, област Благоевград“

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №4107/03.12.2015 г. за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по нататък „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционното предложение „Повишаване на енергийната ефективност на основно училище „Никола Вапцаров“, разположено в УПИ II, пл. № 326 от кв. 36 по сега действащия план на с. Копривлен, община Хаджидимово, област Благоевград“ попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация инвестиционното предложение цели повишаване на енергийната ефективност на основно училище „Никола Вапцаров“, разположено в УПИ II, пл. № 326 от кв. 36 по сега действащия план на с. Копривлен, община Хаджидимово, област Благоевград. Предвижда се да бъдат изпълнени следните дейности: поставяне на външна изолация на сградата; подмяна на горелката на съществуващ котел с цел същия да използва пелети за отопление; подмяна на радиатори; вътрешно боядисване на стаите; поставяне на колектори за топла вода на покрива на сградата. Не се предвиждат дейности свързани с изграждане на нова и/или изменение на съществуващата техническа и пътна инфраструктура.
Инвестиционното предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена една защитена зона, а именно: защитена зона BG0002076 „Места” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-532/26.05.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 51/2010 г.).
Настоящето инвестиционно предложение не би могло да се счита за изменение или разширение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 3 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС), което може да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда тъй като ще се реализира само в рамките на горепосочения имот и няма да се усвояват нови терени и в резултат от реализацията на инвестиционното предложение не се очаква увеличаване на въздействието върху компонентите на околната среда, предвид което същото не подлежи на процедура по реда на глава шеста, раздел трети от ЗООС.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на заявеното инвестиционно предложение, както и обстоятелствата, че: няма вероятност от пряко увреждане, включително унищожаване и фрагментиране на природни местообитания и местообитания и популации на видове, в т. ч. и птици, предмет на опазване в защитените зони; не се очаква да се нарушат целостта и кохерентността на защитените зони, както и да се предизвика фрагментация и прекъсване на биокоридорни връзки от значение за видовете, предмет на опазване в тях; не се очаква генериране на емисии и отпадъци във вид и количества, които да окажат значително отрицателно въздействие върху предмета на опазване в защитените зони, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, включително и върху най-близо разположената. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Повишаване на енергийната ефективност на основно училище „Никола Вапцаров“, разположено в УПИ II, пл. № 326 от кв. 36 по сега действащия план на с. Копривлен, община Хаджидимово, област Благоевград“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените предвиждания на гореописаното инвестиционно предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и предвижданията на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.