Съдържание

Посетители

В момента има 628  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2015

Съобщение №873/2015

изменение на инвестиционно предложение „Строителство на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) за гр. Белица, с. Краище, с. Горно Краище и с. Дагоново и довеждащи канализационни колектори от местата на заустване на съществуващите канализационни колектори на населените места до ПСОВ“

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 3839/10.11.2015 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното изменение на инвестиционното предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Изменение на инвестиционно предложение „Строителство на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) за гр. Белица, с. Краище, с. Горно Краище и с. Дагоново и довеждащи канализационни колектори от местата на заустване на съществуващите канализационни колектори на населените места до ПСОВ“, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
За инвестиционно предложение „Строителство на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) за гр. Белица, с. Краище, с. Горно Краище и с. Дагоново и довеждащи канализационни колектори от местата на заустване на съществуващите канализационни колектори на населените места до ПСОВ“ от директора на РИОСВ-Благоевград е издадено Решение № БД- 56 - ПР/2008 г. за преценяване необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда с характер «да не се извършва ОВОС». С решението е съгласувано:
- изграждане на ПСОВ за 12 000 е.ж. в поземлен имот № 025208, местност „Валтата“, землище на с. Краище, Община Белица;
- изграждането на външни канализационни колектори от гр. Белица, с. Краище, с. Горно Краище и с. Дагоново от местата на заустване до площадката на ПСОВ.
Съгласно представената информация с изменението се предвижда ПСОВ да пречиства отпадъчните води на с. Горно Краище и с. Дагоново и същата да бъде с капацитет до 2000 е.ж. Изградени са довеждащи колектори от населените места с. Горно Краище, с. Дагоново до с. Краище и от с. Краище до ПСОВ с място на заустване река Места -ІІ-ра категория.
Предвид горе изложеното така заявената промяна на инвестиционно предложение „Строителство на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) за гр. Белица, с. Краище, с. Горно Краище и с. Дагоново и довеждащи канализационни колектори от местата на заустване на съществуващите канализационни колектори на населените места до ПСОВ“ не следва, да се счита за изменение по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 3 от Закона за опазване на околната среда, което може да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда (предвижда се намаляване на капаците на ПСОВ от 12000 е.ж. на 1980 е.ж.) и не подлежи на процедура по реда на глава шеста, раздел трети от ЗООС.
Инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, както и в границите на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най - близо e разположена защитена зона BG0001021 «Река Места» за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони приет с Решение № 802/04.12.2007 г. на Министерски съвет.
За горецитираното изменение на инвестиционното предложение, по отношение на изискуемата се допустимост по реда на чл. 155, ал, 1, т. 23 от Закона за водите, директорът на БДЗБР се е произнесъл с писмо с изх. №П-01-241/26.11.2015 г.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на изменението при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000“, включително и върху най-близко разположената защитена зона BG0001021 «Река Места». В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното изменение на инвестиционно предложение „Строителство на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) за гр. Белица, с. Краище, с. Горно Краище и с. Дагоново и довеждащи канализационни колектори от местата на заустване на съществуващите канализационни колектори на населените места до ПСОВ“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.