Съдържание

Посетители

В момента има 638  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2015

Съобщение №872/2015

инвестиционно предложение „Корекция на р. Язо в регулационните граници на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград"

Във връзка с внесено от Вас Уведомление с вх. № 3779 от 05.11.2015 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитираното инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (Наредбата за ОС, обн., ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., изм. и доп., бр.81 от 15.10.2010 г. изм. ДВ, бр.3 /2011 г., ДВ, бр.94 /2012 г.), Ви уведомяваме за следното:
Инвестиционно предложение „Корекция на р. Язо в регулационните граници на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград», попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация с инвестиционното предложение се предвижда корекция на участък от р. Язо от моста при улица “арх. Александър Баров” до Валевицата при моста на ул. ”Младост”. Корекционните стени по двата бряга на речното корито се предвиждат със стоманобетонов фундамент на дълбочина Н=0.7м и стоманобетонова стена с височина Н=1.0 м с облицовка от цепени блокчета гранит с размери 20/35/15 см. За изпълнение на корекционните стени се предвижда сеч и изкореняване на отделни дървета от елша при земния профил на коритото след ул.”Арх.Ал. Баров” и премахване на едри и стари дървета покрай речното корито на участък от 100 м при Валевицата.
Предвижда се корекцията да бъде разделена на 4 бр. участъка:
- първи участък - между двата моста при ул. ”арх.Ал. Баров” с дължина L = 40 м;
- втори участък- от ул.”арх. Ал.Баров” до масивния мост на ул.”Отец Паисий” с дължина L = 130 м;
- трети участък- от ул.”Отец Паисии”” до масивния мост на ул.”Г. С. Раковски” с дължина L = 200 м;
- четвърти участък-от ул.”Отец Паисии” до масивния мост на ул.”Г. С. Раковски” с дължина L = 270 м.
Така заявеното инвестиционно предложение за „Корекция на р. Язо в регулационните граници на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград» не попада в обхвата на Приложение № 1 към чл. 92, т. 1 и на Приложение № 2 към чл. 93, ал. 1, т. 1 и т. 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и не подлежи на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), както и на преценяване на необходимостта от ОВОС съгласно ЗООС.
Територията, предмет на инвестиционното предложение не попада в граници на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии и в граници на защитени зони по Закона за биологичното разнообразие. Най-близо е разположена защитена зона BG0000625 “Изворо” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение на Министерски съвет №802/04.12.2007 г. (обн. ДВ бр. 107/2007 г.).
При направената проверка за допустимост по смисъла на чл. 12, ал. 5 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС се констатира, че реализирането на инвестиционното предложение е допустимо спрямо режимите по ЗВ и в утвърдени планове за управление на речните басейни и планове за управление на риска от наводнения, при спазване на разпоредбите на Закона за водите, съгласно становище по чл. 155, ал. 1, т. 23 от ЗВ на БДЗБР-Благоевград, заведено с вх. №3779(2)/23.11.2015 г. по описа на РИОСВ Благоевград.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението и характера на инвестиционното предложение при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитени зони от мрежата „Натура 2000“, включително и върху най-близко разположената защитена зона BG0000625 “Изворо”. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомявам, че преценката на компетентния орган за така заявеното инвестиционно предложение „Корекция на р. Язо в регулационните граници на гр. Разлог, община Разлог, област Благоевград» е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото произнасяне се отнася само за заявените параметри на инвестиционното предложение и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите на инвестиционното предложение или на някои от обстоятелствата, при които е изготвено настоящото писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.