Съдържание

Посетители

В момента има 76  гости и няма потребители и в сайта

Архив писма по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС - 2015

Съобщение №828/2015

Проект за Подробен устройствен план – План за застрояване (ПУП-ПЗ) в обхват поземлен имот с идентификатор 62685.89.1 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на землище манастир „Рилски манастир“, община Рила, област Благоевград, идентичен с имот с номер 000082 по картата на възстановената собственост (КВС) на същото землище с ЕКАТТЕ 62685, община Рила, област Кюстендил

Във връзка с влязло в законна сила Решение №9026/24.07.2015 г. постановено по АДМ. ДЕЛО №8370/2014 г. по описа на Върховен административен съд на Р България – Пето отделение, с което на РИОСВ – Благоевград е върнато делото за произнасяне по Ваше Заявление с Вх. №1852/25.04.2012 г. на РИОСВ – Благоевград относно изработен съобразно Разрешение с Изх. № УТ-02-256/12.09.2008 г. на кмета на община Рила Подробен устройствен план – План за застрояване (ПУП-ПЗ) в обхват поземлен имот с идентификатор 62685.89.1 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на землище манастир „Рилски манастир“, община Рила, област Кюстендил, идентичен с имот с номер 000082 по картата на възстановената собственост (КВС) на същото землище с ЕКАТТЕ 62685, община Рила, област Кюстендил, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.), наричана по нататък „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
В съответствие с изложеното в решението на ВАС – Пето отделение, обект на настоящето произнасяне се явява „Проект за Подробен устройствен план – План за застрояване (ПУП-ПЗ) в обхват поземлен имот с идентификатор 62685.89.1 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на землище манастир „Рилски манастир“, община Рила, област Благоевград, идентичен с имот с номер 000082 по картата на възстановената собственост (КВС) на същото землище с ЕКАТТЕ 62685, община Рила, област Кюстендил, съдържащ предвиждания за: а) модернизиране на съществуващата в имота сграда – почивна база „Турско парче“ без промяна на застроената площ и капацитета; б) обособяване на вход за влизане в имота, закрит охранителен пост, паркинг за леки автомобили и линии за пешеходно преминаване; в) изграждане на трафопост, открит басейн, открит бар, детски кът, барбекю, септична яма и тенис корт, без изграждане на индивидуални къщи и стопанска част“, който попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Гореописания ПУП-ПЗ е с обхват поземлен имот с идентификатор 62685.89.1 с площ 5047 кв., с начин на трайно предназначение на територията „урбанизирана“ и начин на трайно ползване „за друг вид застрояване“ по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри (КККР) на землище манастир „Рилски манастир“, община Рила, област Кюстендил, граничещ от север с черен път, а от юг с коритото на река Илийна. В имота са изградени следните сгради: двуетажна постройка, представляваща почивна станция „Турското парче“, мачтов трафопост и санитарни възли и умивалници на един етаж. Почивната база е водоснабдена и електрозахранена. Изградена е и септична яма.
ПУП-ПЗ се инициира с цел определяне конкретното предназначение и ситуационното разположение на отделните елементи по привеждане на съществуващата почивна база в съответствие със съвременните технически и санитарни норми и съдържа предвиждания за извършване на следните строителни дейности:
- модернизиране на съществуващата сграда без промяна на застроената площ и капацитета (до 60 легла);
- обособяване на вход за влизане в имота, закрит охранителен пост, паркинг за леки автомобили и линии на пешеходно преминаване;
- изграждане на трафопост, открит басейн, открит бар, детски кът, барбекю, септична яма и тенис корт.
С ПУП не се предвижда промяна на съществуващата и/или изграждане на нова техническа и пътна инфраструктура.
Предвид изложеното, не са налични данни, че с гореописания ПУП-ПЗ се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, които попадат в позициите на Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), както и основания за предполагане за значително въздействие върху околната среда при прилагането на плана, поради което за същия не следва да бъде провеждана процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ЕО.
В съответствие с гореописаното решение на ВАС - Пето отделение, поземлен имот с идентификатор 62685.89.1 по одобрената КККР на землище манастир „Рилски манастир“, община Рила, област Кюстендил не е част от Природен парк „Рилски манастир“ – защитена територия по смисъла на Закона за защитените територии и направеното инвестиционно предложение за имота, с издадено разрешение за изработване на ПУП № УТ-02-256/12.09.2008 г. на община Рила се явява такова в съответствие с предмета и целите на Плана за управление на Природен парк „Рилски манастир“ (приет с Решение №121/12.03.2010 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 23/2010 г.) в частите му за: : а) модернизиране на съществуващата в имота сграда – почивна база „Турско парче“ без промяна на застроената площ и капацитета; б) обособяване на вход за влизане в имота, закрит охранителен пост, паркинг за леки автомобили и линии за пешеходно преминаване и в) изграждане на трафопост, открит басейн, открит бар, детски кът, барбекю, септична яма и тенис корт, като не отговаря в частта му за изграждане на индивидуални къщи и стопанска част.
Поземлен имот с идентификатор 62685.89.1 по одобрената КККР на землище манастир „Рилски манастир“, община Рила, област Кюстендил, предмет на ПУП, попада в границите на следните две защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие:
 защитена зона BG0000496 „Рилски манастир“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, приет с Решение №335/26.05.2011 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 41/2011 г.);
 защитена зона BG0000496 „Рилски манастир“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-886/25.11.2013 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 107/2013 г.).
Съобразявайки всички данни, с гореописания ПУП не се предвижда промяна предназначението и начина на трайно ползване на имота.
При извършената проверка за допустимост по смисъла на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС, съобразено с всички обстоятелства по преписката, се установи, че реализирането на ПУП в обхват поземлен имот с идентификатор 62685.89.1 по одобрената КККР на землище манастир „Рилски манастир“, община Рила, област Благоевград, съдържащ предвиждания за: а) модернизиране на съществуващата в имота сграда – почивна база „Турско парче“ без промяна на застроената площ и капацитета; б) обособяване на вход за влизане в имота, закрит охранителен пост, паркинг за леки автомобили и линии за пешеходно преминаване; в) изграждане на трафопост, открит басейн, открит бар, детски кът, барбекю, септична яма и тенис корт, без изграждане на индивидуални къщи и стопанска част е допустимо спрямо режима на дейностите в защитена BG0000496 „Рилски манастир“ за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяването ѝ и с предмета и целите на Плана за управление на Природен парк „Рилски манастир“ (приет с Решение №121/12.03.2010 г. на Министерски съвет (ДВ, бр. 23/2010 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с ПУП дейности, както и че с прилагането му не се засягат и не се предполага увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове в защитените зони, не се създава трайна преграда за възпрепятстване миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия няма вероятност на доведат до трайно и необратимо прогонване, както и до изменение в структурата и числеността на популациите на видовете, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за „Проект за Подробен устройствен план – План за застрояване (ПУП-ПЗ) в обхват поземлен имот с идентификатор 62685.89.1 по одобрената кадастрална карта и кадастралните регистри на землище манастир „Рилски манастир“, община Рила, област Кюстендил, идентичен с имот с номер 000082 по картата на възстановената собственост (КВС) на същото землище с ЕКАТТЕ 62685, община Рила, област Кюстендил, съдържащ предвиждания за: а) модернизиране на съществуващата в имота сграда – почивна база „Турско парче“ без промяна на застроената площ и капацитета; б) обособяване на вход за влизане в имота, закрит охранителен пост, паркинг за леки автомобили и линии за пешеходно преминаване; в) изграждане на трафопост, открит басейн, открит бар, детски кът, барбекю, септична яма и тенис корт, без изграждане на индивидуални къщи и стопанска част“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за заявените параметри на плана и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и предвижданията на плана, или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.