Съдържание

Посетители

В момента има 228  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №92/2024

Изх. №5119(2)/11.01.2024 г.

Уведомление за инвестиционно предложение „Рехабилитация на общински път KNL3087 (/KNL1086/-Стоб-Пороминово-/KNL1084/) от км 2+470 до км 5+100 на територията на община Кочериново, област Кюстендил“

възложител: ОБЩИНА КОЧЕРИНОВО

Във връзка с представеното от Вас уведомление с вх. №5119/19.12.2023 г. и допълнителна информация към него с вх. №5119(1)/10.01.2024 г. на РИОСВ – Благоевград за горепосоченото инвестиционно предложение, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн. ДВ, бр. 73 от 11.09.2007 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 106 от 15.12.2021 г.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме следното:
Инвестиционното предложение „Рехабилитация на общински път KNL3087 (/KNL1086/-Стоб-Пороминово-/KNL1084/) от км 2+470 до км 5+100 на територията на община Кочериново, област Кюстендил“ попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация с настоящото инвестиционно предложение се предвижда рехабилитация на общински път KNL3087 (/KNL1086/-Стоб-Пороминово-/KNL1084/), участък от км 2+470 до км 5+100 попадащ на територията на община Кочериново, област Кюстендил.
Предвиденият за рехабилитация участък е с дължина 2630 м. Започва от км 2+470 при село Пороминово и край до км 5+100 при път KNL1084 в град Кочериново. Пътното платно е с ширина 8.00 м и включва две ленти за движение по 3.00 м и два банкета по 1.00 м.
Участъкът попада в населеното място на град Кочериново и извън населено място. Извън населеното място обхвата на участъка от пътя, предмет на инвестиционното предложение съставлява следните поземлени имоти, разположени гранично:
- поземлен имот с идентификатор 39116.121.435 по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на гр. Кочериново, община Кочериново, област Кюстендил, с площ 4195 кв. м, трайно предназначение на територията „Територия на транспорта“ с начин на трайно ползване „За местен път“;
- поземлен имот с идентификатор 02748.93.923 по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Бараково, община Кочериново, област Кюстендил, с площ 2635 кв. м, трайно предназначение на територията „Територия на транспорта“ с начин на трайно ползване „За местен път“;
- поземлен имот с идентификатор 57830.26.87 по одобрените кадастрална карта и кадастралните регистри на с. Пороминово, община Кочериново, област Кюстендил, с площ 12518 кв. м, трайно предназначение на територията „Територия на транспорта“ с начин на трайно ползване „За местен път“.
С инвестиционно предложение са предвидени ремонтно-възстаноивтелни работи с цел да се възстанови и подобри транспортно-експлоатационните качества на пътния участък. Предвидените за изпълнение ремонтно-възстаноивтелни работи, са както следва:
- ремонтно-възстановителни работи по пътната настилка, вкл.: възстановяване на настилката чрез преасфалтиране; запълване на единични пукнатини; фрезоване на мрежовидни пукнатини, надлъжни пукнатини и дупки и запълване с неплътна асфалтова смес; уплътняване с валяци полагане на два асфалтови пласта (долен и износващ);
- възстановяване на банкети, вкл.: почистване на съществуващите банкети; направа на обратен насип и уплътнение с трошен камък; изпълнение на изравнителни и износващ пласт от асфалтобетон по платното за движение; допълнителен насип уплътнен с несортиран трошен камък до нивото на новата настилка;
- почистване и оформяне на необлицован отводнителен окоп за отвеждане на дъждовните води;
- направа на бетонови бордюри в населеното място;
- направа на нова тротоарна настилка от двете страни на платното за движение в населеното място;
- възстановяване на хоризонталната маркировка и допълване на вертикалната сигнализация с пътни знаци и табели.
С инвестиционното предложени не се предвижда промяна на обхвата на пътя и на съставните му елементи. Не се предвижда и изграждане на нова техническа инфраструктура, както и ползване на взрив при извършване на предвидените работи.
Гореописаното инвестиционно предложение не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Инвестиционното предложение попада в границите на защитена зона като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), в случая в границите на защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-770/28.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 102/2008 г.), в обхвата на Зона ІІ за устойчиво стопанисване, съгласно Плана за управление на защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, утвърден със Заповед № РД-363/28.05.2015 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 45/2015 г.).
Описаните по-горе дейности не попадат самостоятелно в обхвата на Приложения №1 и №2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Не са налични основания същите да се считат за изменение или разширение, което може да доведе до значително отрицателно въздействие върху околната среда по смисъла на чл. 93, ал. 1, т. 2 от ЗООС, тъй като не се очаква значително отрицателно въздействие върху компонентите на околната среда и генериране на значителни количества отпадъци, ще се подобри отводняването на пътя и ще осигури по-безопасно движение. В тази връзка не намираме основания за провеждане на процедура по реда на Глава шеста от ЗООС.
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията чл. 12, ал. 2 и ал. 3 във връзка с ал. 1 от Наредбата за ОС установи, че така заявеното инвестиционно предложение е допустимо спрямо режима на дейностите на защитена зона BG0002099 „Кочериново” за опазване на дивите птици, определен със заповедта за обявяване на защитената зона и плана ѝ за управление.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с инвестиционното предложение дейности, както и обстоятелствата, че: с реализацията му не се очаква загуба на приоритетни местообитания за видовете птици, предмет на опазване в зоната, тъй като такива не се засягат; с инвестиционното предложение се засяга незначителен процент от общата площ на зоната, като очакваните преки въздействия се ограничават само в границите на обекта на инвестиционното предложение, без да се изменят трайно, необратимо и в значителна степен основни екологични характеристики на най-значимите местообитания в защитената зона за видове птици, предмет на опазване в защитената зона; с реализацията на инвестиционното предложение не се създават условия за влошаване качествата на местообитанията на опазваните в зоната видове птици, както и за унищожаване, увреждане и/или намаляване площта на естествения район на разпространение на местообитанията в зоната, включително и на най-благоприятните хранителни и гнездови местообитания за видовете птици предмет на опазване в зоната; не се засягат гнезда на белия щъркел; не се създава трайна и непреодолима преграда, възпрепятстваща свободното придвижване на видовете птици, предмет на опазване в засегнатата защитена зона; не се нарушава кохерентността между зоните; не се създава предпоставка за генериране на шум, вибрации, светлинно излъчване и др., което да доведе до прогонването на видовете птици, предмет на опазване в засегнатата защитена зона и което ще е свързано с дългосрочното намаляване на популациите им; не се очаква натрупване на отрицателни кумулативни въздействия върху засегнатата защитена зона и предмета ѝ на опазване във взаимодействие с други планове, програми, проекти и инвестиционни предложения, включително и такива със сходен характер в обхвата на защитената зона и прилежащите терени, при реализацията на предвидени с настоящето инвестиционно предложение дейности няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за така заявеното инвестиционно предложение „Рехабилитация на общински път KNL3087 (/KNL1086/-Стоб-Пороминово-/KNL1084/) от км 2+470 до км 5+100 на територията на община Кочериново, област Кюстендил“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето писмено произнасяне се отнася само за заявените предвиждания и обхват на инвестиционно предложение „Рехабилитация на общински път KNL3087 (/KNL1086/-Стоб-Пороминово-/KNL1084/) от км 2+470 до км 5+100 на територията на община Кочериново, област Кюстендил“ и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в параметрите и характеристиките на инвестиционното предложение или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград