Съдържание

Посетители

В момента има 353  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №245/2022

Изх. №919(1)/04.03.2022 г.

Уведомление за проект за Подробен устройствен план (ПУП) - план за регулация и застрояване (ПРЗ) за УПИ VIII-335, кв. 5 по плана на с. Ново Делчево, община Сандански, област Благоевград

възложител: Г. Р.

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №919/22.02.2022 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитирания проект за ПУП, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007 г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Проект за Подробен устройствен план (ПУП) - план за регулация и застрояване (ПРЗ) за УПИ VIII-335, кв. 5 по плана на с. Ново Делчево, община Сандански, област Благоевград, попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация УПИ VIII-335, кв. 5 по плана на с. Ново Делчево, община Сандански е с площ 880 м2 и същият е отреден „за жилищно строителство“.
С плана за регулация е предвидено от горепосочения урегулиран поземлен имот да бъде разделен на два нови урегулирани поземлени имота, както следва: УПИ X-355 с площ 440 м2 и УПИ IX-355 с площ 440 м2, с отреждане „жилищно строителство“.
С плана за застрояване е предвидено в новообразуваните УПИ X-355 и УПИ IX-355 да бъдат изградени по една жилищна сграда с височина до 10 м и застроена площ до 100 м2 за всяка една от тях. За всеки един от имотите са предвидени следните устройствени показатели: плътност на застрояване (Пзастр.) 60 %; интензивност на застрояване (Кинт.) - 1.2; необходима озеленена площ 40 %.
Водоснабдяването и отвеждането на отпадъчните води са предвидени от съществуващите ВиК мрежи на с. Ново Делчево. Електроснабдяването на новообразуваните имоти ще се осъществи от електроразпределителната мрежа на селото, посредством подземноположен кабел ниско напрежение и ново електромерно табло за всеки от имотите. Транспортният достъп до имотите ще се осъществява по уличната мрежа на населеното място от изток и юг.
При реализацията на плана се очаква известно шумово и прахово натоварване, като натоварването на атмосферния въздух ще бъде временно, незначително и локализирано. При прилагането на същия не се очакват емисии на вредни вещества в атмосферния въздух, формиране на производствени отпадъчни води и генериране на значителни количества отпадъци.
С проект за Подробен устройствен план (ПУП) - план за регулация и застрояване (ПРЗ) за УПИ VIII-335, кв. 5 по плана на с. Ново Делчево, община Сандански, област Благоевград не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с изменението на плана дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
Планът не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). В непосредствена близост е разположена защитена зона BG0001023 „Рупите - Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, обявена със Заповед №РД-349/31.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 57/2021 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението (урбанизирана територия извън границите на защитени зони от мрежата Натура 2000) и характера на заявения план (ПУП – ПРЗ, предвиждащ жилищно строителство) при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху близко разположените защитени зони от мрежата Натура 2000, по отношение на:
• Пряко или косвено унищожаване, увреждане или фрагментиране на местообитания на видове птици, предмет на опазване;
• Трансформация на местообитания на видове, безпокойство или прогонване на видове, предмет на опазване;
• Нарушаване целостта и целите на опазване на защитената зона;
• Нарушаване кохерентността между съседни защитени зони;
• Въздействие на предложените дейности причинени поотделно или във взаимодействие с други ИП/ППП. В урбанизираната територия на с. Ново Делчево в близост до границите на защитената зона, няма други реализирани, одобрени или в процедура ИП/ППП, които да предизвикат отрицателни кумулативни въздействия.
В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за „Проект за Подробен устройствен план (ПУП) - план за регулация и застрояване (ПРЗ) за УПИ VIII-335, кв. 5 по плана на с. Ново Делчево, община Сандански, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописания проект за ПУП и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

СНЕЖИНА КРЪСТЕВА-ЯКИМОВА
Директор на РИОСВ – Благоевград