Съдържание

Посетители

В момента има 331  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №810/2020

Изх. №2939(1)/25.09.2020 г.

Уведомление за проект за Подробен устройствен план (ПУП) - изменение на план за регулация и застрояване (ПРЗ) за поземлен имот с идентификатор 04279.2.164 в местността „Баларбаши - 15 - 1“ по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград

възложител: С. С.

Във връзка с внесеното от Вас уведомление с Вх. №2939/17.09.2020 г. на РИОСВ - Благоевград за горецитирания проект за ПУП, на основание чл. 6а, т. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр. 73/2007 г., изм. и доп.), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Проект за Подробен устройствен план (ПУП) - изменение на план за регулация и застрояване (ПРЗ) за поземлен имот с идентификатор 04279.2.164 в местността „Баларбаши - 15 - 1“ по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград попада в обхвата на чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
Съгласно представената информация и документация поземлен имот с идентификатор 04279.2.164 в местността „Баларбаши - 15 - 1“ по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград е урбанизирана територия с площ 1996 м2 и начин на трайно ползване „Ниско застрояване (до 10 м)“.
Проектът за изменение на ПУП - ПРЗ е допуснат със Заповед № 370/30.03.2020 г. на Зам.-кмета по „Строителството“ на Община Благоевград.
С изменението на ПУП - ПЗ се предвижда разделяне на горепосочения имот на четири броя нови имота с идентификатори 0429.2.68, 04279.2.69, 04279.2.70 и 04279.2.71 с предназначение „за жилищно строителство“ и един брой нов имот с идентификатор 04279.2.72 с предназначение „път за собствени нужди“.
С плана за застрояване за новообразуваните имоти е предвидено ново ниско свободно жилищно застрояване при съобразяване на устройствената зона и устройствените показатели с одобрения Общ устройствен план на Община Благоевград както следва: устройствена зона „Жм1“; устройствени показатели: височина на застрояване - до 8 м; максимална стойност на Кинт. - 0.9; плътност на застрояване - максимум 40 %; плътност на озеленяване - минимум 40 % и специфични параметри - паркиране в имота.
Водоснабдяването на новообразуваните имоти е предвидено да се осъществи от съществуващ водопровод ф110 от вътрешната водопроводна мрежа на гр. Благоевград, чрез изграждане на нов водопровод с дължина 60 м. Отпадъчните битови води е предвидено да се включат в съществуващ уличен канал с дължина 202 м, а дъждовните води е предвидено да се събират в резервоар за поливане на зелените площи.
За електрозахранване на новообразуваните имоти се предвижда подземно полагане на кабел ниско напрежение (НН) от табло НН на ТП „Баларбаши 2“ до главно електромерно табло на границите на новообразуваните имоти.
С проекта за изменение на ПУП - ПРЗ не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложения № 1 и № 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с плана дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Планът не попада в границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ), както и в границите на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Най-близо е разположена защитена зона BG0002107 „Бобошево” за опазване на дивите птици, обявена със Заповед № РД-781/29.10.2008 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ, бр. 104/2008 г.).
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на предвидените с проекта дейности, както и обстоятелствата, че е предвидено същите да се реализират извън обхвата на защитени зони от мрежата „НАТУРА 2000“, не се предполага фрагментиране, увреждане и трансформация на природни местообитания и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони, не се създава преграда възпрепятстваща миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими, при реализацията му няма вероятност от отрицателно въздействие върху предмета и целите на опазване в защитените зони. В тази връзка, на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че за „Проект за Подробен устройствен план (ПУП) - изменение на план за регулация и застрояване (ПРЗ) за поземлен имот с идентификатор 04279.2.164 в местността „Баларбаши - 15 - 1“ по одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри на гр. Благоевград, община Благоевград, област Благоевград“ преценката на компетентния орган е, че не е необходимо провеждане на процедура по оценка за съвместимост по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящото писмено произнасяне се отнася за заявените предвиждания и обхват на гореописания проект за ПУП и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна в данните посочени в уведомлението или на някое от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно компетентния орган за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград