Съдържание

Посетители

В момента има 427  гости и няма потребители и в сайта

Писма до възложителите по чл. 2 ал. 2 от Наредбата за ОС

Съобщение №379/2020

Изх. №1571(1)/13.05.2020 г.

Уведомление за „Бизнес план по Подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.“

възложител: А. Б.

Във връзка с подаденото от Вас уведомление с Вх. №1571/11.05.2020 г. на РИОСВ – Благоевград за разработен бизнес план с цел кандидатстване по Подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., на основание чл. 6а, т. 2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (обн., ДВ, бр. 73 от 2007г., изм. и доп.,), наричана по-долу „Наредбата за ОС”, Ви уведомяваме за следното:
Разработеният бизнес план с цел кандидатстване по Подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. попада в обхвата на чл.2, ал. 2 от Наредбата за ОС.
От изложената в бизнес плана информация и документацията към него се изяснява, че към момента в качеството си на регистриран земеделски стопанин извършвате земеделска дейност свързана с отглеждане на 2 броя свине майки и 10 броя други свине в стопанска сграда с площ 61 кв. м, изградена в поземлен имот с идентификатор 23563.19.24 в местността Болницата по одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри на с. Дрангово, община Петрич, област Благоевград. Имотът е с площ 5000 кв. м, трайно предназначение на територията Земеделска“ с начин на трайно ползване „Нива“, съгласно приложената скица. Обектът е вписан в информационната система за отглеждане на свине с рег. №2850-0048 съгласно служебна бележка с Изх. №Бл-И-580/08.05.2020 г. на директора на Областна дирекция по безопасност на храните гр. Благоевград.
С настоящия бизнес план се предвижда развитие на стопанството чрез изпълнение на следните основни дейности за периода за изпълнение на бизнес плана:
• увеличаване на икономическия размер на стопанството измерен в Стандартен производствен обем чрез увеличаване на броя на отглежданите свине майки с минимум 5 бр. в рамките на съществуващия животновъден обект и със същото местоположение;
• закупуване на моторна пръскачка за дезинфекция и водоструйка с цел повишаване биосигурността на стопанството;
• преминаване на курс за обучение или семинар по теми свързани с предотвратяване и/или преодоляване на усложнена епизоотична обстановка и подобряване на биосигурността в стопанството.
С бизнес плана не се предвижда изграждане на нова и/или изменение на съществуваща техническа и пътна инфраструктура за нуждите на животновъдния обект, както и промяна на местоположението на същия. Предвижданията на бизнес плана не са свързани и с промяна на предназначението и/или начина на трайно ползване на ползваните от стопанството поземлени имоти.
Съобразено с гореизложеното, с гореописания бизнес план не се очертава рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения по Приложение № 1 и 2 на Закона за опазване на околната среда (ЗООС). Предвидените с бизнес плана дейности не попадат в обхвата на чл. 85, ал. 1 и ал. 2 от ЗООС, както и в хипотезите на чл. 2, ал. 1 и ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми.
Във връзка с гореизложеното няма основание да се изисква провеждане на регламентираните в Глава шеста от ЗООС процедури по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) или екологична оценка (ЕО).
От извършената проверка по отношение местоположението на животновъдния обект спрямо границите на защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии (ЗЗТ) и на защитени зони като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) се установи, че животновъдният обект не попада в границите на защитени територии по смисъла на ЗЗТ, но попада в границите на една като част от Европейската екологична мрежа „НАТУРА 2000“ по смисъла на ЗБР, а именно: в границите на защитена зона BG0002098 „Рупите“ за опазване на дивите птици, обявена със Заповед №РД-282/16.03.2010 г. на министъра на околната среда и водите (ДВ. бр. 28/2010 г.) (имотът се явява част от външната граница на зоната).
Извършената проверка за допустимост на основание чл. 2, ал. 2, по реда и при условията на чл. 12, ал. 2 във връзка с ал. 1 и ал. 3 от Наредбата за ОС установи, че предвидените с бизнес плана дейности са допустими спрямо режима на дейностите в защитена зона BG0002098 „Рупите“ за опазване на дивите птици, определени със заповедта ѝ за обявяване.
С оглед гореизложеното, отчитайки местоположението, обема и характера на заявените с бизнес плана дейности, както и обстоятелствата, че с осъществяването им не се очаква унищожаване и/или увреждане на местообитания на видовете птици, предмет на опазване в засегнатата защитена зона, не се създава трайна преграда, която да възпрепятства миграцията на видовете, а възможните шумови и антропогенни въздействия са локални, временни и обратими и не се очаква да доведат до значително безпокойство върху чувствителните на антропогенно натоварване видове птици, предмет на опазване в зоната, при реализацията им няма вероятност от отрицателно въздействие върху защитените зони. В тази връзка и на основание чл. 2, ал. 2 от Наредбата за ОС Ви уведомяваме, че преценката на компетентния орган за така разработения „Бизнес план по Подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.“ е, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на Глава втора от Наредбата за ОС.
Настоящето се отнася само за гореописаните предвиждания на разработения бизнес план с цел кандидатстване по Подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. и не отменя необходимостта от получаване на съгласувания или разрешителни, предвидени в други закони и подзаконови нормативни актове.
При всички случаи на промяна на предвижданията на гореописания бизнес плана или на някои от обстоятелствата, при които е издадено настоящето писмо, възложителят е длъжен да уведоми незабавно РИОСВ – Благоевград за промените.

С уважение,

АНГЕЛ ГЕОРГИЕВ
Директор на РИОСВ – Благоевград