Съдържание

Посетители

В момента има 413  гости и няма потребители и в сайта

Регистър на приети сигнали по "Зелен телефон"

месец септември 2024 г.

 ПРИЕТИ СИГНАЛИ ПО „ЗЕЛЕНИЯ ТЕЛЕФОН” И ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА В РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД ЗА ПЕРИОДА

МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ 2024 ГОДИНА

 

Дата

Постъпил сигнал

Сигнал

Отговорна институция

Предприети действия

1

20.08.2024 г.

 

Сигнал за извършване на строителни дейности и изграждане на нови технологични пътища за строителство на Лот 3.2 на АМ "Струма", по трасето на Лот 3.2.2 без одобрен ПУП-ПП.

електронна поща

 

РИОСВ - Благоевград

Извършена е проверка на място. Установено е, че описаните сондажни площадки, цитирани в сигнала, попадат в обхвата на трасето на обект: "Автомагистрала "Струма" Лот 3.2.2., участък "Крупник-Кресна" - ляво платно от км 389+100 до км 399-500, обходен път на гр. Кресна - част от дясно платно от км 396+137 (по километраж на път I-1/Е79/) до км 401+691.90=397+000 от Лот 3.3 на АМ "Струма", включително и пътни връзки.
2 21.08.2024 г. Сигнал за изпускане на мръсна вода в река Санданска Бистрица и замърсяване водите на рибовъдното стопанство в местност Туричка черква, община Сандански. зелен телефон БДЗБР, РИОСВ - Благоевград Извършена съвместна проверка от представители на РИОСВ – Благоевград, БДЗБР и Регионална лаборатория – Благоевград в тъмната част на денонощието. При проверката не е установено изпускане на мръсни води или дънни утайки.
3

23.08.2024 г.

Сигнал за ранен бързолет в курорт Семково.

зелен телефон

РИОСВ -Благоевград

Дадени са указания, установено, че птицата е в добро състояние и е освободена в природата.
4 27.08.2024 г. Сигнал за замърсяване на водите на напоителен канал от бетонов център в град Гоце Делчев. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

Извършена е проверка на място, като не е установено замърсяване на водите на напоителния канал.
5 27.08.2024 г. Сигнал за изтичане на отпадъчни води в р. Благоевградска Бистрица в град Благоевград. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

Извършена проверка на място от представители на РИОСВ – Благоевград, като е установено запушване на отвора на главен канализационен колектор за битови отпадъчни води, вследствие на което през отливния канал на дъждопреливника в р. Благоевградска Бистрица се заустват непречистени отпадъчни води. Дадено е предписание да се предприемат незабавни действия по възстановяване на нормалната проводимост на канализационния колектор. При извършена последваща проверка на място е установено, че предписанието е изпълнено.
6

28.08.2024 г.

Сигнал за останал малък щъркел и не може да излети от гнездото в град Разлог. зелен телефон

РИОСВ – Благоевград

Извършена е проверка от служители на Община Разлог. Установено е, че щъркелът не е изоставен, в гнездото се връща възрастен щъркел, който го храни. Гнездото се наблюдава от служители на Община Разлог и при необходимост ще бъдат предприети действия.
7

30.08.2024 г.

Сигнал за останал малък щъркел и не може да излети от гнездото в с. Краище, община Белица. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Щъркелът е още в период на разлитане.С разпореждане на директора на РИОСВ - Благоевград, птицата е настанена е в "Спасителен център за диви животни", гр. Стара Загора.
8 30.08.2024 г. Сигнал за нехарактерно оцветяване на водите на река Струмешница на входа на град Петрич. зелен телефон БДЗБР Сигналът е изпратен за решаване по компетентност до директора на БДЗБР.
9 31.08.2024 г. Сигнал за силно запрашване и замърсяване от ремонтни дейности по пътя при с. Места, община Банско, в посока град Гоце Делчев. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Извършена е проверка на място, като е установено, че във връзка с извършване на ремонт на второкласен републикански път ІІ-19, в участъка от гр. Банско до гр. Гоце Делчев, се извършва разтоварване на фрезован асфалт в края на с. Буково. Налични са количества и при разклона на с. Места и с. Буково (до реката), като не е констатирано замърсяване с фрезован асфалт в нея. В РИОСВ - Благоевград са представени приемо-предавателни протоколи за прдадения за отговорно пазене асфалтов материал на общините Разлог, Банско и Гоце Делчев. В участъка, в който се извършват ремонтните дейности са установени водоноски, като пътят е видимо влажен в различни части от деня на проверката. Относно предназначението на съхраняваните количества фрезован асфалт е изискана информация от ОПУ-Благоевград. Представени са оформени документи, с които са определени местата от съответните общини за временно съхраняване на фрезования асфалт. Същият ще бъде ползван за полагане в определени населени места.
10 05.09.2024 г. Сигнал за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в местност Проевски чифлик в района на баластриерата в землището на община Благоевград. зелен телефон Община Благоевград Сигналът е изпратен за предприемане на действия по компетентност до кмета на община Благоевград, за които следва да уведоми РИОСВ - Благоевград и подателя на сигнала.
11 07.09.2024 г. Сигнал за нерегламентирано изхвърляне на текстилни отпадъци на брега на р. Струма, при кривия тунел на гл. път Е 79, община Симитли. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

Община Симитли

Извършена е проверка на място, като е установено наличие на чували с текстилни изрезки и кашони по ската на десния бряг на р. Струма. В тази връзка от кметовете на община Симитли и община Кресна е изискано да бъдат идентифицирани обектите разположени на съответните територии, с дейност характерна за образуваните отпадъци и на същите да бъдат връчени предупредителни протоколи. Информацията за тези лица следва да бъде изпратена и в РИОСВ – Благоевград, като същата ще бъде използвана за последващ контрол от страна на инспекцията.
12 09.09.2024 Сигнал за нерегламентирано замърсяване с отпадъци в село Черна Места, община Якоруда. електронна поща Община Якоруда Сигналът е изпратен за предприемане на действия по компетентност до кмета на община Якоруда, за които следва да уведоми РИОСВ - Благоевград и подателя на сигнала. Дадено е указание за незабавно почистване на замърсяването със срок, след който, от страна на инспекцията ще бъде извършена проверка. В случай че замърсяванията не са почистени, ще бъдат предприети административнонаказателни действия.
13 13.09.2024 г. игнал за нехарактерно оцветяване на водите на р. Струма и мирис на нефтопродукти от дружество в село Бело поле. зелен телефон РИОСВ - Благоевград БДЗБР Извършена съвместна проверка на място с представители на РИОСВ – Благоевград, БДЗБР и Регионална лаборатория – Благоевград, като е установено заустване на отпадъчни води, формирани от измиване на площадка на обект и „ТМСИ и Асфалтова база“ в землището на с. Бело поле, общ. Благоевград. Извършено е пробовземане на отпадъчните води и при констатирано неспазване на индивидуалните емисионни ограничени ще бъдат предприети съответните административнонаказателни мерки.
14 13.09.2024 г. Сигнал за замърсяване на въздуха от комин на фабрика за пелети в село Полена, община Симитли. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Извършена е проверка на място, при която е установено, че емисиите от барабанната сушилня се изпускат посредством два въздуховода, като от единия се наблюдава изпускане на прах. На дружеството са дадени предписания за провеждане на СПИ, както и за изготвяне на програма за поддръжка на пречиствателните съоръжения. Къщата на жалбоподателката е разположена в северна посока и отстои на около 60 м от геометричния център на площадката. Улицата, която разделя цеха и къщата няма положена асфалтова настилка, което също създава условия за неорганизирани прахови емисии.
15 18.09.2024 г. Сигнал за нерегламентирано изливане на дъждовни води в имоти в град Благоевград. електронна поща Община Благоевград Сигналът е изпратен за предприемане на действия по компетентност до кмета на община Благоевград, за които следва да уведоми РИОСВ - Благоевград и подателя на сигнала.
16 24.09.2024 г. Сигнал за извършване на сеч на дървета в градинката срещу общежитията на АУБГ в град Благоевград. зелен телефон Община Благоевград Сигналът е изпратен за предприемане на действия по компетентност до кмета на община Благоевград, за които следва да уведоми РИОСВ - Благоевград и подателя на сигнала.
17 26.09.2024 г. Сигнал за събиране и съхранение на строителни отпадъци, земни маси и асфалтови късове в имот в град Благоевград, ул. "Покровнишко шосе". електронна поща РИОСВ - Благоевград Извършена е проверка на място, като са установени налични купчини с отпадъци, с видим произход от ремонта дейност. Дадено е предписание за преустановяване натрупването на отпадъците и предаването им на лице, притежаващо документ, издаден по реда на ЗУО.