Съдържание

Посетители

В момента има 374  гости и няма потребители и в сайта

Регистър на приети сигнали по "Зелен телефон"

месец юли 2024 г.

 ПРИЕТИ СИГНАЛИ ПО „ЗЕЛЕНИЯ ТЕЛЕФОН” И ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА В РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД ЗА ПЕРИОДА

МЕСЕЦ ЮЛИ 2024 ГОДИНА

 

Дата

Постъпил сигнал

Сигнал

Отговорна институция

Предприети действия

1

02.07.2024 г.

 

Жалба за нерегламентирани замърсявания в землището на с. Крупник, община Симитли.

електронна поща

 

РИОСВ - Благоевград

Извършена е проверка на място, при която е установено съхраняване на асфалтови и бетонови късове и изкопни земни маси. На кмета на община Симитли е дадено предписание за почистване на замърсения терен, като следва в РИОСВ -Благоевград да се представят документи, удостоверяващи предаването на отпадъците на лица, притежаващи документи по ЗУО.
2

2.07.2024 г.

Сигнал за заустване на мръсни води в река Санданска Бистрица, в района на "Интерхотел-Сандански" АД, гр. Сандански.

електронна поща

РИОСВ - Благоевград

Извършена е съвместна проверка на място с БДЗБР и в присъствието на представители на „Интерхотел-Сандански-България” АД, Община Сандански и експлоатационното дружество „УВКЕС“ ЕООД гр. Сандански. Не е установено заустване на отпадъчни води в р. Санданска Бистрица, както и допълнителното включване в бетоновия тръбопровод на води от бъдещи сгради, с което ще се увеличи миризмата на битово-фекални води в района на тенис кортовете.
3 2.07.2024 г. Сигнал за ранено соколче - ветрушка в с. Бачево, общ. Разлог. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

Птицата е настанена в "Спасителен център за диви животни", гр. Стара Загора с разпореждане на директора на РИОСВ - Благоевград.
4 2.07.2024 г. Сигнал за ранена птица в района на парк Бачиново, град Благоевград. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

Птицата е от вида Папуняк и е със счупено крило. Оставена е за лечение при ветеринар.
5

04.07.2024 г.

Сигнал за неизправен каломаслоуловител на автомивка в Благоевград, в резултат, на което не се извършва необходимото пречистване на водите. зелен телефон

РИОСВ – Благоевград

Сигналът е препратен за предприемане на действия по компетентност до "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Благоевград, за които следва да уведоми РИОСВ - Благоевград..
6 04.07.2024 г. Сигнал за паднал в контейнер за отпадъци орел в с. Падеш, община Благоевград. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Установено е, че птицата е малък ястреб. С разпореждане на директора на РИОСВ - Благоевград, птицата е настанена е в "Спасителен център за диви животни", гр. Стара Загора.
7 05.07.2024 г. Сигнал за замърсен терен, на който преди време за отглеждани животни с местоположение над Граничното поделение, посока Момина кула, землище на община Гоце Делчев. зелен телефон Община Гоце Делчев Сигналът е изпратен за предприемане действия по компетентност до кмета на община Гоце Делчев, за които е необходимо да уведоми РИОСВ - Благоевград и подателя на сигнала.
8 06.07.2024 г. Сигнал за щъркел със счупено крило в с. Черниче, община Симитли. зелен телефон РИОСВ - Благоевград С разпореждане на директора на РИОСВ - Благоевград, птицата е настанена е в "Спасителен център за диви животни", гр. Стара Загора.
9 06.07.2024 г. Сигнал за блъснати от влак щъркели в района на ЖП гарата в с. Генерал Тодоров, община Петрич. зелен телефон РИОСВ - Благоевград При проверка на място е установено, че част от гнездото, изградено на стълб от захранващата мрежа на железопътния транспорт, се е разрушило и два от младите щъркели са паднали на ЖП линията. В гнездото е останал един щъркел, който продължава да бъде хранен от възрастните.
10 08.07.2024 г. Сигнал за замърсяване на въздуха в с. Гърмен, община Гърмен. електронна поща РИОСВ - Благоевград Извършена е проверка на място в присъствието на сигналоподателя. При огледа е установена производствена дейност извършвана от Асфалтовата база, която се проверява. Поради топлото и сухо време се наблюдава разпространение на неорганизирани прахови емисии от площадката. Инсталацията за производство на асфалтови смеси е оборудвана с пречиствателно съоръжение - батерия от ръкавни филтри за улавяне на прах, преди изпускането на емисиите в атмосферния въздух от асфалтосмесителя. Представен е протокол за извършена смяна на филтрите. Дадено е предписание за редовно оросяване на площадката.
11 13.07.2024 Сигнал за щъркел, който стои няколко дни в двор на къща в с. Микрево, община Струмяни. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Направена е проверка на място. Щъркелът е млад, в добро състояние, който при опит да лети е паднал в двора на къща. Оставен е на безопасно място в подходящо местообитание в природата, където се събират и други щъркели, така че да има възможност да се храни, да е защитен и да има достатъчно пространство да успее да излети.
12 15.07.2024 г. Сигнал за щъркел със счупен крак на пътя между град Банско и град Разлог. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Птицата е ударена от тежкотоварен автомобил. Прибрана е от служител на НП "Пирин", но по- късно е починала.
13 16.07.2024 г. Сигнал за паднал от гнездо щъркел в град Кочериново, прибран от хора в града. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Направена е проверка на място, като е установено, че щъркелът е млад и в добро състояние, без наранявания. При опит да лети е паднал в двора на цех за дърва. Оставен е на безопасно място в подходящо местообитание в природата, където се събират и други щъркели, така че да има възможност да се храни, да е защитен и да има достатъчно пространство да успее да излети.
14 17.07.2024 г. Сигнал за щъркел с един крак в с. Кавракирово, община Петрич. зелен телефон РИОСВ - Благоевград  Направена е проверка на място. Щъркелът е паднал от гнездото, има наранявания и е с един крак. Оставен е на лечение при ветеринар.
15 18.07.2024 г. Сигнал за щъркел, оплетен в мрежа на комин в с. Черниче, община Симитли. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Осъществена е връзка с кмета на с. Черниче, община Симитли. След направена организация от негова страна, щъркелът е освободен от мрежата и е отлетял.
16 18.07.2024 г. Сигнал за запрашаване, разпиляване и замърсяване на околни терени с трици от цех за производство на пелети в с. Мурсалево, община Кочериново. зелен телефон РИОСВ - Благоевград На място е установено, че проверяваното дружество притежава регистрационен документ за ополозотворяване на дървесни отпадъци (вкл. трици и талаш), с цел производство на пелети. При проверката не е констатирано запрашаване, разпиляване и замърсяване с отпадъци (трици), тъй като същите се съхранявани под навес и в дворната част, покрити с платнище.
17 18.07.2024 г. Сигнал за щъркел, който не може да лети в град Кочериново. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Направена е проверка на място. Щъркелът е млад, в добро състояние, който при опит да лети е кацнал на улицата. Оставен е на безопасно място в подходящо местообитание в природата, където се събират и други щъркели, така че да има възможност да се храни.
18 19.07.2024 Сигнал за щъркел в двор на къща в с. Склаве, община Сандански, което не може да излети. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Сигналът е подаден късно вечерта. На следващия ден е проведен разговор със сигналоподателя, като е установено, че щъркелът е отлетял.
19 20.07.2024 г. Сигнал за щъркел, който не може да лети в с. Огняново, община Гърмен. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Осъществена е връзка с кмета на с. Огняново, община Гърмен. След направена проверка от негова страна, става ясно, че щъркелът е млад, в добро състояние, който прави опити да лети.20
20 22.07.2024 г. Сигнал за щъркел в двора на автосервиз в град Кресна. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Щъркелът е млад в добро състояние и без наранявания. При опит да лети е паднал в двора на автосервиз. Освободен е от служители на община Кресна на безопасно място в подходящо местообитание в природата, където се събират и други щъркели, така че да има възможност да се храни, да е защитен и да има достатъчно пространство да успее да излети.
21 22.07.2024 г. Сигнал за незаконно отклонение на крайпътна чешма в гр. Кресна. електронна поща Община Кресна Дейностите по експлоатация, изграждане, реконструкция и модернизация на водностопански системи и съоръжения - общинска съобственост, се осъществява от кмета на общината. Разрешаването на проблема е в правомощията на общинската администрация. Предвид адресатите посочени в сигнала, компетентния орган (Община Кресна) е уведомен.
22 23.07.2024 г. Сигнал за щъркел със счупен крак в с. Първомай, община Петрич. зелен телефон РИОСВ - Благоевград С разпореждане на директора на РИОСВ - Благоевград, птицата е настанена е в "Спасителен център за диви животни", гр. Стара Загора.
23 24.07.2024 г. Сигнал за изхвърляне на животински отпадъци, след 17:00 часа в река Струма, в района на втория бараж от свинеферма в Старо Струмско, гр. Благоевград. зелен телефон Община Благоевград Сигналът е препратен за предприемане на действия по компетентност към кмета на община Благоевград, като е изискана обратна информация за предприетите действия.
24 28.07.2024 г. Сигнал за щъркел, който не може да излети в парка на с. Склаве, общ. Сандански. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Потърсено е съдействие от кмета на с. Склаве. Същият е посетил посоченото място, но не е установил наличие на щъркел, което предполага, че щъркелът е излетял.
25 29.07.2024 г. Сигнал за щъркел в лентата за движение на АМ "Струма", в посока София, преди тунела на гр. Кочериново, който не може да излети. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Извършена е незабавна проверка на място, като не е установена бедстваща птица.
26 30.07.2024 г. Сигнал за отглеждане на селскостопански животни в с. Корница, община Гоце Делчев. електронна поща Община Гоце Делчев Сигналът е препратен за решаване по компетентност от кмета на община Гоце Делчев и директора на ОДБХ - Благоевград, като е указано, че за предприетите действия следва да уведоми РИОСВ - Благоевград и подателя на сигнала.
27 31.07.2024 г. Сигнал за щъркел, който не може да излети в двора на къща в гр. Кочериново. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Извършена е проверка на място. Установено е, че щъркелът е млад, в добро състояние и без наранявания.Преместен е и е оставен на безопасно място в подходящо местообитание в природата, където се събират и други щъркели, така че да има възможност да се храни, да е защитен и да има достатъчно пространство да успее да излети.