Съдържание

Посетители

В момента има 292  гости и няма потребители и в сайта

Регистър на приети сигнали по "Зелен телефон"

месец май 2024 г.

 ПРИЕТИ СИГНАЛИ ПО „ЗЕЛЕНИЯ ТЕЛЕФОН” И ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА В РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД ЗА ПЕРИОДА

МЕСЕЦ МАЙ 2024 ГОДИНА

 

Дата

Постъпил сигнал

Сигнал

Отговорна институция

Предприети действия

1

01.05.2024 г.

 

Сигнал за задушлив дим от цех за пелети в района на зеленчуковата борса в с. Кърналово, общ. Петрич.

зелен телефон

 

РИОСВ - Благоевград

Извършена е проверка на място в „Цех за първична обработка на дървесина“ и „Цех за производство на пелети“ в с. Кърналово, общ. Петрич. В момента на проверката не е установено изпускане на задушлив дим от изпускащите устройства, както и не се установява наличие на неприятни миризми на производствената площадка и извън нея. Дружеството спазва изискванията относно провеждане на собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, като последните са направени на 16.01.2024 г. и са представени в РИОСВ - Благоевград. Резултатите от изпитване показват спазване на нормите за допустими емисии от двете изпускащи устройства по показатели прахообразни и органични вещества.
2

01.05.2024 г.

Сигнал за нерегламентирано изхвърляне на битови отпадъци в с. Дамяница, общ. Сандански.

зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

Община Сандански

Сигналът е изпратен за предприемане на действия по компетентност до кмета на община Сандански, за които следва да уведоми РИОСВ - Благоевград и подателя на сигнала. Представени са документи, удостоверяващи предаването на отпадъците за последващо третиране. При извършване на последваща проверка на място от страна на РИОСВ - Благоевград не е установено замърсяване.
3 02.05.2024 г. Сигнал относно изсичане на дървесна растителност за строителство на басейн в жилищен и хотелски комплекс в местността Свети Иван в землището на гр. Банско, общ. Банско електронна поща

РИОСВ - Благоевград

Община Банско

Сигналът е изпратен за предприемане на незабавни действия по компетентност до кмета на община Банско. От Община Банско информират, че е извършена проверка на място от служители на общината за проверка твърденията в сигнала и са предприети съответните действия.
4 07.05.2024 г. Сигнал за изхвърляне на отпадъци в землището на с. Скрът, общ. Петрич. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

Община Петрич

Сигналът е изпратен за предприемане действия по компетентност до кмета на община Петрич, за които е необходимо да уведоми РИОСВ - Благоевград и подателя на сигнала.
5 08.05.2024 г. Сигнал за паднала малка сойка. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

Направена е проверка на място, като птицата е оставена на безопасно място в района, в който е намерена.
6

13.05.2024 г.

Сигнал за ранена нощна птица в с. Бараково, общ. Кочериново. зелен телефон

РИОСВ – Благоевград

След проведен разговор със сигналоподателя, става ясно, че птицата е малка сова. Указано е птицата да бъде оставена на дърво в района в който е намерена.
7 13.05.2024 г. Сигнал за силна миризма на лак от бившия завод на "УКВ" в гр. Гоце Делчев. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Извършена е проверка на място, като е установено, че в непосредствена близост до сградата на бивш завод „УКВ“ в гр. Гоце Делчев е разположено дървопреработващо предприятие. В момента на обхода не се наблюдава изпускане на димни газове от комина на котелното помещение и котелът не работи. Ще бъде извършена последваща проверка на обекта.
8 15.05.2024 г. Сигнал за силна миризма през нощта от цех за пелети в с. Копривлен, общ. Хаджидимово. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

Извършена е проверка на място, при която инсталацията за производство на пелети работи, изпусканите димни газове са видимо светли и не са установени неприятни миризми. Работният режим на обекта е едносменен - от 08:00 до 17:00 часа (налично е видеонаблюдение). Във връзка с това, че в сигнала се изнасят твърдения за неприятни миризми основно в нощните часове и рано сутринта, е поискано съдействие от местната власт. Съгласно получено писмо от кмета на с. Копривлен, общ. Хаджидимово, в периода 14.05.2024 - 29.05.2024 г. в различни нощни часове са извършени няколко проверки, една от които в присъствието на подателя на сигнала. По време на обходите не са установени неприятни миризми, както и обгазяване на селото, включително и при проверка извършена в присъствието на представител на Община Хаджидимово.
9 16.05.2024 г. Сигнал за паднало щъркелче в с. Краище, общ. Белица. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Птицата е транспортирана от граждани до "Спасителен център за диви животни", гр. Стара Загора.
10 18.04.2024 г. Сигнал за лежащ жив щъркел на АМ Струма в посока Кулата, преди гр. Сандански. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

 Търговските обекти са "локални Щъркелът е настанен в "Спасителен център за диви животни", гр. Стара Загора с разпореждане на директора на РИОСВ - Благоевград.
11 20.05.2024 г. Сигнал за бедстващ щъркел в гнездо и за паднал щъркел на детска площадка в гр. Симитли. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Щъркелът е настанен в "Спасителен център за диви животни", гр. Стара Загора с разпореждане на директора на РИОСВ - Благоевград.
12 21.05.2024 г. Сигнал за малка птица в безпомощно състояние в гр. Благоевград. зелен телефон РИОСВ - Благоевград След проведен разговор със сигналоподателя, става ясно, че птицата е малка сова в процес на разлитане. Дадени са указания птицата да бъде оставена на дърво в района, в който е намерена.
13 22.05.2024 г. Сигнал за паднал малък щъркел в с. Първомай, общ. Петрич. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Птицата е транспортирана до РИОСВ - Благоевград, като е установено, че птицата е претърпяла наранявания след падането. Оставена е в природата.