Съдържание

Посетители

В момента има 209  гости и няма потребители и в сайта

Регистър на приети сигнали по "Зелен телефон"

месец април 2024 г.

 ПРИЕТИ СИГНАЛИ ПО „ЗЕЛЕНИЯ ТЕЛЕФОН” И ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА В РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД ЗА ПЕРИОДА

МЕСЕЦ АПРИЛ 2024 ГОДИНА

 

Дата

Постъпил сигнал

Сигнал

Отговорна институция

Предприети действия

1

28.03.2024 г.

 

Сигнал за потъмняване и запенване на реката в местността Предела в землището на гр. Разлог.

зелен телефон

 

РИОСВ - Благоевград

БДЗБР

ОДБХ

Община Разлог

Извършена е проверка на място от БДЗБР, при е констатирано, че замърсяването на водите на река, ляв приток на река Градевска е от дейността на животновъден обект, в който се отглеждат крави. Част от водите за водопой на животните се изливат по бетонова площадка, преминават през струпаната оборска тор, отмиват част от нея и се стичат по терена. Замърсените води се събират с други водни потоци, при което се формира общ поток, който се влива в река Градевска. Компетентен орган за предприемане на съответните мерки са директорът на Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград и кметът на община Разлог, които са адресати на писмото за резултатите от извършената проверка.
2-3

02.04.2024 г.

03.04.2024 г.

Сигнал за формирано нерегламентирано замърсяване в с. Покровник, общ. Благоевград.

Сигнал за наличие на нерегламентирано замърсяване в дерето на с. Рилци, общ. Благоевград.

зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

Община Благоевград

Извършена е проверка на място, при която не са установени нерегламентирани замърсявания на терени. Замърсявания са установени единствено около съдовете за отпадъци, поставени в населените места. Във връзка с установения проблем, на кмета на община Благоевград са дадени предписания за предприемане на мерки за подобряване на системата за управление на отпадъците, в т.ч. доставяне на допълнителни съдове, като броят им бъде съобразен с обслужваното население, с цел предотвратяване на бъдещи замърсявания.
4 09.04.2024 г. Сигнал за замърсяване на р. Логодажка. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

БДЗБР

Извършена е съвместна проверка с представител на БДЗБР на обект Винарска изба "Логодаж". При проверката е установено, че производствените отпадъчни води, формирани при измиване на технологичното оборудване за ферментиране на вино, разположени на производствената площадка, посредством изградената площадкова канализация се извеждат от обекта и се заустват в р. Логодажка, където се наблюдават черни отлагания и се усеща специфична/характерна миризма на отпадъчни води характерни за винопроизводство.
Заустването на отпадъчни води в р. Логодажка се осъществява без необходимото за това Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води, поради което са предприети съответните административнонаказателни мерки. Дадени са и предписания за отстраняване на констатираните нарушения, които са изпълнени. Преустановено е заустването на отпадни води и е подадено заявление към "В и К" ЕООД за договор, касаещ почистване на изгребна яма за битови води на обекта.
5 09.04.2024 г. Сигнал за заплетен във въже щъркел в с. Дамяница, общ. Сандански. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

Щъркелът е свален от жиците със съдействието на кмета на с. Дамяница и служители на електроразпределителното дружество. След направен преглед, птицата е изпратена в "Спасителен център за диви животни" в гр. Стара Загора.
6 17.04.2024 г. Сигнал за започнало строителство в коритото на р. Бяла река, м. Кукурево и каптиран извор "Върбов кладенец". електронна поща

Община Разлог

БДЗБР

РИОСВ - Благоевград

Сигналът е изпратен по компетентност до БДЗБР и Община Разлог.
Получен отговор от БДЗБР за извършена проверка на място, на която са установени извършени изкопни дейности, които са променели част от водното течение на р. Бяла река. Водният обект в проверения участък не е отразен в кадастралната карта и кадастралните регистри (КККР) на гр. Разлог. За извършените дейности от БДЗБР е изискана информация от Община Разлог и от ОД на МВР – Благоевград; сезирана е Районна прокуратура и Община Разлог и Служба по геодезия, картография и кадастър са уведомени за необходимостта от предприемане на действия за точното определяне на границата на река Бела река и отразяването ѝ в КККР на гр. Разлог.
С писмо на РИОСВ от Община Разлог е поискано представяне на информация за издадени административни актове за разрешаване на строителство и/или други дейности в имотите, предмет на сигнала, вкл. и информация за премахване на храстова растителност. Информацията не е постъпила, поради което е изпратено напомнително писмо.
7

24.04.2024 г.

Сигнал за силна и задушлива миризма, характерна за канализация в "Дневен център за пълнолетни лица с увреждания - седмична грижа" и "Дневен център за пълнолетни деца и младежи с увреждания" в гр. Банско. зелен телефон

„ВиК“ ЕООД – Благоевград

Община Банско

Сигналът е препратен по компетентност към „ВиК“ ЕООД – Благоевград и кмета на община Банско.
8 24.04.2024 г. Сигнал за паднал щъркел със счупено крило в с. Рупите, общ. Петрич. зелен телефон РИОСВ - Благоевград Раненият щъркел е настанен в "Спасителен център за диви животни", гр. Стара Загора с разпореждане на директора на РИОСВ - Благоевград.
9 26.04.2024 г. Сигнал за щъркел в с. Бараково, който не може да излети. зелен телефон

РИОСВ - Благоевград

При проверка на място е установено, че щъркелът стои на покрив на къща. Осигурен е достъп до покрива на къщата и при опит да бъде уловен, той отлита.
10 27.04.2024 г. Сигнал за ударен с камък щъркел в с. Крупник зелен телефон РИОСВ - Благоевград Раненият щъркел е настанен в "Спасителен център за диви животни", гр. Стара Загора с разпореждане на директора на РИОСВ - Благоевград.
11 29.04.2024 г. Сигнал за излъчване на много висок шум от секция за храна в супермаркет в гр. Благоевград. зелен телефон

РЗИ - Благоевград

 Търговските обекти са "локални източници на шум", съгласно Допълнителни разпоредби към Закона за защита от шума в околната следа. Контрол върху шума в околната среда, се осъществява от Министърът на здравеопазването или упълномощени лица (в случая регионалната структура РЗИ - Благоевград). Сигналът е изпратен за решаване по компетентност от директора на РЗИ - Благоевград и кмета на Община Благоевград, като е указано за предприетите действия следва да уведоми жалбоподателя и РИОСВ - Благоевград.