Съдържание

Посетители

В момента има 202  гости и няма потребители и в сайта

Регистър на приети сигнали по "Зелен телефон"

месец февруари 2023 г.

 ПРИЕТИ СИГНАЛИ ПО „ЗЕЛЕНИЯ ТЕЛЕФОН” И ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА В РИОСВ - БЛАГОЕВГРАД ЗА ПЕРИОДА

МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2023 ГОДИНА

 

Дата

Постъпил сигнал

Сигнал

Отговорна институция

Предприети действия

1 27.01.2023 г. Сигнал за депониране на земни маси и изкоп в частен имот земеделска земя и лозе собственост в местност Горила в землището на гр. Гоце Делчев електронна поща

РИОСВ - Благоевград Община Гоце Делчев

Извършена проверка на място, на която e установено, че на имота е налице депониране на горен почвен слой, вкл. и чимове на площ около 50 кв.м., както и са прокопани траншеи за подземна инфраструктура по границата на имота с полски път. Изискана информация от кмета на община Гоце Делчев за предприети действия по подадения сигнал, информация, изясняваща лицето извършило депонирането, както и предприемане на съответните мерки.
2 03.02.2023 г. Препратен сигнал от РИОСВ - София за петролни продукти без контрол на събиране и съхранение от автосервиз намиращ се в гр. Гоце Делчев, ул. "Рила" №1 електронна поща

 

РИОСВ - Б лагоевград

Извършена е проверка на място За отпадъците, образувани от дейността извършвана на обекта - автосервиз, дружеството е провело процедурата по класификация, като има утвърдени работни листове, в включително и за отработено масло. Осигурен е достъп за оглед на целия обект, като не са установени работници. В същото време в работното хале са налични за обслужване МПС, които са разположени върху канал и подемници. Установено е и наличие на отпадъци с произход – обслужване на МПС, които са разпилени по пода на помещението. Отработеното масло е в малко количество и във вани. На мястото не са установени варели или други съдове със събрано отработено масло. Не е налично и съоръжение, което може да се ползва за изгаряне на отпадъци. Установено е, че дружеството не води отчетност. На дружеството са дадени предписания за представяне на документи, удостоверяващи правото на дружеството да ползва обекта, както информация за закупеното от дружеството свежо масло през 2022 г. Дадено е и предписание за обособяване на място за разделно съхраняване на отпадъците, за които дружеството има утвърдени работни листове, като мястото е необходимо да бъде обозначено и ограничено.

Извършена проверка на място в пункт за смяна на масла и автосервиз, находящи се в м. Мочура гр. Гоце Делчев, съответно на ул. „Рила“ №1. При извършената проверка на пункта за смяна на масла не са констатирани нарушения относно съхранението на отработените масла и маслени филтри. Същите се предават на фирма, притежаваща документ, издаден по реда на чл. 35 от Закона за управление на отпадъците /ЗУО/(ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.). За предадените количества отпадъци са оформени изискващите се идентификационни документи. На дружеството са дадени предписания за водене на отчетност на отпадъците чрез НИСО и представяне на заповед за определяне на отговорно лице за управление на опасните отпадъци.

3 06.02.2023 г. Сигнал за улов на пъстърва от езеро Безбог.

електронна поща

ДНП "Пирин"

Сигналът е изпратен до компетентния орган
4

15.02.2023 г.

Сигнал за умрели гълъби в тревните площи пред съдебната палата в гр. Благоевград зелен телефон

 

Община Благоевград

Сигналът е препратен за предприемане на мерки до Община Благоевград и 01 РУ МВР
5 17.02.2023 г. Сигнал за заклещен ястреб между количките на магазин "Лидл" в Благоевград зелен телефон РИОСВ - Благоевград Извършен е оглед на място, но не е забелязана бедстваща птица.
6 20.02.2023 г. Сигнал за замърсяване на атмосферния въздух и миризми от изгаряне на гуми и пластмаси в района на стъклени оранжерии в близост до жилищната зона на гр. Сандански. електронна поща РИОСВ - Благоевград Извършена проверка на стъклени оранжерии в близост до жилищната зона на гр. Сандански. На място е установено, че за отопление на оранжериите са налични 2 бр. водогрейни котли с предкамери за изгаряне на твърдо гориво (дърва и въглища). В момента на проверката на обекта е установено и наличие на отпадъци от хартиени и текстилни изрезки, както и с негодни памперси. Работи единият от котлите, като при отваряне на горивната камера е установено изгаряне на дърва и картонени шпули. Димните газове от двата котела се изпускат от общо изпускащо устройство, което не е съоръжено с точка за вземане на проби и не са предприети действия за извършване на собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух. На дружеството, експлоатиращо обекта, са дадени предписания да представи в РИОСВ – Благоевград, документи, удостоверяващи произхода на наличните на обекта отпадъци. За установените нарушения ще бъдат предприети съответните административнонаказателни мерки срещу извършителя.
7

20.02.2023 г.

Сигнал нерегламентирано изливане на отпадъчни води от имот, намиращ се в местност "Селско ливада", собственост на сем. Дренчеви зелен телефон

 

Община Гърмен

На 20.02.2023 г. сигналът е изпратен за предприемане на действия по компетентност до кмета на Община Гърмен, за които следва да уведоми РИОСВ - Благоевград и подателя на сигнала.
8 25.02.2023 г. Сигнал за незаконен добив на инертни материали в участък на р. Мелнишка зелен телефон РИОСВ - Благоевград БДЗБР РУ "Полиция", гр. Петрич Извършена е съвместна проверка със служители на БДЗБР и РУ-Петрич на участък от р. Мелнишка в землището на с. Марикостиново, за която е съставен КП по описа на БДЗБР. За дейностите е образувано досъдебно производство към РУ-Петрич.
9 27.02.2023 г. Сигнал за изхвърляне на скална маса и пръст по отбивките по пътя между с. Лещен и с. Горно Дряново зелен телефон РИОСВ - Благоевград По сигнал за извършване на изкопни работи в близост до хотел в с. Лещен, общ. Гърмен, е извършена проверка на място, на която е установено дружеството, извършващо изкопни работи в собствени имоти. Дейностите са съгласуване по реда на екологичното законодателство с издадено и валидно решение за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС
10 27.02.2023 г. Сигнал за натрупани отпадъци покрай новострояща се сграда на ул. "Елин Пелин" в гр. Благоевград. електронна поща Община Благоевград Сигналът е изпратен за предприемане на действия по компетентност до кмета на Община Благоевград, за които следва да уведоми РИОСВ - Благоевград и подателя на сигнала.
11 27.02.2023 г. Сигнал за замърсяване с отпадъци в община Кочериново зелен телефон Община Кочериново Сигналът е изпратен за предприемане на действия по компетентност до кмета на Община Благоевград, за които следва да уведоми РИОСВ - Благоевград и подателя на сигнала. В писмото е указано, че от РИОСВ - Благоевград ще бъде извършена проверка на място.