Съдържание

Посетители

В момента има 633  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2023 г.

„БИО-МБ 2012“ ЕООД - гр. Сандански

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „БИО-МБ 2012“ ЕООД - гр. Сандански

 

 

На основание Заповед №216/31.05.2023 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 14.06.2023 г. е извършена проверка на място и по документи на предприятие за изкупуване и преработка на диворастящи и култивирани гъби, плодове и зеленчуци, находящо се в гр. Сандански, местност „Соколовец“, ПИ с идентификатор 65334.202.100.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

На място е извършен оглед на работните помещения, където се извършват следните дейности:
- приемане/изкупуване на диворастящи гъби;
- преработка (почистване, нарязване и сушене);
- пакетиране на готовата продукция;
- съхранение при необходимост в хладилни камери.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност на обекта, извършвана от „БИО-МБ 2012“ ЕООД, е изкупуване и преработка на диворастящи и култивирани гъби. Продукцията се реализира изцяло на външния пазар. Работният режим на обекта е сезонен през месеците април-юни, септември-ноември. При проверката е представен документ, издаден по реда на ЗУТ, удостоверяващ редовната експлоатация на обекта.
По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол №30-20/14.06.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
На обекта се експлоатира стационарно хладилно и климатично оборудване (6 бр. хладилни камери и 1 бр. климатична система), подлежащи на контрол по реда на Регламент (ЕС) №517/2014 на Европейския парламент и на Съвета за флуорсъдържащите парникови газове и за отмяна на Регламент (ЕО)№842/2006 г.
Хладилните камери са монтирани на обекта след 01.01.2020 г. и агрегатите им са заредени с флуорсъдържащ парников газ (ФПГ) R404A. Към момента на проверката не се представя информация за количеството R404A, съдържащо се във всеки от агрегатите.
Не се представя и информация относно количеството и вида на ФПГ, съдържащо се в климатичната система.
До момента няма въведени досиета на системите, съгласно нормативните изисквания.
Обектът се проверява за първи път по екологичното законодателство и в тази връзка, на дружеството, като оператор на горецитираните инсталации, са разписани в съставения констативен протокол задълженията му, произтичащи от Регламент (ЕС) №517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове и Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документиране и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр. 20/2017 г., с изм. и доп.).

3.2. Фактор „Отпадъци“
Преработката на гъбите включва: почистване, сушене или замразяване на цели или нарязани на филийки/кубчета гъби в зависимост от качеството. Готовата продукция се реализира на външния пазар, поради което дружеството не се явява задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО.
За извозване на битовия отпадът се представя договор със „Стройкомтранс“ ЕООД, гр. Сандански, като при предаването от сметосъбиращата фирма се оформят служебни бележки.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

На дружеството са дадени предписания по ЗЧАВ, като е определен срок и отговорник за изпълнението им.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.