Съдържание

Посетители

В момента има 234  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2022 г.

„Химтех - 2003“ ООД - гр. Гоце Делчев

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Химтех - 2003“ ООД - гр. Гоце Делчев
 

На основание Заповед №342/16.09.2022 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 27.09.2022 г. се извърши проверка на място и по документи на цех за производство на производство на антифризни течности, течност за чистачки и каучукови изделия, експлоатиран от „Химтех - 2003“ ООД, находящ се в УПИ ХХVІІІ, пл. №6058, кв. 246 по плана на гр. Гоце Делчев, община Гоце Делчев

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/ (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на производствената площадка, където е ситуирана инсталацията за производство на антифризни течности, течност за чистачки и каучукови изделия. Производствената дейност се извършва при наличие на поръчки.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството е производство и търговия с антифриз, зимна течност за чистачки и каучукови плочи. При проверката е съставен Констативен протокол №48-25/27.09.2022 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Фактор “Управление на отпадъци”
Дружеството притежава разрешение № 01-ДО-294-0 от 22.05.2018 г., издадено от РИОСВ-Благоевград, за дейности по третиране на отпадък с код 16 05 08* - отпадъчни органични химикали, състоящи се от или съдържащи опасни вещества. Транспортирането до площадката на горецитирания отпадък се извършва с транспорт на дружеството, за което същото притежава регистрационен документ № 01-РД-477-0/12.03.2018 г., издаден от РИОСВ-Благоевград.
При приемане и предаване на отпадъци са оформяни документи – писмени договори, фактури, кантарни бележки. При проверката се констатира, че за отпадъците на обекта са обособени места и съдове за разделното им събиране, обозначени с кода и наименованието на съответния отпадък.
Отчетността на отпадъците се води в Национална информационна система за отпадъци (НИСО), като са въвеждани данни в отчетни книги по Приложение №№2 и 4. В срок са представени и годишните отчети за календарната 2021 г. чрез НИСО.
Продукцията се реализира на вътрешния пазар и в тази връзка, дружеството се явява задължено лице по чл. 59 от ЗУО. Дружеството изпълнява задълженията си чрез колективна система, представлявана от организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки. Съставяни са месечни справки-декларации за количествата пуснати на пазара опаковани стоки по видове.
Не е представена заповед за определяне на отговорно лице при управлението на опасните отпадъци.

3.2 Компонент „Атмосферен въздух”
Инсталацията за производство на технически каучукови изделия е регистрирана, съгласно чл. 30л от ЗЧАВ, в публичния електронен регистър под рег. № BLG00052.
В законоустановения срок в РИОСВ- Благоевград е представена Декларация за консумацията и количеството вложени органични разтворители през календарната 2021 г., според която не се превишава праговата стойност за консумация на разтворители (ПСКР ≥ 15 т/год.), регламентирана в Таблица 1 към Приложение № 2 на Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.).

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.
На дружеството е дадено едно предписание по ЗУО, със срок и отговорник за изпълнението му.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.
Предписанието е изпълнено в указания срок.