Съдържание

Посетители

В момента има 76  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2022 г.

„УНИВЕРСАЛ СТРОЙ КОНСУЛТ“ ООД – гр. Благоевград

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „УНИВЕРСАЛ СТРОЙ КОНСУЛТ“ ООД – гр. Благоевград
 

На основание Заповед №263/18.07.2022 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 09.08.2022 г. беше извършена проверка на място и по документи на Фабрика за производство на врати и дървен стъклопакет, находяща се в гр. Благоевград, стопанисвана от „Универсал строй консулт“ ООД, гр. Благоевград.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти с цел установяване спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда (ДВ бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и подзаконовите нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните помещения и съоръжения:
- дърводелски цех;
- помещение за нанасяне на покрития;
- котелни помещения;
- места за съхранение на опасни химични вещества;
- помещение за брикетиране на трици.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

При проверката е съставен Констативен протокол №10-08/09.08.2022 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Направление „Опасни химични вещества“
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове. Съгласно Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH) и Регламент (ЕО) 1272/2008 (CLP), дружеството се явява „потребител надолу по веригата“. В своята дейност употребява и съхранява опасни химични вещества в свободен вид и в смеси. Същите се доставят от дистрибутори/доставчици от България. Създадено е досие по чл. 36 на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), съдържащо информация за съхраняваните и използвани химични вещества и смеси, както и за техните доставчици. Представя се информация по Приложение №2 от Указания към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на Министъра на околната среда и водите, което трябва да се актуализира, поради въвеждането в употреба на нови опасни химични вещества/смеси (ОХВС). Информационните листове за безопасност на използваните вещества и смеси отговарят на изискванията на Регламент (ЕО) 2015/830. Складовото помещение, в което се съхраняват ОХВС, отговаря на изискванията на чл. 6 на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.). Представени са документи по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.) и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС, която трябва да се актуализира, поради промяна на някой от съхраняваните химични вещества и смеси. Оценката трябва да е във формата утвърден със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите.
При направената проверка по отношение въведени забрани и ограничения, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) 2019/1021, относно устойчиви органични замърсители (УОЗ), не е установено наличие и употреба на УОЗ вещества на обекта.
3.2. Компонент “Атмосферен въздух”
На обекта са инсталирани 2 бр. котли, изгарящи дървесни брикети, всеки с топлинна мощност под 500 kW. Същите не подлежат на контрол чрез измервания, съгласно нормативните изисквания. Към момента на проверката котлите не работят. Единият котел, който захранва сушилнята с топлоносител, работи периодично - при необходимост от сушене на дървен материал до достигане на определена влажност. Води се дневник за работните часове и количеството изсушен дървен материал.
Машините в цеха за дървообработка са обхванати от аспирационна система за улавяне на отпадъчните дървесни трици. Същите посредством циклони постъпват в 2 бр. бункери, след което се пресоват на брикетираща машина и се използват като гориво на обекта. Към момента на проверката не е установено разпиляване на дървесен прах и трици по площадката и около бункерите за съхранение на трици.
На обекта се извършва нанасяне на покрития върху дървени повърхности, като за целта се експлоатират камера за нанасяне на покрития и един брой бояджиен робот, съоръжени с ПС за улавяне на емисиите от ЛОС. Емисиите на вредни вещества (ЛОС) се изпускат в атмосферния въздух от общо три броя изпускащи устройства. Същите подлежат на контрол чрез провеждане на собствени периодични измервания (СПИ) по показател „органични вещества“, определени като общ органичен въглерод.
Дружеството спазва нормативно изискуемата честота за провеждане на СПИ на емисии на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух. Последните СПИ са извършени през 2021 г. и са валидни за 2021 г. и 2022 г. Резултатите от тях са представени в РИОСВ – Благоевград с доклад и показват спазване на нормите за допустими емисии по контролирания показател.
Дейността „Нанасяне на покрития върху дървени повърхности“ попада за контрол, съгласно Приложение № 1 (т. 2.4) от Наредба № 7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения (ЛОС) изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (ДВ, бр.96/2003 г. с изм. и доп.). В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представена Декларация за консумираните количества органични разтворители в инсталацията през календарната 2021 г., съгласно която не се превишава праговата стойност за консумацията на разтворителите (ПСКР) за извършваната дейност, регламентирана в Таблица 1 на Приложение № 2 към чл. 2, ал. 2 от същата наредба.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираните несъответствие на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС) са направени съответните предписания и поставени срокове за тяхното отстраняване.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.