Съдържание

Посетители

В момента има 188  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2021 г.

„Стил-М Трейд“ ООД – гр. София

 Д О К Л А Д

 

За извършена проверка на „Стил-М Трейд“ ООД – гр. София,
Обект: „Цех за производство на мебели и дограма“, адрес: с. Баня, общ. Разлог, УПИ XI, кв. 22, Бивш стопански двор

 

 

На основание Заповед № 74/06.04.2021 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 23.04.2021 г. беше извършена проверка на място и по документи на обект „Цех за производство на мебели и дограма“, с адрес: с. Баня, общ. Разлог, УПИ XI, кв. 22, Бивш стопански двор.

1. Цел на проверката
Проверката е комплексна и се извършва от експерти по отделните компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел установяване спазване на нормативните изисквания заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

2. Проверени обекти и дейности на обекта.
Основна дейност на дружеството е производство на врати и дограма от масивно дърво.
Производствената дейност на площадката, находяща се в с. Баня, общ. Разлог, УПИ XI, кв. 22 се извършва в сграда, в която са обособени отделни зали за вторична обработка на дървесината, сглобяване, шлайфане, нанасяне на покрития върху готовата продукция. По време на проверката са огледани котелно помещение, склад за съхранение на ОХВС и местата за съхраняване на отпадъци.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.
По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат беше съставен Констативен протокол № 5-14/23.04.2021 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Отпадъци”
Дружеството има утвърдени работни листове за отпадъците, които се образуват от неговата производствена дейност. За нетретираните дървесни трици, изрезки и парчета дървен материал образуван от разкрояването на масивното дърво е проведена процедура за „страничен продукт“, който подлежи на изгаряне в собствен котел, с цел производство на топлинна енергия, ползвана за собствени нужди. За „страничен продукт“ не се приема фурнирът ползван за покритие, който следва да се разглежда и управлява по реда на Закона за управление на отпадъците.
За отделните видове отпадъци са обособени места за предварително съхраняване, които са обозначени с кодовете на съответните отпадъци. За опасните отпадъци се ползват закрити помещения с ограничен достъп.
На обекта се води отчетност за отпадъците, включително чрез Националната информационна система за отпадъци (НИСО). За пусканата на пазара опакована продукция, „Стил-М Трейд“ ЕООД се явява задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО. Задължението се изпълнява чрез колективна система, което се доказва с представени договор и удостоверение за членство в организация.
Образуваните отпадъци са предавани за последващо третиране въз основа на писмени договори.
За опасните отпадъци е налична заповед за определяне на отговорно лице за тяхното управление, която към момента на проверката не е актуална. В тази връзка е изискано изготвянето на нова заповед.

3.2. Направление „Опасни химични вещества и управление на риска”
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г. с посл.изм.и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
Дружеството е със статут „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси, съгласно Европейски регламент (ЕО) № 1907/2006 г.
Дружеството не извършва внос/износ на ОХВС. Ползват се български доставчици.
Поддържа се досие по чл. 36 от REACH, в което има информация по Приложение № 2 от Заповед № РД-268/11.05.2018 г. на МОСВ. Таблици 2,3 и 4 са попълнени.
Налични са информационни листове за безопасност за всички употребявани химикали, които отговарят на изискванията на Приложение ІІ от Регламент (ЕС) 2015/830.
Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.)
Съхранението на ОХВС се осъществява в обособен склад, с ограничен достъп, осветен, вентилиран, няма връзка с канализацията. Химикалите се съхраняват в оригинални опаковки. Не се наблюдават разливи и разсипвания.
Към момента на проверката е предоставена документация по чл. 4, т. 7-11 от Наредбата и оценка на безопасността на съхранение на ОХВС във формат към Заповед № РД-288/2012 г. на Министъра на ОСВ. Същата следва да бъде актуализирана, съгласно Заповед № РД-184/09.03.2021 г. на Министъра на ОСВ.

3.3. Компонент „Атмосферен въздух”
3.3.1. Организирани източници от горивни процеси
За отопление на производствената площадка, находяща се в с. Баня, УПИ XI, кв. 22 се ползва котел с топлинна мощност под 500 kW, изгарящ дървесни трици, изрезки и парчета дървен материал. Същият не подлежи на контрол чрез измервания, съгласно изискванията на Наредба № 1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ, бр. 64/2005 г.).
3.3.2. Емисии от производствени дейности
На обекта се извършва дейност „Нанасяне на покрития върху дървени повърхности“, попадаща в Приложение №1 на Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.). За нанасяне на покрития се използват 3 бр. камери, съоръжени с постоянни филтърни системи за улавяне на емисиите от ЛОС, като всяка е със самостоятелно изпускащо устройство. Инсталацията за нанасяне на покрития е регистрирана в публичния електронен регистър по чл. 30л от ЗЧАВ. Съгласно представената в РИОСВ- Благоевград в законовия срок декларация за консумацията на органични разтворители през 2020 г., не се превишава нормативно регламентираната прагова стойност за консумация на органични разтворители определена за дейността в Приложение №2 от наредбата.
В помещението за вторична обработка на дървесината е изградена обща аспирационна система улавяща емисиите от прах и трици. Същите постъпват в четирисекционен бункер, от който отпадъчните трици се изсипват в чували, след което се изгарят в котела.
При извършения оглед не е установено разпиляване на трици Мястото под бункера се поддържа чисто.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници

За констатираните несъответствия на обекта с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ДВ бр. 10/2000 г., с посл. изм. и доп) са дадени съответните предписания и поставени срокове за тяхното изпълнение.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи.