Съдържание

Посетители

В момента има 505  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2021 г.

„ИВЕНА 2008“ ЕООД - с. Дъбница

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „ИВЕНА 2008“ ЕООД - с. Дъбница

 

На основание Заповед №46/08.03.2021 г. на директора на РИОСВ-Благоевград, на 11.03.2021 г. е извършена проверка на място на цех за производство на обувки, експлоатиран от „Ивена 2008“ ЕООД, находящ се в с. Дъбница, общ. Гърмен, обл. Благоевград.
Проверката е комплексна и се извършва във връзка с установяване спазване на нормативните изисквания на Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти по отделните компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел установяване спазване на нормативните изисквания заложени в Закона за опазване на околната среда, и произтичащите от него специални закони и подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

2.1 Цех за производство на обувки, включващ:
- цех „Кроялен“;
- цех „Шивален“;
- цех „Монтажен“;
- складове за съхранение на отпадъци.

2.2 Мини цех за преработка и маркетинг на мляко по индивидуален проект, включващ:
- миницех за производство на мляко;
- помещение за съхранение на дезинфектанти;
- хладилни и климатични инсталации.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Дружеството е включено в годишния план за контролна дейност на РИОСВ-Благоевград, като производител на саи и обувки на ишлеме.
В резултат на пандемичната обстановка, от началото на 2020 г. договорът между „Ивена 2008“ ЕООД и ишлемодателят му не е подновен и дружеството преустановява извършването на тази дейност.
В края на 2020 г. фирмата започва да произвежда млечни продукти /сирене и кашкавал/ в новоизграден Миницех за преработка на мляко, находящ се в с. Дъбница.
При проверката е съставен Констативен протокол №08-24/11.03.2021 г., в който са отразени следните констатации и обстоятелства:

3.1. Фактор” Отпадъци”
За генерираните от дейността на обекта отпадъци, дружеството притежава утвърдени работни листове за класификация на отпадъци. При проверката не се констатира наличие на отпадъци от дейността. Представят се протоколи за предаване на останали, от производството на обувки, материали на ишлемодателя.
Отчетната книга за отпадъците се води съгласно изискванията на Наредба №1/2014 г. (ДВ бр. 51/2014 г.). Съгласно отчетността, дружеството не е генерирало отпадъци през 2020 г. При проверката не се представят годишните отчети за отпадъците за календарната 2019 г.
„Ивена 2008“ ЕООД е включено в списъка на членовете на организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки „БУЛЕКОПАК“ АД, които следва да заплащат продуктова такса за 2019 г. по Приложение №2 към Заповед №РД-345/04.05.2020 г. на министъра на околната среда и водите, в което е определен размера на дължимата към ПУДООС продуктова такса.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух“

За инвестиционното намерение на „Ивена 2008“ ЕООД , с. Дъбница за „Изграждане на мини цех за преработка и маркетинг на мляко по индивидуален проект в УПИ XIV -1- 398, кв.47 по плана на с. Дъбница , общ. Гърмен“ има издадено от Директора на РИОСВ – Благоевград Решение №БД-110-ПР/2017 г. за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС с поставени 2 бр. условия по компонент „Атмосферен въздух“. При извършената проверка е установено, че същите са изпълнени.
За монтираното и експлоатирано, на обект: „Миницех за преработка и маркетинг на мляко по индивидуален проект“, стационарно климатично оборудване, заредено с флуорсъдържащ парников газ (ФПГ) R 410A и попадащо за контрол чрез проверки за течове, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) №517/2014 са въведени и се водят досиета на системите (2 бр.). Оборудването е монтирано от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от ББКМ и е етикетирано в съответствие с нормативните изисквания.
Хладилните агрегати на експлоатираните в миницеха за преработка на мляко общо 5 бр. хладилни камери са заредени с ФПГ R 407С и имат за заряд под 5 тона CO2 еквивалент. В тази връзка не подлежат на контрол, съгласно изискванията на Регламента.
3.3. Направление „Опасни химични вещества и контрол на риска от големи аварии”
Проверката се извършва на основание ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г. с посл. изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.
Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH)
Дружеството се явява „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества в свободен вид и смеси. Предоставят се ИЛБ на употребяваните химикали. Доставчици на ОХВС са от България.
Контрол по изпълнението на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г. с посл. изм. и доп.)
Опасните химични вещества и смеси се съхраняват в обособено помещение с ограничен достъп. Дружеството използва почистващ и дезинфектиращ препарат, като се закупува по една туба. ОХВС се съхраняват в оригинални опаковки и към момента не се наблюдават разливи.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници

На дружеството са дадени предписания по закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.) и Закона за чистотата на атмосферния въздух (ДВ, бр. 102/2012 г., изм. и доп.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.