Съдържание

Посетители

В момента има 289  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2019 г.

ЕТ „Тодор Тодоров“ - гр. Гоце Делчев

 Д О К Л А Д

за извършена проверка на ЕТ „Тодор Тодоров“ - гр. Гоце Делчев

 

На основание Заповед № 383/26.09.2019 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 08.10.2019 г. е извършена проверка на място и по документи на ЕТ „ТОДОР ТОДОРОВ“, с. Борово, общ. Гоце Делчев, обл. Благоевград. Проверката е комплексна и е извършена във връзка със спазване на нормативните изисквания заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконови актове от екологичното законодателство.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на екологичното законодателство.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Фирмата извършва автосервизна дейност - смяна на двигателни масла, автотенекеджийски услуги, ремонт на двигатели и боядисване на автомобили и части от тях на обект с местонахождение: обл. Благоевград, общ. Гоце Делчев, гр. Гоце Делчев.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

По време на извършването на текущия контрол на обекта върху компонентите и факторите, които им въздействат, е съставен Констативен протокол № 49-24/08.10.2019 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1 Фактор “Отпадъци”

Дружеството извършва автосервизна дейност, като за генерираните от дейността си отпадъци има извършена класификация на отпадъците и заверени в РИОСВ-Благоевград отчетни книги за отпадъците. За съхраняване на отпадъците са осигурени съдове, обозначени с кодовете на отпадъците. При проверката се представят 3 бр. отчетни книги за отпадъците, които се водят редовно и съгласно законовите изисквания. Представят се годишните отчети за отпадъците за 2018 г., изпратени в ИАОС. Представят се договори с лица, притежаващи, изискващите се по Закона за управление на отпадъците /ЗУО/(ДВ, бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) документи за третиране на предаваните от фирмата отпадъци.

3.2 Компонент „Атмосферен въздух“

На обекта се извършва дейност по нанасяне на покрития върху автомобили и части от автомобили. Дейността се извършва в камера, съоръжена с таванна филтърна система, предназначена да улавя емисиите от летливи органични съединения (ЛОС) при процесите на нанасяне и сушене на покритията. Емисиите от ЛОС се изпускат в атмосферния въздух посредством въздуховод с височина около 2 м над покривната конструкция на халето, в което е разположена камерата. До момента не е извършвана подмяна на филтърната система. Не се съхраняват количества продукти, използвани за боядисване на автомобили. Използваните продукти спадат към категория „Авторепаратурни продукти“, съгл. Приложение №1 към чл. 1от Наредбата за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при употребата на органични разтворители в определени бои, лакове и авторепаратурни продукти (ДВ, бр. 20/2007 г., с изм. и доп.). Камерата за нанасяне на покрития се ползва рядко. При проверката е установено наличие на единични отворени продукти, произведени от „Novol“- Р Полша и „Mipa“ Р Германия. Същите се етикетирани, съгл. изискванията на Приложение №5 към чл. 5 от Наредбата и отговарят на изискванията за максимално допустимо съдържание на ЛОС. Дружеството има задължение ежегодно в срок до 31.03. на текущата година да предоставя в РИОСВ- Благоевград информация за предходната календарна година за употребените продукти, от обхвата на Наредбата.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници:

На ЕТ не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

Фирмата изпълнява изискванията на екологичното законодателство, които са обект на направената проверка.