Съдържание

Посетители

В момента има 217  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2017 г.

„БУМАР” АД - гр.Сандански

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на “Цех за обработка на скални материали” землище на с.Илинденци, община Струмяни, собственост на “БУМАР” АД - гр.Сандански

 

В изпълнение на Заповед № 295/21.08.2017 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 29.08.2017 г. е извършена комплексна проверка на обекта на място и по документи.

1. Цел на проверката:

Установяване степента на съответствие на дейността с изискванията на нормативната база по компоненти на околната среда-„Земи и почви“, „Води“ и „Въздух“.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта:

-производствена площадка;
-замърсени и/или нарушени площи извън границите на обекта;
-пречиствателно съоръжение за отпадъчни води;
-отвеждащ канал и точка на заустване на отпадъчни производствени води.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения:

Производството е свързано изцяло с обработка на скално облицовъчни материали, основно мрамор. Извършва се бичене на блокове, обрязване, полиране , смилане на отпадъчни парчета мрамор до крайни продукти-облицовъчни плочи, масиви, мраморно брашно.
На депо извън производствената площадка / местност „Пушовец“/ на база сключен договор с оператора на депото се депонира единствено финната утайка от пречистването на производствените води така наречения шлам.

3.1 Компонент “Земи и почви”
Производствената площадка е с площ от 18 дка. Предстои разширение на същата с около 11 дка. Извършено е съгласуване с директора на РИОСВ-Благоевград, видно от издадено Решение № 15-ОС/22.03.2016 г.
От извършена проверка на основната производствена площадка, прилежащите на нея земеделски земи и земите край отвеждащия открит канал за отпадъчни производствени води, е установено следното:
-няма нарушени или замърсени земи в близост до производствената площадка;
-отвеждащият открит канал е с добра проводимост, няма наслоени количества утайки/шлам по протежението му, няма депонирани количества шлам извън него, няма замърсени прилежащи на канала земи.
3.2 Компонент “Води”
Дружеството притежава Разрешително за заустване на отпадъчни води № 43120043/25.02.2010 г. с продължен срок на действие до 2020 г.
съгласно Решение № ПО-01-71/07.04.2014 г. на директора на Басейнова дирекция „ЗБР“-Благоевград.
С вх. № 1161/29.03.2017 г.в РИОСВ-Благоевград е внесен доклад за изпълнение на условията в издаденото разрешително за заустване за предходната 2016 г., изготвен съгласно изискванията на чл.48, ал.1, т. 12 от Закона за водите.
Дружеството извършва собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води, съгласно схемата в цитираното разрешително за заустване.
Протоколите от изпитване се представят своевременно в РИОСВ-Благоевград. Няма отклонения от индивидуалните емисионни ограничения по показатели рН и НРВ.
С Протокол за проверка № 55-11/29.08.2017 г. е извършено контролно пробовземане на отпадъчни води, на изход от утаителя, преди заустване в отводнителния канал, за изпитване по заложените показатели в разрешителното за заустване.
Пречиствателното съоръжение –двусекционен утаител се поддържа в добро експлоатационно състояние. Извършва се физикохимическо утаяване с добавка на флакулант. Около 70 % от отпадъчните води се ползват в оборотен цикъл.

3.3 Компонент „Атмосферен въздух“

Дружеството експлоатира инсталация за производство на микропродукти /мраморно брашно/ от отпадъчни парчета мрамор, която е източник на емисии в атмосферния въздух. Инсталацията е съоръжена с един брой изпускащо устройство, като газовете преминават за пречистване през циклон и ръкавен филтър.
Дружеството спазва изискванията относно честотата на провеждане на собствени периодични измервания /СПИ/. Последните СПИ са проведени през 2016 г. и са валидни за 2016 г. и 2017 г. Представеният протокол от изпитване, показва спазване на нормата за допустими емисии по показател „прах“, регламентирана в чл.11 от Наредба № 1/2005 г. /ДВ бр.64 от 2005 г./
Протоколите от изпитване не са представени с доклад по реда на чл. 39 от Наредба № 6/1999 г. / ДВ бр. 31 от 1999 г. с изм. и доп./
В деня на проверката инсталацията за производство на микропродукти не работи. При работа, инсталацията работи на едносменен режим.
При проверката не са констатирани неорганизирани емисии от прах на площадката.

4. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

В резултат на извършената проверка се налага извода, че обектът отговаря на изискванията определени в нормативната база, по компоненти „Почви“ „Води“ и „Атмосферен въздух“.