Съдържание

Посетители

В момента има 288  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2017 г.

„Ес Ти Ес Медикал груп” АД - гр. Сандански

 Д О К Л А Д

за извършена проверка на „Ес Ти Ес Медикал груп” АД - гр. Сандански

 

На основание Заповед № 226/29.06.2017 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 05.07.2017 г. е извършена комплексна проверка на място и по документи на обекти: „Предприятие за производство на облекла за еднократна употреба за болнични заведения“, находящ се в индустриална зона „Боруна“ на гр. Сандански и „Предприятие за производство на гипсови бинтове и превързочни материали“, находящ се в промишлена зона „Соколовец“ на гр. Сандански, експлоатирани от „Ес Ти Ес Медикал груп“ АД гр. Сандански.
Проверката е извършена във връзка със спазване на нормативните изисквания, заложени в Закон за водите (ЗВ - ДВ, бр.67/1999 г. с посл. изм. и доп.), Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС - ДВ, бр. 10/2000 г. с посл. изм. и доп.), Закон за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ - ДВ, бр. 45/1996 г. с посл. изм. и доп.) и Закон за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ЗОПОЕЩ - ДВ, бр.43/2008 г. с посл. изм. и доп.).

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството е извършена от екип експерти по отделните компоненти и фактори влияещи на околната среда, с цел установяване спазването на нормативните изисквания заложени в горецитирните закони.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

На площадка „Соколовец“ са проверени следните цехове, инсталации и складови помещения:
- цех „Нестерилно производство”;
- цех „Стерилно производство“;
- цех „Гипсово производство с инсталация за изгаряне на емисиите от разтворители”;
- инсталация за неутрализация на етиленов оксид до етилен гликол;
- инсталация за стерилизация с етиленов оксид;
- складове за съхранение на химикали;
- складове за входящи суровини;
- складове за готова продукция;
- климатични инсталации;
- участък „ръчно конфекциониране“.
На площадка „Боруна“ са проверени следните цехове, инсталации и складови помещения:
- производствени халета;
- котелно помещение;
- пречиствателно съоръжение за отпадъчни води;
- складове за съхранение на суровини и материали.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Новото дружество „Ес Ти Ес Медикал груп” АД гр. Сандански е създадено в резултат на сливане на „Тексан медикал“ ЕООД гр. Сандански и „Салвамед“ ЕАД гр. Сандански, считано от датата на публикуване в Търговския регистър (24.11.2016 г.). Производствената дейност на дружеството се осъществява на две площадки:
- производство на облекла за еднократна употреба за болнични заведения на площадка „Боруна“;
- производство на гипсови бинтове и превързочни материали на площадка „Соколовец“.
Обектите работят на двусменен режим, петдневна работна седмица.
По време на извършване на текущия контрол на обектите е съставен Констативен протокол № 45-11/05.07.2017 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент „Води“
За ползване на отводнителен канал, вливащ се в р.Струма с цел заустване на отпадъчни води, които се формират от производствена площадака „Боруна“, дружеството е титуляр на Разрешително за заустване № 43710047/28.02.2017 г., издадено от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.
С издаденото разрешително за заустване на дружеството са вмененени задължения за осъществяване на собствен мониторинг два пъти годишно, като изпълнение му е възложено на акредитирана лаборатория. В РИОСВ - Благоевград е представен Протокол от изпитване на отпадъчните води за първото полугодие на 2017 г., като резултатите, отразени в него показват спазване на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО) по заложените показателите. В законоустановения срок в РИОСВ Благоевград е представен Доклад за изпълнение на условията и изискванията на разрешителното за заустване за предходната година, изготвен съгласно изискванията на чл.48, ал.1, т.12 от ЗВ.
Пречиствателното съоръжение се поддържа в добро експлоатационно състояние.
По време на извършване на текущия контрол от Регионална Лаборатория – Благоевград е извършено контролно пробовземане на отпадъчни води за изпитване по показателите, заложени в цитираното разрешително за заустване.
Отпадъчните води от производствена площадка „Соколовец“ се заустват в канализационната мрежа на гр. Сандански, въз основа на сключен по реда на Наредба № 7/2000 г. за условията и реда за заустване на производствени отпадъчни води в канализационните системи на населените места Договор с експлоатационното дружество „УВЕКС“ ЕООД гр. Сандански.

3.2. Компонент „ Атмосферен въздух“
Производствена площадка „Соколовец“
- Източници на емисии от производствена дейност:
Дружеството експлоатира инсталацията за промазване на марля с гипсова смес и изсушаване (инсталация за каталитично изгаряне) и инсталацията за ролиране и балиране. Извършват се собствени периодични измервания (СПИ) от две пробоотборни точки. Последните СПИ са проведени през 2016 г. и са представени с Доклад по реда на чл. 39 от Наредба №6/1999 г. (ДВ, бр. 31/1999 г., с изм. и доп.). Няма нарушени норми за допустими емисии.
Инсталацията за промазване на марля с гипсова смес и изсушаване попада за контрол, чрез изготвяне на План за управление на разтворителите (ПУР), тъй като се превишава Праговата стойност за консумация на органични разтворители (ПСКР), определена за дейността (15 т/год), съгласно табл. 1 към Приложение № 2 от Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на ЛОС изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (ДВ бр. 96/2003 г., с изм. и доп.). Съгласно представеният ПУР няма нарушени норми за допустими емисии и норми за неорганизирани емисии. С Решение № Р-08/2017 г. е утвърден представеният ПУР.
Във връзка с извършената промяна на юридическото лице е направено вписване по чл. 30 л от ЗЧАВ (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.).
- Относно спазване изискванията на Регламент (ЕС) № 517/2014 на Европейския парламент и на Съвета за флуорсъдържащите парникови газове (ФПГ) и за отмяна на Регламент (ЕО) №842/2006.
Дружеството експлоатира осем броя стационарни климатични системи със съдържание на R 410A, подлежащи на контрол за течове, съгласно чл.4 от Регламента.
Изготвени са досиета на системите, но по време на извършване на проверката същите не са налични на обекта. Инсталациите не са етикетирани съгласно изискванията за формата на етикетите за продукти и оборудване, които съдържат ФПГ.
Производствена площадка „Боруна“
- Организирани източници от горивни процеси:
За отопление на производствените халета дружеството експлоатира котел с максимална топлинна мощност 500 kW, изгарящ дизелово гориво. До момента не са извършвани СПИ на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух.
- Относно спазване изискванията на Регламент (ЕС) № 517/2014 на Европейския парламент и на Съвета за флуорсъдържащите парникови газове (ФПГ) и за отмяна на Регламент (ЕО) №842/2006.
На площадката се експлоатира тридесет и седем броя стационарно климатично оборудване със съдържание на R 422 D и R 410A, подлежащи на контрол за течове, съгласно чл.4 от Регламента.
Изготвени са досиета на системите, но по време на извършване на проверката същите не са налични на обекта. Инсталациите не са етикетирани съгласно изискванията за формата на етикетите за продукти и оборудване, които съдържат ФПГ.
В законоустановения срок дружеството е представило Годишен отчет за предходната календарна година и за двете площадки.

3.3. Направление „Опасни химични вещества”

Проверката е извършена на основание ЗЗВВХВС и подзаконовите нормативни актове, произтичащи от него.
При осъществяване на производствената дейност на площадка „Соколовец“, дружеството се явява „производител“ и „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси, съгласно Европейски Регламент (ЕО) № 1907/2006 (REACH).
За всички употребявани химични вещества и смеси са предоставени актуални информационни листове за безопасност.
Съхранението на употребяваните химикали и смеси е съгласно изискванията на Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.) и съответните им информационни листове за безопасност.
Налична е актуална документация по чл. 4 на Наредбата и е предоставен инвентаризационен списък на химичните вещества за 2016 г.
Изисква се актуализация на оценката за безопасността на съхранение на опасни химични вещества и смеси.
На производствена площадка „Боруна“ не се употребяват и съхраняват опасни химични вещества и смеси.

3.4. Направление „Екологична отговорност и доброволни ангажименти”

Дружеството извършва дейности, които попадат в Приложение №1 от ЗОПОЕЩ:
- т. 2 – за дейности по събиране, транспортиране, оползотворяване на отпадъци, в това число отпадъци за които се изисква разрешение или регистрационен документ, съгласно ЗУО;
- т. 4 – извършване на дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества по смисъла на чл. 2 от ЗЗВВХВС.
Изготвени са собствени оценки за възможни случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение №1 от Наредба №1 за вида на превантивните и оздравителни мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ и за минималния размер на разходите за тяхното изпълнение (ДВ бр. 96/2008 г.) за двете площадки от „Тексан медикал“ ЕООД и „Салвамед“ ЕАД . Във връзка с настъпилите промени в актуалното състояние се изисква актуализация на собствените оценки от новото юридическо лице.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираните несъответствия на обекта с изискванията на ЗЧАВ, ЗЗВВХВС и ЗОПОЕЩ са направени съответните предписания и поставени срокове за тяхното отстраняване.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение ще бъдат предприети административно – наказателни действия.