Съдържание

Посетители

В момента има 307  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2017 г.

„Петканин“ ЕООД – с. Огняново, общ. Гърмен

 Д О К Л А Д

за извършена проверка на „Петканин“ ЕООД – с. Огняново, общ. Гърмен

Обект: Бетонов възел, местност „Боянско дере“, земл.на с. Огняново, общ. Гърмен

 

 

На основание Заповед № 146/24.04.2017 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 04.05.2017 г. беше извършена проверка на място и по документи на обект „Бетонов възел“ с адрес: с. Огняново,земл. на с. Огняново, общ. Гърмен, стопанисван от „Петканин“ ЕООД, с. Огняново, общ. Гърмен, обл. Благоевград.

Проверката е комплексна и се извършва във връзка със спазване на нормативните изисквания на Закона за опазване на околната среда и другите специални закони по компоненти и фактори, въздействащи върху околната среда.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти по отделните компоненти и фактори влияещи на околната среда, с цел установяване спазването на нормативните изисквания заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

2. Проверени обекти и дейности на обекта.

Основната дейност на дружеството е производство на бетон, бетонови изделия и хоросан. Дейността се извършва на площадка (бетонирана) и върху земеделски земи в непосредствена близост до площадката, които по думите на управителя са негова собственост.
Предоставена е документация за въвеждане в експлоатация на строеж „Бетонов възел“, находящ се в имот № 054019, местност „Боянско дере“ по КВС на земл. на с. Огняново, община Гърмен, обл. Благоевград.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат беше съставен Констативен протокол № 31-28/04.05.2017 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Направление „Опасни химични вещества и управление на риска”

Проверката се извършва в изпълнение на Заповед № 146/24.04.2017 г. на Директора на РИОСВ-Благоевград за контрол и в изпълнение изискванията на ЗЗВВХВС (ДВ, бр.10/2000г., с посл. изм. ДВ, бр. 12/2017 г. ) и подзаконовите нормативни актове произтичащи от него.
Дружеството по направление „ОХВ“ се проверява за първи път. „Петканин“ЕООД е „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества в свободен вид и в смеси, съгласно Европейски регламент (ЕО) № 1907/2006 г.(REACH) и Регламент № 1272/2008 г.(CLP)
Към момента на проверката са налични следните опасни химични вещества и смеси – цимент, хидратна вар и нафта.
Дружеството не притежава информационни листове за безопасност на употребяваните опасни химични вещества и смеси и няма изготвена оценка на безопасността на съхранението на опасни химични вещества и смеси.
Налична е документация описваща безопасната употреба на употребяваните опасни химични вещества и смеси.

3.2. Компонент „Земи и почви”

Проверката се извършва на основание чл. 31(1), т. 1 и чл. 13, т.10 от Закона за почвите (обн. ДВ, бр. 89/2007 г. с изм.и доп.).
За имот № 054019 в м. „Боянско дере“, земл. на с. Огняново с площ 3,323 дка, собственост на „Петканин“ЕООД е проведена процедура за промяна на предназначението на земята за изграждане на обект „Бетонов възел“, видно от Решение № 01-03-07/24.06.2004 г. Обектът е изграден.
От проверката на място се установява, че в съседство с площадката на бетоновия възел са разположени мобилни съоръжения за пресяване на инертни материали, съоръжения за приготвяне на варов разтвор, депа за инертни материали, паркинг за товарни автомобили, като площадката не е ограничена или оградена.
В телефонен разговор с управителя на „Петканин“ЕООД е уточнено, че заетите земи извън площадката на бетоновия възел са собственост на дружеството или на физическото лице Георги Петканин. Не е провеждана законова процедура. Не са правени измервания с технически средства, окомерно са заети 5 дка.

4. Направени предписания,срокове за изпълнение и отговорници:

Направление „Опасни химични вещества и контрол на риска от големи аварии с опасни химични вещества”:
1. Да се изискат от доставчиците/дистрибуторите актуални информационни листове за безопасност на дизелото гориво, хидратната вар и цимента, в изпълнение на чл. 4, т. 3 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.). Да се изпратят на електронен носител в РИОСВ-Благоевград. Срок: 22.05.2017 г. Отг.: „Петканин“ЕООД
2. Да се изготви оценка на безопасността на съхранението на опасни химични вещества и смеси, съгл. формáта на Заповед № РД-288/03.04.2012 г. на Министъра на ОСВ в изпълнение на чл. 9 от Наредбата за реда и начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси (ДВ, бр. 43/2011 г.). Срок: 05.06.2017 г. Отг.: „Петканин“ЕООД
Компонент „Земи и почви”:
1. За заетите земеделски земи извън площадката на бетоновия възел, да се стартира процедура по реда на Закона за опазване на земеделските земи (за промяна предназначението на земята или за временно ползване), в противен случай да се освободи земята от описаните в констативната част на протокола съоръжения и материали и възстанови земята в предишния си вид. Срок: 6 месеца от датата на протокола Отг.: „Петканин“ЕООД

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За констатираните несъответствия на обекта с изискванията на екологичното законодателство са направени съответните предписания и срокове за тяхното изпълнение.
В случай на констатирано неизпълнение на предписание ще бъдат предприети административно-наказателни действия.