Съдържание

Посетители

В момента има 223  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2017 г.

„ФАБРИКА ХАМЕФА” ЕООД - гр. Разлог

 Д О К Л А Д

За извършена проверка на „ФАБРИКА ХАМЕФА” ЕООД - гр. Разлог

 

На основание Заповед № 126/10.04.2017 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 20.04.2017 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Мебелна фабрика“, находящ се в гр. Разлог експлоатиран от “Фабрика Хамефа” ЕООД гр. Разлог („Белар антик“ ООД гр. Разлог).
Проверката е комплексна и е извършена във връзка със спазване на нормативните изисквания заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконови актове от екологичното законодателство.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по компоненти „Води“ и „Атмосферен въздух“ и фактор „ОХВ“, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на екологичното законодателство.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните инсталации и дейности:
- дърводелски цех;
- лакозаливен цех;
- склад за съхранение на химични вещества и смеси;
- пречиствателно съоръжение за отпадъчни води.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол № 26-10/20.04.2017 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент “Води”

Проверката е извършена във връзка с контрол за изпълнение на условията в разрешително за заустване на отпадъчни води № 43110017/22.01.2008 г., издадено и продължено с решение № ПО-01-25/18.02.2013 г. от директора на БД „ЗБР“, във връзка със заустване на формираните отпадъчни води от производствената площадка в р. Изток.
„Фабрика Хамефа“ ЕООД е правоприемник на стопанската дейност на „Белар антик“ ООД гр. Разлог, прекратило дейността си от 30.06. 2016 г. Във връзка с актуализация на разрешителното за заустване дружеството е в процедура по реда на Закона за водите.

В изпълнение на чл. 48, ал. 1, т.12 от Закона за водите (ДВ, бр. 67/1999 г., с посл. изм. и доп.) в РИОСВ - Благоевград е внесен Доклад за изпълнение на условията в издаденото разрешително за заустване за отчетната 2016 г.
Дружеството спазва изпълнението на собствения мониторинг на отпадъчните води. Лабораторните протоколи с резултатите от мониторинга се представят своевременно в РИОСВ - Благоевград. Резултатите от изпитване показват, че се спазват индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО) по показателите, заложени в цитираното разрешително за заустване.
По време на проверката не се заустват отпадъчни води в р. Изток. От РЛ-Благоевград е оформен протокол за неизвършено пробовземане.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух"
Организирани емисии от производствени процеси:
1.1. Емисии от летливи органични съединения
„Фабрика Хамефа“ ЕООД извършва дейност нанасяне на покрития върху дървени повърхности, която попада за контрол съгласно т. 2.4 от Приложение № 1 към чл. 2, ал. 1 от Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (обн. ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.).
В момента на проверката в цех „Лакозаливен“ работят 6 бр. камери за нанасяне на покрития от общо 12 броя. Камерите са съоръжени с пречиствателни съоръжения тип „хартиени филтри". Покритията се нанасят ръчно, посредством пистолет.
Последните СПИ извършени през 2015 г. са валидни за 2015 г. и 2016 г. и не показват нарушение на НДЕ по контролирания показател „общ въглерод“.
До 30.06.2016 г. обекта е стопанисван от фирма „Белар Антик“ ЕООД. През 2013 г. в регистъра по чл. 30л от ЗЧАВ е извършена регистрация на инсталацията за нанасяне на покрития върху дървени повърхности, с оператор „Белар Антик“ ЕООД. Настъпилата промяна в обстоятелствата (промяна на оператора на инсталацията) е вписана в публичния електронен регистър, като за инсталацията с оператор „Фабрика Хамефа“ ЕООД е издадено Удостоверение за регистрация № 11 – п1/22.08.2016 г.
Съгласно представените в законоустановения срок декларации за 2016 г. от двете дружества не се превишава праговата стойност за консумация на органични разтворители, регламентирана в Приложение № 2 от Наредба №7/2003 г. за извършваната дейност нанасяне на покрития върху дървени повърхности.
1.2. Относно спазване изискванията на чл. 70 от Наредба №1/2005 г.(ДВ бр. 64/2005 г.)
Относно ограничаване на емисиите на прахообразни вещества в атмосферния въздух дървообработващите машини в цех № 1 (разкрой) са обхванати от аспирационна система, отвеждаща дървесният прах и трици в бункер посредством 4 бр. циклони. Площадката под бункера се поддържа чиста.
2. Организирани източници от горивни процеси:
Дружеството експлоатира ПКЦ с 2 бр. котли тип KARA, с топлинна мощност съответно 900 КW и 1450 КW. Котлите изгарят дървесни отпадъци (трици и дървесни изрезки). Двата котела са със самостоятелни изпускащи устройства. При проверката роботи котелът с мощност 900 КW. Вторият котел не работи, тъй като е спрян за ремонт. Водят се дневници, в които се отразяват работните часове на котлите. Последните собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух са проведени през 2015 год. и са валидни за 2015 и 2016 г. Резултатите от измерванията показват спазване на нормите за допустими емисии (НДЕ), регламентирани в чл. 21 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.).

3.3. Фактор “Опасни химични вещества“(ОХВ)

Проверката е на основание изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химични вещества и смеси (ЗЗВВХВС) (ДВ, бр. 10/2000 г. с посл. изм.) и подзаконовите нормативни актове, произтичащи от него.
Дружеството е потребител по веригата на опасни химикали, съгласно Регламент (ЕО) 1907/2006 г. При проверката се представят информационни листове за безопасност (ИБЛ) за всички употребявани химикали с актуална информация в тях.
Дружеството е представило в РИОСВ - Благоевград информация за употребяваните химикали, инвентарен списък на същите и оценка за безопасно съхранение на опасни химични вещества и смеси.
При проверка на склада за съхранение на химикали се констатира, че той е обозначен и с ограничен достъп. Съгласно изискванията за съхранение, дадени в ИБЛ има адекватна вентилация. Не са констатирани разливи. Подът на склада е бетониран и непропусклив. Има наличен адсорбент – трици.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

По време на проверката не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

По време на проверката на обекта не са констатирани несъответствия с изискванията на екологичното законодателство по цитираните компоненти „Води“ и „Атмосферен въздух“ и фактор „ОХВ“ и не са дадени предписания.