Съдържание

Посетители

В момента има 830  гости и няма потребители и в сайта

Архив доклади - 2017 г.

„КИЙГ” ООД – гр. Петрич

 Д О К Л А Д

 

За извършена проверка на „КИЙГ” ООД – гр. Петрич

 

На основание Заповед № 107 / 27.03.2017 г. на директора на РИОСВ - Благоевград, на 19.04.2017 г. беше извършена проверка на място и по документи на производствен обект „Цех за производство на метални детайли“, находящ се в гр. Петрич, експлоатиран от „КИЙГ” ООД. Проверката е комплексна и се извършва във връзка със спазване на нормативните изисквания на Закона за опазване на околната среда и другите специални закони по компоненти и фактори, въздействащи върху околната среда.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти по отделните компоненти и фактори влияещи на околната среда, с цел установяване спазване на нормативните изисквания заложени в Закона за опазване на околната среда, другите специални закони и подзаконовите актове от екологичното законодателство.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.
Извършена е проверка на следните участъци и дейности:
- участък рязане на метали;
- участък струговане и фрезоване на метални детайли;
- участък заваряване на метални детайли;
- участък за прахово боядисване;
- цех за опаковане;
- места за съхранение на химикали.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат беше съставен Констативен протокол № 6-08/19.04.2017 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества и управление на риска”

Проверката е на основание Закона за защита от вредното въздействие на химични вещества и смеси ( ДВ, бр. 10 / 2000г. с изм. и доп.)
Дружеството е потребител на опасни химични вещества и смеси, съгласно Регламент (ЕО) 1907/2006 г.
При проверката се представя актуална оценка за съхранение на опасни химични вещества и смеси изготвена съгласно изискванията на Наредбата за съхранение на опасни химични вещества и смеси и Заповед №РД-288/03.04.2012 г. на министъра на околната среда и водите.
Дружеството е представило в РИОСВ – Благоевград инвентарен списък с употребените през 2016 г. химикали.
Складовото помещение е с ограничен достъп, обозначено е. Съхраняват се само химикали в оригинални опаковки, плътно затворени. Има термометър за следене на температурата. Проверките за състоянието на склада се документират. Има ИБЛ над всеки химикал и инструкция за безопасно съхранение.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”

Основна дейност на дружеството е производство на метални детайли за изделия и нанасяне на покрития върху метални повърхности.
За отопление на производствените помещения се ползват печки на твърдо гориво.
За нанасяне на покрития върху метални повърхности се ползва линия за прахово боядисване, състояща се от камера за боядисване и сушилен тунел за изпичане на покритията.
В РИОСВ – Благоевград е представен доклад за проведени собствени периодични измервания с приложени протоколи от изпитване от два броя точки за вземане на проби – от камера за боядисване и сушилен тунел. Няма нарушени норми за допустими емисии. СПИ са валидни за 2016 и 2017 г.
При проверката се констатира, че е инсталирана нова камера за нанасяне на прахови бои, която е съоръжена с хартиени филтри (самоизтръскващи се) и няма изход в атмосферния въздух. Същата се ползва от началото на 2017 г. За изсушаване на покритията се ползва съществуващия сушилен тунел.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници

Не са дадени на предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.
Не са констатирани несъответствия на обекта от направената проверка по Закона за чистотата на атмосферния въздух и Закона за защита от вредното влияние на опасни химични вещества и смеси.