Съдържание

Посетители

В момента има 607  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„ПАПИ МЕТАЛ“ ЕООД - с. Дъбница

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „ПАПИ МЕТАЛ“ ЕООД - с. Дъбница, община Гърмен
Обект: площадка за дейности с отпадъци /ОЧЦМ, ИУЕЕО, НУБА и ИУМПС/“, с местонахождение: с. Дъбница, общ. Гърмен

 

На основание Заповед № РД-04-141/03.10.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 10.10.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект: „ПАПИ МЕТАЛ“ ЕООД, площадка за дейности с отпадъци /ОЧЦМ, ИУЕЕО, НУБА и ИУМПС/, с местонахождение: с. Дъбница, общ. Гърмен.

1. Цел на проверката.
Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) и Закон за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети /ЗОПОЕЩ/(ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.)

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.
Обектът включва:
● участък за дейности с отпадъци от черни и цветни метали /ОЧЦМ/;
• участък за дейности с негодни за употреба батерии и акумулатори /НУБА/;
● участък за дейности с излязло от употреба електрическо и електронно оборудване /ИУЕЕО/;
● участък за дейности с излезли от употреба моторни превозни средства /ИУМПС/;

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност извършвана на площадката е събиране и третиране на отпадъци. По време на извършване на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол № 45-25/10.10.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Отпадъци“
Дружеството притежава разрешително за извършване на дейности по третиране на отпадъци № 01-ДО-256-1/26.05.2015 г. издадено от директора на РИОСВ-Благоевград по реда на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.), включващо дейности обозначени съгласно допълнителните разпоредби на ЗУО с код R13 (съхраняване на отпадъци до извършването на някоя от дейностите с кодове R1-R12, с изключение на временното съхраняване на отпадъците на площадката на образуване до събирането им) и код R12 (размяна на отпадъци за подлагане на някоя от дейностите с кодове R1-R11).
Дейности с ОЧЦМ – осигурени са места за съхранение на ОЧЦМ, като са поставени съответните обозначителни табели. При прием на отпадъци, същите се измерват чрез калиблирани автомобилна везна с товароносимост 60 т и механична везна с товароносимост 1 т. На обекта е осигурено 24-часово видеонаблюдение, като са представени записи от произволно избрани дати.
Дейности с НУБА – съхраняват се в закрито помещение с ограничен достъп, върху бетонирана повърхност, осигурени са корозоустойчиви вани, поставена е табела, че се събират с електролит.
Дейности с ИУЕЕО - към момента на проверката не са налични количества за съхранение.
Дейности с ИУМПС – приетите ИУМПС се съхраняват на определено място, върху бетонирана основа, а отпадъците, получени от разкомплектоване – разделно на определени места, обозначени с надписи. Отработеното автомобилно масло и маслените филтри, образувани при разкомлектоване на ИУМПС се съхранява под навес в метални варели. Автомобилните части, добити от разкомплектоване и годни за повторна употреба се съхраняват в самостоятелна двуетажна сграда, поставени на стелажи с бетонирана основа.
Оформяни са документи, както следва: сертификати за произход на ОЧЦМ, кантарни бележки, ПИС, договори за приемане и предаване на отпадъците, удостоверения за разкомплектоване, декларации за части, годни за повторна употреба.
Отчетността се води чрез Националната информационна система за отпадъци /НИСО/ по реда на Наредба №1 за реда и образците, по който се представя информация за дейностите по отпадъците, както и за водене на публичните регистри (обн. ДВ, бр. 51/2014 г., изм. и доп.).
Дружеството притежава регистрационен документ за дейности по събиране и транспортиране на отпадъци, въз основа на Регистрационен документ № 01-РД-419-0/27.09.2016 г., издаден от директора на РИОСВ-Благоевград. При транспортиране на отпадъци се оформят товарителници.
На площадката не са приемани отпадъци предмет на трансграничен превоз, попадащи в приложното поле на Регламент 1013/2006 ЕО.

3.2 Направление „КПКЗ, ЕО и ДА“
Дружеството извършва дейности, които попадат в обхвата на Приложение № 1 от Закон за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ДВ, бр. 43/2008 г.), а именно: по т. 2. – дейности по събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на отпадъци и по т. 4. – опасни отпадъци, за които се изисква разрешение или регистрационен документ, съгласно ЗУО.
За изброените дейности на дружеството са издадени от РИОСВ – Благоевград: решение № 01-ДО-256-1/26.05.2015 г. за извършване на дейности по третиране на отпадъци и регистрационен документ № 01-РД-419-1/01.02.2022 г. за извършване на дейности по събиране и транспортиране на отпадъци.
При проверката се представя собствена оценка за възможни случаи на непосредствена заплаха за възникване на екологични щети и на случаи на екологични щети, причинени от дейността със съдържание съгласно Приложение № 1 от Наредба № 1 от 29.10.2008 г. за вида на превантивните и оздравителните мерки в предвидените случаи от ЗОПОЕЩ.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.
Не са поставени предписания към проверяваното дружество.