Съдържание

Посетители

В момента има 305  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Ес Ти Ес Медикал груп” АД - гр. Сандански

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Ес Ти Ес Медикал груп” АД - гр. Сандански

 

На основание Заповед №РД-04-132/27.09.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 08.10.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обекти: „Предприятие за производство на медицински комплекти, компреси, лапаротомични салфетки и операционни чаршафи“, находящ се в промишлена зона „Соколовец“ на гр. Сандански и „Предприятие за производство на облекла за еднократна употреба за медицината и индустрията“, находящ се в индустриална зона „Боруна“ на гр. Сандански , експлоатирани от „Ес Ти Ес Медикал груп“ АД, гр. Сандански.

1. Цел на проверката.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за опазване на околната среда /ЗООС/ (ДВ бр. 91/2002 г., с изм. и доп.), Закона за водите /ЗВ/(ДВ бр. 67/1999 г., изм. и доп.), Закон за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/(ДВ, бр. 45/1996 г., изм. и доп.), Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси /ЗЗВВХВС/(ДВ, бр. 10/2000 г., изм. и доп.), Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети /ЗОПОЕЩ/(ДВ, бр.43/2008 г., изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Основната производствена дейност на дружеството по Националният класификатор на икономическите дейности /НКИД/ е производство на медицински и зъболекарски инструменти и средства, която се осъществява на две площадки:
- площадка „Соколовец“ - производство на медицински комплекти, компреси, лапаротомични салфетки и операционни чаршафи;
- площадка „Боруна“ - производство на облекла за еднократна употреба за медицината и индустрията.
На площадка „Соколовец“ са проверени следните инсталации и складови помещения:
- складове за съхранение на опасни химични вещества и смеси;
- склад за входящи суровини;
- склад готова продукция;
- участък стерилизация;
- котелно отделение;
- стационарно климатично оборудване.
На площадка „Боруна“ са проверени следните инсталации и складови помещения:
- пречиствателно съоръжение за отпадъчни води;
- склад за съхранение на дизелово гориво;
- котелно помещение;
- стационарно климатично оборудване.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Работният режим на обекта е двусменен, пет дневна работна седмица. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които и въздействат е съставен Констативен протокол №72-11/08.10.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент “Води”

На производствена площадка „Соколовец“ се формират битово-фекални отпадъчни води, които се заустват в канализационната мрежа на гр. Сандански и не подлежат на контрол.
За ползване на отводнителен канал, вливащ се в р. Струма с цел заустване на отпадъчни води, формиращи се от производствена площадка „Боруна“ дружеството е титуляр на издадено от директора на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ Разрешително за заустване (РЗ) №43710051/12.02.2019 г.
Дружеството изпълнява условията в издаденото РЗ:
- в законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен Доклад за изпълнение на условията и изискванията в издаденото разрешително за предходната 2023 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал. 1, т.12 от ЗВ;
- изпълнява задължението за провеждане на собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води, съгласно заложената честота в РЗ (на 6 месеца), като изпълнението му се възлага на акредитирани лаборатории;
- протоколите от изпитване се представят своевременно в РИОСВ – Благоевград. Констатира се спазване на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО) по показателите за контрол;
- количеството на заустваните отпадъчни води се измерва посредством монтирано водомерно устройство, като ежемесечно се правят записи с показанията му;
- пречиствателното съоръжение се поддържа в добро експлоатационно състояние.
По време на проверката е извършено контролно пробовземане на отпадъчни води на изход от пречиствателното съоръжение, преди заустване в р. Струма за последващо изпитване по показателите, заложени в цитираното РЗ.

3.2. Компонент “Атмосферен въздух“

3.2.1. Организирани източници от горивни процеси
На производствена площадка „Соколовец“ за отопление на производствените помещения се експлоатират 3 броя котли, изгарящи природен газ, като всеки е с топлинна мощност под 500 kW и със самостоятелни изпускащи устройства. Котлите не подлежат на контрол чрез измервания.
За отопление на производствените халета на производствена площадка „Боруна“ се експлоатира котел с номинална топлинна мощност 500 kW, изгарящ дизелово гориво. Дружеството спазва изискванията относно честота на провеждане на собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух, съгл. чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба №6/19996 г. за реда и начина на измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 31/1999 г., с изм. и доп.), а именно: не по-малко от един път в рамките на две последователни календарни години. Последните СПИ са проведени през 2024 г. и са относими за периода 19.12.2023 г. – 19.12.2025 г. Представеният в РИОСВ – Благоевград доклад, с приложен протокол от изпитване, показва спазване на нормите за допустими емисии (НДЕ), регламентирани в Приложение №7 към чл. 21 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.).
3.2.2 Относно спазване изискванията на Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване, съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и за документирането и отчитането на емисиите от флуорсъдържащи парникови газове (ДВ, бр. 20/2017 г., с изм. и доп.) и Регламент (ЕС) №2024/573 за флуорсъдържащите парникови газове
На производствена площадка „Соколовец“ дружеството експлоатира стационарно климатично и термопомпено оборудване заредено с флуорсъдържащи парникови газове в количество над 5 тона СО2 еквивалент. Оборудването е заредено с R 410 А и R 422 D и подлежи на контрол чрез проверки за течове, с честота определена в чл. 5, параграф 6 от Регламент (ЕС) №2024/573 (на шест и на двананадесет месеца).
На производствена площадка „Боруна“ се експлоатират стационарни климатични системи, съдържащи ФПГ R 410А, R 422D и R 407С, които подлежат на проверки за течове.
При проверката се представят 47 бр. досиета на системите и за двете площадки, съгл. образеца на Приложение №3 към чл. 29, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. При направения преглед на досиетата на системите е установено, че са налични хронологични записи от извършени проверки за течове за 2023 г. и 2024 г., като е спазена честотата, в зависимост от количеството СО2 еквивалент. Проверките за течове са извършени от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от Българска браншова камара по машиностроене.
Представени са годишни отчети в законоустановения срок по Приложение №9 чрез информационната система за ФПГ и за двете площадки, които са потвърдени от РИОСВ – Благоевград. В годишния отчет и в досиетата на системите не е отразено допълване с ФПГ.

3.3. Фактор „Опасни химични вещества“

3.3.1. Контрол по изпълнение изискванията на Регламент (ЕО) №1907/2006 (REACH) По смисъла на чл. 3, параграф 13 на REACH дружеството изпълнява задължения на „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС).
Дружеството не извършва директен внос/износ на ОХВС. Доставчиците на ОХВС са от ЕС. На обекта се поддържа досие по чл. 36 от REACH, съдържащо актуални информационни листове за безопасност (ИЛБ), които отговарят на изискванията на Приложение II от REACH и Регламент (ЕС) 2020/878, както и информация по Приложение №2 към Заповед №РД-268/11.05.2018 г. на министъра на околната среда и водите, за всички използвани ОХВС.
3.3.2. Контрол по изпълнение изискванията на Наредбата за реда и начина на съхранение на ОХВС /Наредбата/ (ДВ, бр.43/2011 г., с изм. и доп.)
Съхранението на ОХВС и на двете площадки се осъществява в обособени за целта складове, които отговарят на изискванията на чл. 6 от Наредбата и тези, заложени в ИЛБ. Не се констатират течове и разливи. Налична е оценка за безопасността на съхранение на ОХВС, която е във формата, утвърден със Заповед №РД-184/09.03.2021 г. на министъра на околната среда и водите. Наличната е документация по организацията на съхранение на ОХВС, съгласно чл. 4, т. 7-11 от Наредбата (ДВ, бр. 43/2011 г. с изм. и доп.).
3.4. Направление ”КПКЗ, ЕО и ДА”
Дружеството извършва дейности, които попадат в обхвата на т. 4 от Приложение №1 от ЗОПОЕЩ - дейности по производство, употреба, съхранение, обработка, пълнене и изпускане в околната среда на химични вещества и смеси класифицирани по Регламент (ЕО) 1272/2008, относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси, с последващите изменения и допълнения.
За определяне на превантивните мерки по чл. 20 и на оздравителните мерки по чл. 26, ал. 1, т. 2 от ЗОПОЕЩ, операторът е изготвил собствена оценка за възможните случаи на непосредствена заплаха за екологични щети и на случаи на причинени екологични щети със съдържание съгласно Приложение №1 от Наредба №1 (ДВ, бр. 96/2008 г.).

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

При извършената проверка не са дадени предписания.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

По време на текущия контрол не са констатирани несъответствия на обекта с изискванията на екологичното законодателство. В случай на констатиране на неспазване на ИЕО при получаване на Протоколите от изпитване от РЛ – Благоевград, ще бъдат предприети съответните административноноказателни действия.