Съдържание

Посетители

В момента има 397  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Пирин пеллет“ ЕООД - гр. Разлог

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Пирин пеллет“ ЕООД - гр. Разлог
Обект : „Пирин пеллет“ ЕООД -цех за производство на пелети“, разположен в гр. Разлог, местност „Габавица“, ул. „Годлевски път“

 

На основание Заповед № РД-04-129/26.09.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 30.09.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект: „Пирин пеллет“ ЕООД, находящ се в гр. Разлог, местност „Габавица“, ул. „Годлевски път“.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (обн. ДВ, бр. 45/1996, изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

При проверката е извършен оглед на следните производствени и складови помещения и места за съхранение:
- инсталация за производство на промишлени пелети / към момента на проверката не работи /;
- инсталация за производство на стандартни пелети;
- складово помещение за съхранение на опасни отпадъци с ограничен достъп.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната дейност извършвана от дружеството на площадката е производство на пелети. При извършения текущ контрол върху качеството на компонентите на околната среда и факторите, които й въздействат е съставен Констативен протокол № 43-25/30.09.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Отпадъци“
За производството на пелети се използват обла дървесина и дървесни отпадъци с произход от други физически и юридически лица (генератори), въз основа на писмени договори. На площадката дружеството извършва дейности по третиране на отпадъци при наличие на издаден от РИОСВ – Благоевград регистрационен документ № 01-РД-365-1 от 27.04.2017 г. При проверката е установено, че не са настъпили промени в методите и технологиите, разрешени в документа. Осигурени са места за съхранение на отпадъците, подлежащи на последващо третиране, като същите са обозначени със съответните надписи с кодовете по Наредба № 2 за класификация на отпадъците /Наредба № 2/(ДВ, бр.66/2014 г., изм. и доп.).
Образуваните от дейността производствени и опасни отпадъците са класифицирани по реда на чл. 7, ал. 1 от Наредба № 2 и на площадката са осигурени места и съдове за разделното им съхранение, със съответните обозначения.
Със Заповед на управителя е определено отговорно лице за управление на опасните отпадъци.
Дружеството оползотворява отпадъци предмет на трансграничен превоз, предмет на Регламент (EО) № 1013/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2006 година, като се оформят изискуемите документи (Анекс VІІ).
Дружеството води отчетност в Националната информационна система за отпадъци /НИСО/ по реда на Наредба №1 за реда и образците, по който се представя информация за дейностите по отпадъците, както и за водене на публичните регистри (обн. ДВ, бр. 51/2014 г., изм. и доп.). Годишните отчети за календарната 2023 г. са подадени в срок в ИАОС чрез НИСО.
От месец август 2023 г. не се предавани производствени и опасни отпадъци (за последващо третиране).
„Пирин пеллет“ ЕООД притежава регистрационен документ за събиране и транспортиране на отпадъци № 01-РД-362-3/01.03.2017 г., издаден от РИОСВ – Благоевград. Видно от справка в НИСО не е извършвана дейност по транспортиране на отпадъци за периода от 01.06.2023 г. до 30.09.2024 г.

3.2 Компонент „Атмосферен въздух“

3.2.1. Източници на емисии в атмосферния въздух.
На площадката на дружеството са разположени две инсталации за производство на пелети (стандартни и промишлени). Инсталацията за производство на промишлени пелети не работи. Източници на емисии в атмосферния въздух са барабанна ротационна сушилня с директен контакт и чукова мелница за дребно смилане към инсталацията за производство на стандартни пелети. При проверката е установено, че е монтирано ново пречиствателно съоръжение с водна очистка (скрубер). Скруберът е монтиран от около един месец, за което не е уведомена РИОСВ – Благоевград, както и не е съгласувана точка за вземане на проби по реда на чл. 12 от Наредба №6/1999 г. (ДВ бр. 31/1999 г., с изм. и доп.). Към момента прахо-газовата емисия след барабанната сушилня не преминава изцяло през скрубера и емисиите се изпускат през две изпускащи устройства. Емисиите след чуковата мелница за дребно смилане, се изпускат в атмосферния въздух, като преди това преминават за пречистване през ръкавен филтър.
Дружеството спазва изискванията относно честота на провеждане на собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, съгл. чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба №6/19996 г. за реда и начина на измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 31/1999 г., с изм. и доп.). Последните СПИ са проведени на 18.12.2023 г. и са относими за периода 18.12.2023 г. - 18.12.2025 г. Резултатите от изпитване показват спазване на нормите за допустими емисии по показатели прахообразни вещества и органични вещества, определени като общ въглерод, регламентирани в чл. 62, ал. 1, т. 1, букви „а“ и „в“ и т. 2, буква „а“ от Наредба № 1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обект и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.).
Като суровина за производството на пелети основно се ползва обла дървесина, както и отпадъчна дървесина. В котела се изгаря дървесен чипс и трици.
3.2.2. Относно спазване изискванията на чл. 70 от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.).
При проверката не са установени неорганизирани емисии в атмосферния въздух на площадката на дружеството от съхранение на прахообразни материали.
По време на проверката са проведени контролни измервания на емисиите от три изпускащи устройства – след барабанна сушилня, след скрубер и след чукова мелница, съгласно утвърдения график за провеждане на контролни измервания на емисии от неподвижни източници.

3.3. Фактор „Шум“

По време на проверката са проведени контролни измервания на шума в околната среда по измерителен контур. До изготвянето на доклада не е постъпил Протокол от изпитване от РЛ – Благоевград - 02 към ИАОС – София. След получаване на резултатите, същите ще бъдат публикувани на интернет страницата на РИОСВ – Благоевград.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираните несъответствия на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух и Закона за управление на отпадъците са поставени предписания със срокове за изпълнение.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение на предписанията, ще бъдат предприети административно – наказателни действия.