Съдържание

Посетители

В момента има 265  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Сторос - 2002” ЕООД - с. Първомай, общ. Петрич

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Сторос - 2002” ЕООД - с. Първомай, общ. Петрич

 

На основание Заповед №РД-04-121/13.09.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 25.09.2024 г. е извършена проверка на място на обект Бензиностанция „Сторос“, находящ се в с. Първомай, общ. Петрич, местност Моста, експлоатиран от „Сторос - 2002 “ ЕООД, с. Първомай, общ. Петрич.

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за водите (ЗВ, ДВ бр. 67/1999 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Извършена е проверка на следните помещения и инсталации:
- съоръжения за съхранение и зареждане на горива (подземни резервоари и бензиноколонки);
- локално пречиствателно съоръжение за отпадъчни води.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – продажба на дребно на горива. Работният режим на обекта е непрекъснат. При проверката е съставен Констативен протокол №51-06/25.09.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
Контрол във връзка спазване изискванията на Наредба №16/1999 г. за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини (ДВ бр. 75/1999 г., с изм. и доп.).
На бензиностанцията сe експлоатират подземни резервоари за съхранение на горива. Бензиностанцията отговаря на изискванията на Приложение №4 към чл. 12 от Наредбата, относно улавяне на бензиновите пари /УБП/ от подземните резервоари (етап І на УБП). Приведена е в съответствие с изискванията на чл. 14а, ал. 3 от Наредбата, относно улавяне на бензиновите пари при зареждане на резервоарите на МПС (етап ІІ на УБП). Подземните резервоари се обслужват от три бензиноколонки – една високодебитна за дизелово гориво и модулни двустранни колонки (комбинирани за всички видове горива). Колонките са маркирани със зелен стикер за съответствие (валидни до м. 05.2025 г.). Проверките се извършват от упълномощено лице от Български институт по метрология.
В РИОСВ – Благоевград са заверени дневници съгл. Приложение №8 към чл. 14д от Наредбата, в които се отразяват проверките.

3.2. Компонент „Води”
За ползване на воден обект р. Струмешница, с цел заустване на отпадъчни води на изход от обект Бензиностанция „Сторос“, дружеството е титуляр на издадено Разрешително за заустване (РЗ) №43130012/09.12.2014 г., продължено с Решение №ПО-01-107/30.08.2018 г. С цитираното разрешително са придобити права за заустване на дъждовни отпадъчни води, формиращи се от площадката на обекта. Заустването се осъществява посредством заустващ колектор, след пречистване в локално пречиствателно съоръжение за отпадъчни води (каломаслоуловител). Битово-фекалните отпадъчни води се събират във водоплътна изгребна яма и нямат връзка с водоприемника.
Проверката се извършва във връзка с контрол за изпълнение на условията в издаденото РЗ:
- В законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен Доклад за изпълнение на условията в издаденото РЗ за предходната 2023 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал.1, т. 12 от Закона за водите.
- Сигнализиран е пункта за собствен мониторинг, като е осигурен достъп.
- Няма монтирано водомерно устройство за отчитане количеството на заустваните отпадъчни води.
- Дружеството провежда собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води в Пункт №1 – РШ на изход каломаслоуловител по показатели Активна реакция рН, Неразтворени вещества, ХПК (бихроматна) и Нефтопродукти, но не винаги се спазва заложената честота в РЗ (на шест месеца). За първо полугодие на 2024 г. не се представя Протокол от изпитване от акредитирана лаборатория в изпълнение на собствения мониторинг.
Поради липса на формиран поток дъждовни отпадъчни води, по време на извършената проверка не е проведен емисионен контрол.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

Не са поставени предписания на дружеството.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За констатираните несъответствие на обекта с изискванията на Закона за водите са предприети действия за съставяне на акт за установяване на административно нарушение.