Съдържание

Посетители

В момента има 496  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Еко България“ ЕАД - гр. София

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на обект „Търговски комплекс с бензиностанция и газостанция „Еко“, местност Мерата, землище на гр. Петрич, експлоатиран от „Еко България“ ЕАД, гр. София

 

На основание Заповед №РД-04-119/10.09.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 25.09.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на обект „Търговски комплекс с бензиностанция и газостанция „Еко“, местност Мерата, землище на гр. Петрич, експлоатиран от „Еко България“ ЕАД, гр. София.

1. Цел на проверката.

Проверката е извършена от експерти по различни компоненти на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закон за водите /ЗВ/– (ДВ, бр.67/1999 г., с изм. и доп.), Закон за чистотата на атмосферния въздух /ЗЧАВ/– (ДВ, бр. 45/28.05.1996 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

- съоръжения на бензиностанцията в т. ч. подземни резервоари и бензиноколонки;
- стационарно климатично и хладилно оборудване;
- локални пречиствателни съоръжения за отпадъчни води.

3. Отразени факти и обстоятелства в констативния протокол. Констатирани нарушения.

Основната производствена дейност на дружеството е свързана с търговия на дребно с автомобилни горива и масла. Работният режим на обекта е непрекъснат. По време на извършването на текущия контрол върху качеството на компонентите на околната среда е съставен Констативен протокол №43-11/10.08.2023 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Компонент “Води”
За ползване на воден обект р. Струмешница с цел заустване на отпадъчни води от обект „Търговски комплекс с бензиностанция и газостанция „Еко“, дружеството е титуляр на издадено от директора на БД ЗБР Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни водни обекти №43130001/17.10.2011 г. , продължено с Решения №ПО-01-127/03.11.2017 г. и ПО-01-62/16.02.2024 г. С цитираното разрешително са придобити права за заустване на пречистени дъждовни площадкови води. Отпадъчните води се пречистват в локални пречиствателни съоръжения (нефтозадържател и каломаслоуловител) и посредством отвеждащ колектор се заустват в река Струмешница. Битово-фекалните отпадъчни води постъпват в изгребна яма и нямат връзка с водоприемника. Ямата се почиства от оторизирана фирма, въз основа на сключен Договор.
Дружеството изпълнява условията и изискванията на издаденото Разрешително:
- в законоустановения срок в РИОСВ – Благоевград е представен Доклад за изпълнение на условията в издаденото Разрешително за заустване за предходната 2023 г., изготвен съгласно изискванията на чл. 48, ал.1, т.12 от ЗВ;
- провежда собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води съгласно честотата на пробовземане (на шестмесечие). Лабораторните протоколи от изпитване се представят своевременно в РИОСВ – Благоевград. Не са констатирани отклонения от индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО) по показателите за контрол, заложени в цитираното разрешително.
- монтирано е измервателно устройство за отчитане на количеството на заустваните отпадъчни води. На обекта се води дневник, в който ежемесечно се прави запис на показанията на измервателното устройство. От началото на настоящата 2024 година са заустени 78 куб. м при разрешени 4034 куб. м годишно.
- пунктът за собствен мониторинг на отпадъчните води – ревизионна шахта (РШ) след пречиствателните съоръжения, преди заустване в р. Струмешница е сигнализиран.
По време на проверката в РШ след пречиствателното съоръжение се констатира липса на формиран поток отпадъчни води, респ. няма заустване във водния обект, поради което от акредитирана лаборатория РЛ – Благоевград не е извършено контролно пробовземане на отпадъчни води за последващо изпитване.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”

3.2.1. Контрол във връзка спазване изискванията на Наредба №16/1999 г. за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при съхранение, товарене или разтоварване и превоз на бензини (ДВ бр. 75/1999 г., с изм. и доп.).
На бензиностанцията са монтирани 3 бр. двусекционни резервоари за съхранение на различни видове гориво. Бензиностанцията отговаря на изискванията на Приложение №4 към чл. 12 от Наредбата, относно улавяне на бензиновите пари /УБП/ от подземните резервоари (етап І на УБП). Приведена е в съответствие с изискванията на чл. 14а, ал. 3 от Наредбата, относно улавяне на бензиновите пари при зареждане на резервоарите на МПС (етап ІІ на УБП). Подземните резервоари се обслужват от три модулни двустранни колонки (комбинирани за всички видове горива). Колонките са маркирани със зелен стикер за съответствие (валидни до м. 10.2024 г.). Проверките се извършват от упълномощено лице от Български институт по метрология.
В РИОСВ – Благоевград са заверени дневници съгл. Приложение №8 към чл. 14д от Наредбата, в които се отразяват проверките.
3.2.2. Контрол по Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение и издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с флуорсъдържащите парникови газове (ФПГ), както и за документирането и отчитането на емисиите на ФПГ (ДВ, бр.20/2015 г., с изм. и доп.) и Регламент (ЕС) №517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове
За климатизация на търговски комплекс е инсталирана двукръгова климатична система, съдържаща R 407 С. Оборудването подлежи на контрол чрез проверки за течове, съгл. чл.5 от Регламент (ЕС) №517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове. За периода 01.04.2024 г. - 31.07.2024 г. търговският комплекс е бил в ремонт и към момента на проверката досиетата на системите по образец на Приложение №3 към чл.29 от Наредба №1 не са налични на обекта. Представен е годишен отчет по Приложение №9 чрез информационна система за ФПГ.

4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За привеждане в съответствие на обекта с изискванията на ЗВ и ЗЧАВ, на дружеството са дадени предписания със срок за изпълнение.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

До изготвянето на доклада от извършената проверка предписанията са изпълнени.