Съдържание

Посетители

В момента има 181  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„ДЖИ ПИ ИМПЕКС“ ООД - гр. Хаджидимово

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „ДЖИ ПИ ИМПЕКС“ ООД - гр. Хаджидимово

 

На основание Заповед №РД-04-113/30.08.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 10.09.2024 г. е извършена проверка на място на обект „Предприятие за пюрета и сокове от плодове“, находящ се в гр. Хаджидимово, ул. „Свети Димитър“ №34, експлоатиран от „ДЖИ ПИ ИМПЕКС“ ООД, гр. Хаджидимово.

1. Цел на проверка.

Проверката е извършена от екип експерти по различни компоненти и фактори, влияещи на околната среда, с цел да се оцени нивото и степента на съответствие на обекта с изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за управление на отпадъците (ЗУО, ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.).

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

На място е извършен оглед на:
- производствен цех, в който са инсталирани производствени линии (етаж II);
- стационарно хладилно оборудване (етаж III) и климатично оборудване (етаж II);
- складови помещения.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – производство на пюрета и сокове от пресни плодове. Обектът се проверява за първи път по ЗЧАВ (ДВ бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и ЗУО (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) и подзаконови нормативни актове. Обектът е въведен в експлоатация – Удостоверение №330/28.05.2019 г., издадено от Гл. Архитект на община Хаджидимово. Работният режим е сезонен (от м. октомври до м. март), едносменен, петдневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №44-06/10.09.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
На обекта няма инсталирани горивни източници. За пастьоризиране на соковете преди бутилиране се ползва пастьоризатор на пироден газ.
В производствения цех са монтирани 6 бр. колонни климатици, заредени с по 2.85 кг флуорсъдържащ парников газ R 410 А (5.85 тона СО2 еквивалент). Поради липса на необходимост климатичните инсталации не се ползват. Изградени са 4 бр. хладилни камери, които не са заредени с ФПГ.
Съгл. чл. 5, параграф 1 от Регламент (ЕС) №2024/573 за флуорсъдържащите парникови газове и за отмяна на Регламент (ЕС) №517/2014, стационарно хладилно и климатично оборудване, което съдържа над 5 тона СО2 еквивалент, подлежи на контрол чрез проверки за течове, с честота определена в чл. 5, параграф 6 от Регламент (ЕС) №2024/573. Операторът на оборудването има задължение да вписва проверките за течове в досиета на системите, съгл. образеца на Приложение №3 към чл. 29, ал. 1 от Наредба №1/2017 г. за реда и начина за обучение за издаване на документи за правоспособност на лица, извършващи дейности с оборудване съдържащо флуорсъдържащи парникови газове, както и документирането и отчитането на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове (ДВ бр.20/2017 г., с изм. и доп.). Проверките за течове е необходимо да се извършват от лице, притежаващо валиден документ за правоспособност, издаден от Българска браншова камара по машиностроене.
В случай, че стационарното хладилно и климатично оборудване започне да се експлоатира, операторът има задължение да въведе и води досиета на системите, както и да представя годишен отчет по Приложение №9 от Наредба №1/2017 г. чрез информационната система за флуорсъдържащите парникови газове.

3.2. Фактор „Управление на отпадъци”
Дружеството извършва производствена дейност само на проверявания обект. От 2021 г. започва производство на пюрета и сокове от пресни плодове, които се доставят предимно от Р Гърция. Готова продукция е пусната на пазара през 2021 г. Соковете се бутилират в съклени бутилки (0.25 л и 1 л) и в картонени кутии back in box, в разфасовка от 3 л.
От съхраняваната на обекта готова продукия е видно, че се извършва бутилиране на сокове за друго юридическо лице, като не се представя договор уреждащ отношенията между двете дружуства.
„ДЖИ ПИ ИМПЕКС“ ООД се явява задължено лице по чл. 59 от Закона за управление на отпадъците (ДВ, бр. 53/2012 г., изм. и доп.). При проверката не се представят документи, удостоверяващи изпълнение на задължението.
При огледа не е установено изгаряне или обгаряне на отпадъци на обектта и около него.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираните несъответствия по ЗУО на дружеството са дадени предписания, със срок за изпълнение.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение на предписанията, ще бъдат предприети административнонаказателни действия.