Съдържание

Посетители

В момента има 303  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Екогруптранс - 2“ ООД - с. Копривлен

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Безан“ ЕООД – с. Копривлен, общ. Хаджидимово

Обект: „Цех за производство на саи“

 

На основание Заповед №РД-04-109/23.08.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 03.09.2024 г. е извършена проверка на място на обект „Цех за производство на пелети и производство на дървесен чипс“, находящ се в землище на с. Копривлен, местност „Козлука“, общ. Хаджидимово, експлоатиран от „Екогруптранс - 2“ ООД, гр. Гоце Делчев.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството се извършва от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.) и Закона за управление на отпадъците (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

На място е извършена проверка на цех за производство на пелети, участък за производство на дървесен чипс, площадка за съхранение на суровина за производство на пелети, складове и места за съхранение на отпадъци.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основна дейност на дружеството – производство на пелети и дървесен чипс. Като суровина за производството на пелети се ползва трупна и отпадъчна дървесина. При проверката цехът за производство на пелети и участъкът за раздробяване не работят. Производство на пелети е извършвано в периода 20.08.2024 г. – 27.08.2024 г. При извършване на производствена дейност, режимът на работа е едносменен, петдневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №40-06/03.09.2024 г., в който са отразени следните констатации и факти:

3.1. Компонент „Атмосферен въздух”
3.1.1. На площадката е обособен участък за производството на дървесен чипс. На открито е разположена барабанна дробилка, на която се извършва раздробяване на чипс, който се ползва за производство на пелети и като гориво в котела към инсталацията за производство на пелети. Раздробен чипс се продава и на други юридически лица, въз основа на сключени договори.
За производството на пелети на площадката под навес са складирани около 1000 куб. м трици.
3.1.2. Цех за производство на пелети
Инсталацията за производство на пелети е с барабанна ротационна сушилня с директен контакт, която изсушава до 3 тона/час дървесни частици. Като сушилен агент се ползват димните газове от котела.
Източници на емисии в атмосферния въздух са:
- изпускащо устройство от барабанна ротационна сушилня с директен контакт;
- изпускащо устройство след чукова мелница преди изсушаване на дървесния чипс;
- 2 бр. изпускащи устройства след чукова мелница за повторно смилане на изсушения дървесен чипс;
- изпускащо устройство след аспирация към пакетаж.
Преди изпускане на емисиите в атмосферния въздух, същите преминават за пречистване през пречиствателни съоръжения - циклони и ръкавен филтър към аспирация към пакетаж. Дружеството спазва изискванията относно честота на провеждане на собствени периодични измервания (СПИ) на емисиите на вредни вещества в атмосферния въздух, съгл. чл. 31, ал. 1, т. 2 от Наредба №6/19996 г. за реда и начина на измерване на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от обекти с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 31/1999 г., с изм. и доп.), а именно:
- за ротационна сушилня и чукова мелница преди изсушаване на дървесния чипс, СПИ са относими за периода 13.01.2023 г. - 13.01.2025 г.;
- за 2 бр. изпускащи устройства след чукова мелница за повторно смилане на изсушения дървесен чипс и аспирация към пакетаж, проведените СПИ са относими за периода 22.03.2024 г. - 22.03.2026 г.
Резултатите от проведените СПИ показват спазване на нормите за допустими емисии, по показатели прахообразни вещества и органични вещества, определени като общ въглерод, регламентирани в чл. 62, ал. 1, т. 1, букви „а“ и „в“ и т. 2, буква „а“ и прахообразни вещества съгл. чл. 11, т. 2 (за аспирация след пакетаж) от Наредба №1/2005 г. за норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии (ДВ бр. 64/2005 г.).
От началото на м. юни 2024 г. до момента на проверката в РИОСВ – Благоевград не са постъпвали жалби и сигнали за неприятни миризми.

3.2. Фактор “Управление на отпадъци”
Дружеството притежава следните регистрационни документи, издадени по реда на Закона за управление на отпадъците (ДВ бр. 53/2012 г., с изм. и доп.):
- № 01-РД-363-03/02.02.2022 г. за извършване на дейности с кодове R1, R12 и R13, съгласно допълнителните разпоредби на ЗУО, по третиране на дървесни отпадъци.
- № 01-РД-357-05/23.07.2024 г. за извършване на дейност по транспортиране (събиране и транспортиране).
За генерираните от дейността отпадъци, дружеството има заверени работни листове, съгласно изискванията на Наредба №2 за класификация на отпадъците (ДВ, бр. 66/2014 г., изм и доп.). Отпадъците се съхраняват в дворното пространство на обекта и под навеси, на определени за това места, обозначени с кода на съответния отпадък.
При проверката пелетиращата инсталация не работи.
Въз основа на писмени договори, през 2024 г. дружеството предлага дървесен чипс и на други производители на пелети.
Отчетността на отпадъците се води в Национална информационна система „Отпадъци“ (НИСО), като годишните отчети за 2023 г. са подадени чрез системата. Количествата на отпадъците, заведени документално, отговарят на количествата вписани в отчетните книги. Към момента на проверката на площадката са налични около 2500 куб. м дървесина и 1000 куб. м трици.
Дружеството приема за третиране отпадъци, предмет на трансграничен превоз на отпадъци, по Регламент 1013/2006, като се оформят изискуемите документи (Анекс VІІ).
Като лице, пускащо на пазара опаковки, дружеството се явява задължено лице по ЗУО. Задължението се изпълнява чрез колективна система. Представено е удостоверение за членство в организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки. На площадката е налична готова продукция.
Обектът е с ограда. Откритата част от площадката е бетонирана. На входа на обекта няма обозначителна табела за предназначението му и работно време.

4. Направени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираното несъответствие по ЗУО на дружеството е поставено предписание, със срок за изпълнение.

5. Заключение за съответствия на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанието ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение на предписанията, ще бъдат предприети административнонаказателни действия.