Съдържание

Посетители

В момента има 384  гости и няма потребители и в сайта

Доклади от комплексни проверки

„Безан“ ЕООД – с. Копривлен

 Д О К Л А Д

 

за извършена проверка на „Безан“ ЕООД – с. Копривлен, общ. Хаджидимово Обект: „Цех за производство на саи“

 

На основание Заповед №РД-04-110/10.09.2024 г. на директора на РИОСВ – Благоевград, на 10.09.2024 г. е извършена проверка на място и по документи на „Цех за производство на саи“, находящ се в с. Копривлен, общ. Хаджидимово, стопанисван от „Безан“ ЕООД, със седалище и адрес на управление: с. Копривлен, общ. Хаджидимово, обл. Благоевград, ул. „Драма“ № 36.

1. Цел на проверка.

Проверката на дружеството е извършена от екип експерти, с цел установяване спазване на изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси (ЗЗВВХВС, ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.), Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ, ДВ, бр. 45/1996 г., с изм. и доп.), Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети (ЗОПОЕЩ, ДВ, бр. 43/2008г., с изм. и доп.) и Закона за управление на отпадъците (ЗУО, ДВ, бр. 53/2012 г., с изм. и доп.) и произтичащите от тях подзаконови нормативни актове относими към дейността на обекта.

2. Проверени инсталации и дейности на обекта.

Обектът е разположен в урегулиран поземлен имот (УПИ) – ХІІ, пл. №85, кв. 36 по плана на с. Копривлен, общ. Хаджидимово, обл. Благоевград и е разположен на втори етаж от масивна двуетажна производствена сграда и спомагателна пристройка до нея. Във връзка с експлоатацията му към момента на проверката са представени Удостоверение №08-15-72/20.02.2003 г. на Главния архитект на община Хаджидимово, както и договор за ползване на обекта под наем от юридическото лице „Безан“ ЕООД. Дружеството се проверява за първи път по екологичното законодателство. При обход на обекта е извършен оглед на следните обособени производствени и складови помещения:
- помещение за разкрой на саи;
- помещение за ушиване и спомагателно залепване на саи;
- складово помещение за съхранение на материали – 2 броя;
- обособени места за съхранение на отпадъци.

3. Отразени в констативния протокол факти и обстоятелства. Констатирани нарушения.

Основната дейност на дружеството е производство на саи на ишлеме за европейски клиент. Работният режим на обекта е едносменен, петдневна работна седмица. При проверката е съставен Констативен протокол №32-09/10.09.2024 г., в който са отразени следните факти и обстоятелства:

3.1. Фактор „Опасни химични вещества”
Проверката е извършена с цел контрол по изпълнение изискванията, регламентирани в ЗЗВВХВС (ДВ, бр. 10/2000 г., с изм. и доп.) и свързаните подзаконови нормативни актове. По смисъла на чл. 3, параграф 13 от Регламент (ЕО) 1907/2006 (REACH), дружеството се определя като „потребител надолу по веригата“ на опасни химични вещества и смеси (ОХВС). В своята дейност употребява лепило, което се класифицира като опасно, съгласно Регламент (ЕО) №1272/2008 (CLP) в категория на опасност „запалимо“. Същото се доставя от възложителя на поръчката заедно с останалите материали необходими за производството на саи. В съответствие с чл. 36 от REACH е създадено досие, което съдържа необходимата информация за използваният химикал. Представен е информационен лист за безопасност (ИЛБ), който отговаря на Приложение II от Регламент REACH и изискванията на Регламент (EC) №2020/878. Дружеството не извършва директен внос/износ на химикали. Лепилото се доставя в минимални количества и се вкарва директно в употреба в производството на саи.

3.2. Компонент „Атмосферен въздух”
Дейността по производство на обувки или части от тях, попада за контрол съгласно Приложение № 1 към чл. 2 (т. 5.) от Наредба №7/2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединение, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух, в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (обн. ДВ, бр. 96/2003 г. с изм. и доп.). В помещението за спомагателно залепване на саи са обособени места за нанасяне на лепило, над които е изградена аспирация. Дейностите по Приложение № 1 към Наредба №7/2003 г. подлежат на регистрация по чл. 30л от ЗЧАВ, чрез вписване в публичния регистър на инсталациите, извършващи дейности с летливи органични съединения. Към момента на проверката не е извършена регистрация на инсталацията.
„Безан“ ЕООД има задължение ежегодно в срок до 31.03. на текущата година да представя в РИОСВ - Благоевград информация за предходната календарна година за изразходваните количества органични разтворители, съгл. чл. 20, ал. 8 от Наредба №7/2003 г.

3.3. Фактор „Отпадъци”
За образуваните от производствената дейност на дружеството отпадъци е проведена процедурата по реда на чл. 7, ал. 1 от Наредба № 2/2014 г. за класификация на отпадъците (ДВ бр. 66/2014 г., с изм. и доп.). Дружеството има утвърдени работни листове за отпадъци с кодове 04 01 99, 04 02 99, 15 01 01, 15 01 02, 15 01 10*.
На площадката са обособени места за разделно съхранение на отделните видове отпадъци, обозначени със съответните кодове. За опасния отпадък е обособено складово място с ограничен достъп.
Предаването на отпадъците се извършва въз основа на писмени договори с лица, притежаващи документ по чл. 35 от ЗУО. Предаването на отпадъците се удостоверява с договори, кантарни бележки, ПИС. За отпадъците, които се насочват за депониране, на дружеството са издадени становища по доклади за основно охарактеризиране.
Към момента на проверката не се представя заповед за определяне на отговорно лице за безопасното управление на опасните отпадъци, съгласно изискването на чл. 5, ал. 3, т. 5 от ЗУО.
Съгласно изискванията на Наредба № 1 от 4 юни 2014 г. за реда и образците, по които се предоставя информация за дейностите по отпадъците, както и реда за водене на публични регистри (обн. ДВ, бр. 51/2014 г., изм. и доп.), отчетността за отпадъците се води чрез Националната информационна система за отпадъците /НИСО/.
Дружеството се явява задължено лице по чл. 59, ал. 1 от ЗУО, т.к. въвежда на територията на страната опаковани материалите влагани в производствения процес.
При проверката не е установено нерегламентирано замърсяване и изгаряне на отпадъци от дейността на обекта.

3.4. Направление ”КПКЗ, ЕО и ДА”
Към момента на проверката дружеството не извършва дейности, които попадат в обхвата на Приложение №1 от ЗОПОЕЩ (ДВ бр. 43/2008 г., с изм. и доп.).
4. Дадени предписания, срокове за изпълнение и отговорници.

За констатираните несъответствия по ЗЧАВ и ЗУО на дружеството са дадени предписания, със срок за изпълнение.

5. Заключение за съответствие на обекта с екологичното законодателство. Последващ контрол.

За изпълнение на предписанията ще бъде извършена последваща проверка при необходимост на място и/или по документи. В случай на констатирано неизпълнение на предписанията, ще бъдат предприети административнонаказателни действия.